Střešní stan - nan/sun-dávání + skladování
Moderátor: Acon
Re: Střešní stan - nan/sun-dávání + skladování
Přidám se s dovolením k tématu.
Mám střešní stan, laminát vyklápěcí do strany - potřeboval jsem co největší (3 děti). A štve mě jak je vždy ráno zarosená plocha střechy, která je látková.
Mám teď postel i v autě a tedy bych mohl mít menší stan.
Je stan který se otevírá pouze nahoru (jakoby se vysunuje) na rosení lepší? Představuji si, že jen otřu stěny a zaklapnu - na stěnách není rosy nikdy tolik.
Čekat ráno hodinu na sluníčko dost zdržuje.
Mám střešní stan, laminát vyklápěcí do strany - potřeboval jsem co největší (3 děti). A štve mě jak je vždy ráno zarosená plocha střechy, která je látková.
Je stan který se otevírá pouze nahoru (jakoby se vysunuje) na rosení lepší? Představuji si, že jen otřu stěny a zaklapnu - na stěnách není rosy nikdy tolik.
Omlouvám se, že nemám stan na LR, ale tady se vždy najde nejvíc rozumných lidí s dobrou radou.
Děkuju
Děkuju
Mam vyzkousene stany James Baroud a od Autohome Maggiolina, ktere jsou v tomto ohledu OK. Mel jsem jen problemy kdyz nebyla pod madraci antikondenzacni podlozka. Je vzdy lepsi nechat lehce pootevrena vetrani a to pak neni zevnitr zadna vlhkost. Navic mam vyzkouseno ze i za deste se da stan slozit a pri znovu otevreni je vevnitr vlhko jen lehce v oblasti zipu dveri. Takze ta latka to nepropusti a to i po trech noci s destem kdy se pres den prejizdelo, tak ve stanu bylo porad sucho.Propet píše: 23 zář 2024 18:38 Přidám se s dovolením k tématu.
- jareku
- tel.: 737 347 753
- auto: RR L322+DEF+SIII
Píšeš, že máte 3 děti… takže ve stanu je vás minimálně 4… takže “výpar” bude značný… docela pomůže ta antikondenzační podložka a větrání - jak píše kolega.. je jedno jaký bude stan, když je v něm hodně lidi… Baroud mají ve střeše malý větráček a ten pomáhá odvodu par… takže zkusit najit nějaký - níže odkaz - a dodatečně ho instalovat (klidně i 2ks) a zajistit tak “aktivní odtah “par” ven ze stanu…. Podložka se da sehnat u firmy Tylex Letovice - už to je také výše zmíněno. Hledej 3D textilií - já ji od nich mám a spokojen. Mohu poslat kontakt na “obchodníka” se kterým jsem to řešil.
Tady podobný ventilátor jako má Baroud…
https://allegro.cz/nabidka/ventilator-s ... gK8IvD_BwE
Tady podobný ventilátor jako má Baroud…
https://allegro.cz/nabidka/ventilator-s ... gK8IvD_BwE
Naposledy upravil(a) jareku dne 23 zář 2024 21:50, celkem upraveno 1 x.
Live long and prosper.
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
Máme veliký Baroud a spíme tam ve dvou, další dva v autě, protože je to lepší v rámci pudu sebezáchovy. S kondenzací, natož tak pod matrací žádné problémy. Občas je něco málo.na stěnách, na stropě ale nic, protože je lehce čalouněný, a to stačí. Pod matraci se dá dát i kus kartonu. Baroud má v podlaze zalitý polystyren, takže ani tady neni moc důvodu pro kondenzaci. Teda přes léto. Na zimu to chce bufíka s vývodem do stanu.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
Nene, nemám problém s rosením uvnitř stanu, respektive tam je to na únosné míře, ale trápí mě rosa která se dělá na střeše z venku, stan občas ráno vypadá jako po dešti - obzvlášť na jaře a na podzim. Jde to utřít abych to nebalil zbytečně s vodou, ale je to pracné a zdržuje to.
Proto řeším ten formát stanu.
Mám romantickou představu, že Barounda vyvětrám, pobalím spacáky, otřu zlehka boky, zaklapnu a jedu?
Kdežto teď k tomu ještě stírám rosu ze střechy a plazím se po mokrém stanu 2m vysoko.
Mám romantickou představu, že Barounda vyvětrám, pobalím spacáky, otřu zlehka boky, zaklapnu a jedu?
Kdežto teď k tomu ještě stírám rosu ze střechy a plazím se po mokrém stanu 2m vysoko.
To neni romanticka predstava, tak to fungujePropet píše: 24 zář 2024 00:19 Nene, nemám problém s rosením uvnitř stanu, respektive tam je to na únosné míře, ale trápí mě rosa která se dělá na střeše z venku, stan občas ráno vypadá jako po dešti - obzvlášť na jaře a na podzim. Jde to utřít abych to nebalil zbytečně s vodou, ale je to pracné a zdržuje to.

