CB rada
Moderátor: Acon
-
- tel.: 604512740
- auto: Defender 110SW
Re: CB rada
Prosím o radu ohledně CB a její instalace do Defa.Mám v autě nainstalovanou anténu na které chodila zřejmě nějaká radiostanice,kterou používá IZS,konkrétně Hoská Služba.Z patice jde prut o průměru 2,5mm a bohužel je pouze cca 50cm dlouhý a je vidět,že je ulomený a zřejmě záměrně,protože to vypadá,jako by byl před tím nacvaklý kleštěmi.Uchycení prutu v patici je pomocí malého vrutu,tudíž není problém ho vyměnit za nový.Otázka zní:je možné takovou anténu použít pro CB,nebo ne?
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
Není to možné. Na CB aby to alespoň nějak fungovalo potřebuješ anténu v délce cca 1,5m. Ale těch 1,5m není všechno, v patě antény je ještě smotaná cívka, která anténní prut prodlužuje. A tuto cívku u tvé antény nenajdeš.
Navíc ta tvoje anténa bud pěkně stará. CB anténa stojí cca 600Kč, takže úpravu něčeho, co na CB není určené bych vůbec neřešil.
Navíc ta tvoje anténa bud pěkně stará. CB anténa stojí cca 600Kč, takže úpravu něčeho, co na CB není určené bych vůbec neřešil.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
-
Díky moc za odpověď.
Sice jsem přesně tohle slyšet nechtěl,protože by bylo fajn mít to bez práce,ale nedá se nic dělat.Půjde tam místo ní Turbo 2000
Sice jsem přesně tohle slyšet nechtěl,protože by bylo fajn mít to bez práce,ale nedá se nic dělat.Půjde tam místo ní Turbo 2000
-
Ještě jeden dotaz pro nezasvěcené.Jak důležitý je parametr "výkon antény ve W?".Dnes jsem pořídil CB President Harry III a k tomu místo původně vybrané Sirio Turbo 2000 mi doporučili Sirio Titanium 1200.Teď jsem si je zpětně porovnával v čem se liší a jediný parametr je právě výkon (200trvale/1000špičkově vs.25trvale/100špičkově),což v číslech je sakra velký rozdíl.Jak velký je to rozdíl v reálném provozu?Jde mi o to,jestli má smyl se pokusit to ještě vyměnit.Díky Petr
vysílačka má 4W, takže jestli 25 nebo 200 na anténě je celkem jedno.
Parametr značí, že anténu můžeš připojit k vysílačce s takovým výkonem.
Parametr značí, že anténu můžeš připojit k vysílačce s takovým výkonem.
Disco2 Td5 2004
Nanocom Evolution (D2 + Td5)
T4 TestBook Hand Held Tester (Def, Free1, D1, D2, P38)
Nanocom Evolution (D2 + Td5)
T4 TestBook Hand Held Tester (Def, Free1, D1, D2, P38)
-
Přesně tak. Pro běžné použití je to jedno, a stejně si myslím, že by to těch 1000W nepřežilo, a že bych to měl čím otestovat.
Technicky:
špičkový výkon - to znamená, jak je dimenzovaná izolace v patě antény, kde je umístěná i cívka, aby to tam nezačalo prskat
trvalý výkon - z jak tlustého drátu ta cívka v patě je, aby se to nepřehřívalo
A troška počítání:
4W výkonu na impedanci 50Ohmů odpovídá zhruba napětí 14V na konci koaxu. Na špičce antény ale může být klidně impedance 10000Ohmů a tedy napětí 200V. Ona ta anténa totiž funguje i jako transformátor kde na jedné straně je vysílačka a na druhé vzduch, tedy vlastně to není nikam připojené, a přesto tam teče proud.
Každopádně, jestli je to Sirio nebo cokoliv jiného, tak anténa na CB při délce cca 1,5m bude furt ze stejných věcí, lišících se pouze barvou a nálepkou (bráno od vrchu)
prut z nerezového drátu
upevnění prutu
cívka schovaná uvnitř krytu
kloub nebo pružina
připojení středního vodiče koaxu
připojení stínění koaxu a upevnění do karoserie
Víc tam toho funkčně není, a pokud to není moc zprasené, tak po stránce rádiové všechny tyto antény fungují stejně.
Cívka v anténě dělá to, že ten cca 1,5m dlouhý drát prodlouží na 2,75m, tedy jakoby kus drátu byl smotanej.
Technicky:
špičkový výkon - to znamená, jak je dimenzovaná izolace v patě antény, kde je umístěná i cívka, aby to tam nezačalo prskat
trvalý výkon - z jak tlustého drátu ta cívka v patě je, aby se to nepřehřívalo
A troška počítání:
4W výkonu na impedanci 50Ohmů odpovídá zhruba napětí 14V na konci koaxu. Na špičce antény ale může být klidně impedance 10000Ohmů a tedy napětí 200V. Ona ta anténa totiž funguje i jako transformátor kde na jedné straně je vysílačka a na druhé vzduch, tedy vlastně to není nikam připojené, a přesto tam teče proud.
Každopádně, jestli je to Sirio nebo cokoliv jiného, tak anténa na CB při délce cca 1,5m bude furt ze stejných věcí, lišících se pouze barvou a nálepkou (bráno od vrchu)
prut z nerezového drátu
upevnění prutu
cívka schovaná uvnitř krytu
kloub nebo pružina
připojení středního vodiče koaxu
připojení stínění koaxu a upevnění do karoserie
Víc tam toho funkčně není, a pokud to není moc zprasené, tak po stránce rádiové všechny tyto antény fungují stejně.
