Použití alternátoru z auta - obnovitelný zdroj energie

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
honza_b
auto: ------

Použití alternátoru z auta - obnovitelný zdroj energie

#1 Příspěvek od honza_b » 28 úno 2012 17:44

Asi si budete myslet že jsem kokot..... :mrgreen:

Dotaz 1 zní Dal by se altík z auta nabastlit na rotoped a dobít třeba za hodinu šlapaní autobaterii (pro záložní zdroj, nouzové osvětlení apod.)
Kolik otáček musí mít altík aby něco dával?

Dotaz 2 Šel by použít do malé větrné elektrárny?
LR D2 Td5

komin
tel.: 0904543118
auto: LR Defender 110 Td5
Kontaktovat uživatele:

Re: Použití alternátoru z auta - obnovitelný zdroj energie

#2 Příspěvek od komin » 28 úno 2012 18:21

Altik dava vlastne od volnobeznych otacok motora ale nakolko remenica na kluke je aspon 3x taka velka ako na altiku takze ten ma na volnobeznych otackach tipujem aspon 3000ot. Nebolo by nato lepsie nejake dynamo?
LR DEFENDER 110 SW

krestak

#3 Příspěvek od krestak » 28 úno 2012 18:35

Nekoukáš na Experiment Kolonie :?: :lol: :chuckle tam tohleto řešej :mrgreen:
101FC GS
S II 109
110 HAE
tel. 721763960

honza_b

#4 Příspěvek od honza_b » 28 úno 2012 18:40

nekoukám :) televize u nás funguje jen jako monitor pro DVD a komp takže jsem furt mimo neznám reklamy a poslední trendy :lol: :lol: :lol:

Přemejšlim čím v nouzi dobíjet záložní zdroj budoucí kotelny (oběhový čerpadlo, nouzový osvětlení baráku) budu mít záložní zdroj, ale když bude výpadek několik dní tak nechci sedět jen v kuchyni u sporáku na dřevo při svíčce. To že jsem paranoik ještě neznamená že po mně nejdou :)
LR D2 Td5

komin
tel.: 0904543118
auto: LR Defender 110 Td5
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od komin » 28 úno 2012 18:48

Tak na niekolko dni to vyriesi len plna pivnica trakcnych baterii alebo centrala tak aspon 3kw a je vystarane.
LR DEFENDER 110 SW

honza_b

#6 Příspěvek od honza_b » 28 úno 2012 18:59

Centrála časem taky bude. Ale tohle by bylo levný a jednoduchý (starší altík z vrakáče starý a kolo nebo rotoped )
líbilo by se mi toto http://www.vetrne-elektrarny.eu/ap400" onclick="window.open(this.href);return false; na stodoleˇ, ale je to ranec :cry :/
LR D2 Td5

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#7 Příspěvek od MadTom » 28 úno 2012 19:08

použít se to dá na oboje - praktická zkušenost je, ale výsledek nestojí za námahu. Na pohon člověkem zapomeň - 100W trvale bude dávat po dobu aspoň 1 hodiny pouze velmi slušně fyzicky vybavenej člověk a na konci bude totálně vyflusnutej. A 100W by znamenalo, že do 12V baterky ze při reálné účinnosti kolem 80% (ono to bude spíš ještě méně) dostane za 1 hodinu cca 6,5Ah - co není ani 1/10 kapacity běžné startovací baterky, spíš bych to přirovnal ke kapacitě 3-4 baterek do mobilu.
Pro použití do větrné elektrárny je tam problém s otáčkama - jsou moc vysoké, takže je potřeba převod do rychla a to jsou ztráty. Když budeš mít dostatečně velkou vrtuli (průměr několik metrů) a necháš ji hodně roztočit, tak nestihneš utíkat, až se rozletí - taky odzkoušeno. Jako malou větrnou elektrárnu je vhodné koupit něco hotového. Hlavně to bude menší a lehčí, takže to půjde dát na normální stožár a nebude potřeba stožát jak na vedení vysokého napětí, aby to unesl.
A k zálohování domova - rozumně se dají použít baterky (a k nim měnič na 230V) na jednotky hodin (pro technologie u dráhy dáváme baterky na dobu 5 hodin a je to docela dost) a potom už jedině elektrocentrála. Baterky jsou už potom moc drahé. Občas se vyskytuji v jednom serverovém baráku, a tam mají kromě baterek (několik sad v každém sále napětí 48V kapacita 2000Ah) dieselgenerátory - 2 kusy, každej o výkonu 2MW a startují do 10 sekund. Viděl jsem test startu - bylo to jako když se pokládá kouřová clona. A to jsou motory předehřáté.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

marcel
tel.: 0915 833178
auto: DISCOVERY I

#8 Příspěvek od marcel » 28 úno 2012 21:14

Skôr ako rotoped by som použil takéto niečo http://www.youtube.com/watch?v=MQiLKdv67FE" onclick="window.open(this.href);return false;
Použiť hocijaký malý spaľovací motor (krovinorez,skúter,čerpadlo).Fantázii sa medze nekladú.

honza_b

#9 Příspěvek od honza_b » 28 úno 2012 21:37

MadTom díky za vysvětlení :yes o to mi šlo kolik bych toho byl schopnej dostat. Už hotová větrná elektrárna se mi líbí viz. link hore,ale je docela drahá :( mám deset metrů vysokou stodolu takže bych ani nestavěl stožár :)
LR D2 Td5

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#10 Příspěvek od MadTom » 28 úno 2012 22:36

Jenom doplním - stožár by byl stejně potřeba, pokud má být vrtule, tak musí být nad střechou v nějaké výšce, aby byla ve větru a mohla se otáčet. Jinak jedině Savonius, či jak se to jmenuje - to je svislá vrtule - otáčí se okolo svislé osy. Ta by mohla být přímo na střeše.
A poznámka nakonec - vítr nebo slunce se nedá použít jako záložní zdroj energie. Ono totiž v zimě když sněží a je zataženo, tak to moc nefouká, nebo fouká až moc a elektrárna se musí odstavit, aby se nepoškodila. V tu dobu nejčastěji praskaj dráty vysokýho napětí a je z toho bezproudí. A slunce ani vítr v tu dobu moc nefungují. Takže na krátkodobé zálohování baterky a na delší centrálu. Je potřeba si spočítat (odhadout), jak dlouho ta centrála pojede za rok, a podle toho ji vybírat (hlučnost, obsluha, ...). Ono pro použití jednou nebo dvakrát za rok, je nějaká super centrála zbytečná.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

honza_b

#11 Příspěvek od honza_b » 28 úno 2012 23:06

Já bych tu vrtuli píchnul na krátkej stožár ze štítu. U nás fouká často (české středohoří )a docela pravidelně jedním směrem snad jen když je inverze tak ne. Jinak ty malý vrtulky snesou víc jak 30 m/s a to už je fofr.....
Centrálu mám taky v hlavě ideálně na dřevoplyn :) 8)
Ale nejdřív musím provést rekonstrukci baráku :|
LR D2 Td5

Odpovědět