- jareku
Aha, tak to je zcela jiný problém
tady se ti kondenzuje voda ze vzduchu na “látce” střechy a je to dáno jak vlhkostí okolního vzduchu tak i rozdílem teploty vně a uvnitř stanu… s tím nelze nic dělat… plastová skořepina střechy bude také ráno orosená a i venkovní stěny ale při skládání to není takový problém, jako u “látkového” stanu…

Live long and prosper.
-
Ano, Barouda, a předtím i předchozí skořepinu otevíraniou jako A stačilo otřepat a zavřít. A nebylo to krytické. Navíc pokud zrovna lilo, tak nějaké otřepávání stejně nemělo smysl.
U nás tam ještě musíme přesunout věci na spaní z auta, ale to už je drobnost. Kdysi jsem si použil klasický "hadrový" stan, a po dvou dnech skládání v dešti jsem věděl, že tohle nechci, a jdu do skořepiny.
U nás tam ještě musíme přesunout věci na spaní z auta, ale to už je drobnost. Kdysi jsem si použil klasický "hadrový" stan, a po dvou dnech skládání v dešti jsem věděl, že tohle nechci, a jdu do skořepiny.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
Těší mě, že moje teorie je nadějná
Zeptal bych se ještě zda někdo nemá zkušenost s tím Thule stanem? Mám od nich držáky na kola, příčníky atd a funguje to, tak si říkám proč ne i stan?

Zeptal bych se ještě zda někdo nemá zkušenost s tím Thule stanem? Mám od nich držáky na kola, příčníky atd a funguje to, tak si říkám proč ne i stan?
- jareku
Za celou dobu co jezdím, jsem skořepinu Thule nikde neviděl, ale není důvod, proč by neměla fungovat. Je to ověřená kvalitní značka a výrobky jsou super. Jen možná ve stanech nebudou mít takovou “tradici” jako Baroud, Autohome - Maggiolina… osobně bych doporučil se jít na stany kouknout.. cenově jsou dost podobné..
Live long and prosper.
-
Ty skořepiny se liší "v detailech", a to různě důležitých. Cenu řešit nechci, já bych za to ty peníze, co to stojí nové nedal. Rozměry - to je jasné, jenom koukat, co kde uvnitř zavazí. Za mě rozdíl v délce 200 resp. 220 cm je celkem zásadní. Materiál skořepiny - tohle neposoudím, ale souvisí s tím celková váha stanu a to podstatné je. Látka stanu - tohle chce osahat. Počet vstupů a různých okýnek na větrání - na Baroudu máme vstupy 3, používámě většinou jenom ten zadní, ale na větrání v létě je super mít možnost nechat stanem lehce profukovat. Systém upevnění - tedy se dají vymýšlet kouzla, hlavně to musí držet a já bych chtěl, aby to bylo jednoduché na dotažení, takže člověk nestráví několik hodin montáží na auto. Barva - hlavně v uzavřením stavu je bílý stan na zeleném autě někde v přírodě hodně vidět. Na druhou stranu, tak bílá se doopravdy ohřívá o hodně méně než tmavý stan, což pro nás bylo na léto rozhodující.
- low
- Admin fóra
- tel.: +420 603462950
- auto: def 110 + L322
- Kontaktovat uživatele:
Nejzasadnejsi v rozdilech stanu je a) pouzita latka. To je uplne to nejdulezitejsi b) zda je uvnitr akorepina polstrovana c) vyhodou pri pouzivani je antikondenzacni podlozka.
Levnej stan s levnou latkou je zlo, pokud nejsi vodnik.
Da se vyresit tim, ze tam kazdy rano zatopis bufikem a vysusis.
Howgh
Levnej stan s levnou latkou je zlo, pokud nejsi vodnik.
Da se vyresit tim, ze tam kazdy rano zatopis bufikem a vysusis.
Howgh
http://www.offg.cz expediční poradenství, offroad expedice na míru po celém světě, offroadškola, http://www.offroadskola.cz