Cívka v anténě dělá to, že ten cca 1,5m dlouhý drát prodlouží na 2,75m, tedy jakoby kus drátu byl smotanej.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
-
A co pokud je délka antény pouze 1,2m?Je těch 30cm rozdílu v reálu hodně,nebo se na to můžu vy...
-
1,2m nebo 1,5m je skoro jedno, ideální by bylo 2,75m, ale to se na auto dává špatně.
1,5m bude o kousek lepší, ale o hodně větší rozdíl udělá správné umístění antény na autě.
Pozor, podle délka anténního drátu se liší pata, respektive délka drátu se kompenzuje cívkou v patě a čím kratší drát, tím víc závitů musí mít ta cívka a tím hůř anténa funguje, protože je její větší část "smotaná" v té cívce.
1,5m bude o kousek lepší, ale o hodně větší rozdíl udělá správné umístění antény na autě.
Pozor, podle délka anténního drátu se liší pata, respektive délka drátu se kompenzuje cívkou v patě a čím kratší drát, tím víc závitů musí mít ta cívka a tím hůř anténa funguje, protože je její větší část "smotaná" v té cívce.
-
Díky.
- forester
- tel.: +421 905 979 273
- auto: DI300Tdi ARO 240
Takže po dlhom hľadaní sa konečne podarilo.Firma CRT vyrobila vysielačku origo do DI.Takto to nejako vypadá po realizácii.
V jednoduchosti je krása.
- Balú
- tel.: +421903775011
- auto: LR DII 2003
tak to ma zaujima ,aky je to model,myslis ze to vleze do D 2 ?
-
Kde to má reprák a jak je to takto zasunuté slyšet? Jinak hezké.
- forester
- tel.: +421 905 979 273
- auto: DI300Tdi ARO 240
Reprák to má dospodu a stačí vyvŕtať dieru do tej plastovej poličky.Počuť to super aj pri zaklopenej slnečnej clone.Je to aj tým,že je to blízko pri hlave.Funguje perfektne,nemám výhrad.
V jednoduchosti je krása.
Jé, ta by se mohla vejít i do Freelandera
2023 LC 78 – Troopyna
ex 2003 D2 Td5 – Offina
ex 2004 Freelander TD4 – Edoušek
ex 2003 D2 Td5 – Offina
ex 2004 Freelander TD4 – Edoušek
Suprove presne tam to chci Jdu okoukat rozmery
-
Pokud to hraje, tak není co řešit. Já mám v tomto místě jenom čelní ovládací panel a zbytek vysílačky je v kufru, schovanej pod tapecem. Takže jsem musel použít externí reproduktor, kterej sem vázacíma páskama přidělal k madlu nad dveřma řidiče. Takže to mluví "do ucha".
Mikrofon mám podobně jako ty, akorát zavěšenej na originál držáku. Když to chci používat, tak vytáhnu z poličky na oknem kabel a nechám ho volně ležet. Jinak je tam zasunutej a nezavazí. Možná ještě lepší řešení jsem viděl u Miša v jeho Defu - mikrofon pověsit na "naviják" co se používá na připevnění lyžařské permanentky.
Mikrofon mám podobně jako ty, akorát zavěšenej na originál držáku. Když to chci používat, tak vytáhnu z poličky na oknem kabel a nechám ho volně ležet. Jinak je tam zasunutej a nezavazí. Možná ještě lepší řešení jsem viděl u Miša v jeho Defu - mikrofon pověsit na "naviják" co se používá na připevnění lyžařské permanentky.
- Kokesek
- auto: D2,D3,L322,P38,L405
- Kontaktovat uživatele:
Tam to proste patri. Ja vozil mikrofon kousek poveseny aby me neprastil, ale abych po nem mohl kdykoliv sahnout.
- hifi
- tel.: 0944542144
- auto: D2 Td5 2004 automat
myslim ze D2 ma rovnaku policku a malo by to tam podobne vliezt. ja som ju trochu vytunil, obrezal a CB zavesil do vedlajsej vacsej priehradky a v tej mensej je odlozeny mic. aj tak mi tam ta policka je nanic.
- Přílohy
-
- IMG_8406_resize.jpg (100.13 KiB) Zobrazeno 5639 x
Peter
Skôr než dáš do pohybu čelusť, uisti sa či máš zapnutý mozok. Keď hlava rozmýšla, ruky sa len hrajú.
G4 LE , Ashcroft HD TC , Ashcroft HD flexplate , Kokesek re-map , de-EGR , 2" lift
Skôr než dáš do pohybu čelusť, uisti sa či máš zapnutý mozok. Keď hlava rozmýšla, ruky sa len hrajú.
G4 LE , Ashcroft HD TC , Ashcroft HD flexplate , Kokesek re-map , de-EGR , 2" lift
Dát si anténu na zahrádku která je bídně ukostřena je asi o ničem co?
Bude problem když to hodím na střechu (což by teda asi mělo být ideal), a nad tím bude zahradka z pletiva, bude to rušit?
Vím že nemáte křišťálovou kouli.
Bude problem když to hodím na střechu (což by teda asi mělo být ideal), a nad tím bude zahradka z pletiva, bude to rušit?
Vím že nemáte křišťálovou kouli.
-
Já mám vedle stanu kabelovej rošt 200*30cm a na jeho konci přidělanou anténu. Jinak to stejně nešlo. A nemám dojem, že by to nefungovalo. Takže jestli máš zahrádku jako svařenec, tak bych se toho nebál. Akorát anténu k té zahrádce dobře přizemni v patě antény, aby to nezkorodovalo. Je to docela bolavé místo.