Ahoj Lukáši,
tady ti píše jedno spálené dítě: Koupil jsem si RRC (ten "spolehlivejší" předchůdce P38) před necelým rokem, jezdil s ním dva měsice a od té doby se opravuje. To by ve stručnosti naznačilo, že bych ho měl proklínat kudyma chodim. To sice dělám taky, ale k Land Roverum, to je láska, u mě již od dětství. Jezdím Rangema od té doby co mám řidičák, takže jsem věděl tak trochu do čeho jdu.
Byl jsem taky v situaci, že jsem si řekl, že teď je čas na pořádný auto, ovšem s tím, že díky tomu, že už jsou 30 let fandové Land Roveru i mé rodiče, tak mám téměř všechny náhradní díly stát v nějakém stavu na zahradě v podobě dalších tři RRC na díly (klidně mě říkej rozmazlené dítě, v tomto ohledu jsem

) A věděl jsem, že ho chci jednou zrestaurovat do krásného stavu, tak jak jsem to předtím provedl jednomu Jeepovi. Ale jinak by mě nenapdalo do toho auta jít, prostě bych ho neměl šanci uživit.
Musíš brát v úvahu, že nekupuješ nový auto, že kupuješ auto, které vážně míň než dvacet žere jen, když se ho snažíš ospravedlňvat před přítelkyní, v reálu ne. To, že jsou náhradní díly levnější než u některých škodovek si vynahrazují tím, že je budeš měnit třikrát tak často, a že tak nějak všeho potřebuješ víc: Když jen chceš vyměnít všechny náplně po koupi tak to vyjde na pěkný peníz (motorový olej, chlazení. rozdělovací skříň, diferáky a v převodovce utopíš deset litru krásného červeného ATF a i nádobka na brzdovou kapalinu je větší než u passata, je to maličkost ale strašně se to sčítá), gumy stojí dvojnásobek apd.
Pokud se umíš hrabat v autech, tak to dost pomáhá při vlastnictví Land Rovera, nejlepší je vlastní dílna, náhradní vůz už máš, to je základ)
Range Rover P 38 4,6, jak říkáš, má, relativně ke stáří, poruchový motor (u svého RRC s 3,9 V8, skoro stejný motor, jsem ho právě měnil, ne hlavy, ale bloky praskají!) a to nejen na LPG, praskne ti klidně i bez něho.
Možná jsem teď byl příliš krutý, ale je potřeba si to řádně rozmyslet. Já teď už utopil více než dvojnásobek kupní ceny v tom autě a nemá to konce. A to, jak říkám, spoustu věci mám zdarma, třeba ten motor.
Připojuju se k tatarovi a tak i já ti doporučuju spíš vůz od Land Roveru s motorem 200 Tdi nebo 300 Tdi: Je spolehlivý jak máloco, co se vyrobilo v Anglií (máme ho v rodině ve dvou vozech a šlape jak hodinky, i když se jim servisu dostává pramálo) a nemusíš si rozmýšlet každou jízdu, nakonec to je jenom auto a má sloužít k ježdění, ne ke koukání a zahanbovaní malých Peugeotu

S tímto motorem pak spíš Discovery, anebo staršího Range Rovera Classic (když si pročteš některé vlákna o P38, tak ti možná sama zajde chuť na něho), který ovšem je pak už minimálně 15 let starý auto s odpovídajicímí vlastnostmí (Koupil by sis renaulta z roku 93? nejspíš ne , patří na vrakáč, ne na silnice) toho starýho Range můžeš pak koupit i s motorem 3,5, když teda chceš V8, ty ještě nepraskaji, ale zase jsou už skoro silnější ty diesely. To už jsme ovšem před rokem 89 a téměř v kategorií historických vozidel.
Nechci vše malovat černě: Samozřejmě to jsou krasné vozy, svezení unikátní, prostorný interiér a V8 je zvuk nadevše zvuky. Musíš ho ale milovat i se svými nedokonalostmi a s tím, že když kamoš jede z Brna do Prahé na koncert ACDC svým superbem "ftdíčku" a já svým Rangem, tak on si za tu jednu cestu našetří na lístek na ten koncert

Život pak někdy začíná bejt takové....oválnej