cvakani pri couvani

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkq

cvakani pri couvani

#1 Příspěvek od jirkq » 02 říj 2009 02:59

Nazdar
Tak jsem se stal pred mesicem novym majitelem Freelandru rv 2001 :D
Je to nase prvni tereni auto.
Pri ceste domu asi 100 km jsem po 30 km zjistil ze kdyz prudce pridam plyn, tak vzadu neco bouchne. Po dalsich asi 20 km jsem zjistil ze nefunguje klakson. Doma pri parkovani, kdyz jsem prudce zatocil volantem, tak auto silne pribrzdovalo. No a vcera mi klekla baterka [ uz mam novou ].
Tady na foru jsem se docetl co muze byt problem. Tak jsem nechal vymenit visco a predni silenblok na diff [ myslel jsem ze mi je vymeni vsechny tri, ale kdyz jsem prijel do servisu, tak mel prichystany jen ten predni - zadni nemel ]. Po vymene viska auto uz nepribrzduje, kdyz jedu do predu a prudce otocim volantem. Ale stale kdyz prudce pridam plyn, tak neco vzadu bouchne - uz je to mene, ale stale tam neco je [ alespon prudce nepridavam plyn a vse je O.K. :lol: ]. Uvazuji ze necham vymenit i zbyle dva silenbloky.
Takze ted kdyz jedu dopredu, tak to zataci jako pomasle. Prudce nepridavam plyn a ani to neboucha. Ale co me ted nejvice trapi a z ceho mam velkou hlavu je, ze kdyz couvam a prudce [ plny rejd - nemusi byt ani plny ] otocim volantem, tak slysym jakoby od praveho zadniho kola, ale muze to byt i z prostred, jelikoz ja sedim napravo [ jo to jsem jeste nenapsal ja ziji v Anglii ], tak kdyz otocim volantem pri couvani [ jen pri couvani ], tak slysim takove divne cvakani, jako by se neco napinalo-lamalo "ccoccoccocco" a hodne to brzdi. Kdyz jsem zvednul prave zadni kolo a snazil jsem se pootocit kolem, ktere bylo ve vzduchu, tak jsem slysel podobne zvuky, ale jenom chvili. Zkusil jsem to i z druhym kolem a uz to bylo slabsi, ale taky jsem slysel podobne zvuky. Kdyz jsem se podival pod auto a zaroven jsem hybal kolem, tak kardan k zadnimu diff se hybal jakoby nahoru a dolu - ne moc, ale nejsem si jist jestli ten pohyb tak ma byt. Kdyz jsem vlezl pod auto a snazil jsem se rucne zahybat kardanem, tak byl pevny-musel jsem vynalozit velkou silu, abych s tim zahybal a to jenom trochu. Pripadalo mi to ze hybu silenbloky - nicim jinym.
Mel jsem taky problem s pravou zadni brzdou-byl tam unik brzdove kapaliny, ale uz je to spraveny. Tak jestli nahodou neni problem s brzdovymi destickami, ktere se mohou "sekat" pri toceni kdyz couvu.
Muze byt spatne nejake lozisko, ale ktere to je otazka? Jak to poznam, ktere to je?
Proc to pribrzduje a "cvaka" jen ve chvili kdyz zatacim a ne kdyz jedu rovne dozadu?
Zkousel jsem bez rychlosti-zpatecky z kopce couvat a tocit to do strany a taky to vydavalo ten zvuk. Jo jeste bych mel dodat ze do obou stran to tak dela - jak doprava tak doleva kdyz otacim volantem pri zpatecce.
Auto ma udajne najezdeno 60tisic km [ 40tisic mil ]. Kdyz jsem byl v tom servisu a servisak se zkusil projed v aute, tak mi rikal ze motor neni hlucny, ze to vypada na opravdu 40tisic mil [ 60tisic km ] najeto - doufam ze ano, ale za cca 8 roku najeto 60tis km to je 7,5tisice km rocne- mozna asi jo, ale...

Predem dekuji za jakoukoliv radu a pripominku.
Jirka

Oldman
Kontaktovat uživatele:

Re: cvakani pri couvani

#2 Příspěvek od Oldman » 02 říj 2009 08:05

Ahoj, to co popisuješ, mohou dělat samozřejmě ty silentbloky. Stejně tak ale může být špatný diferenciál. To už je oprava podstatně dražší :) Můžeš vyzkoušet sundat kus kardanu, aby nebyl pohon na zadní kola, jestli ty zvuky přestanou nebo ne. Jestli jo, pak to můžou být třeba jenom ty silentbloky. Ale nejsem odborník, je to jenom laická rada z vlastní zkušenosti.

jirkq

#3 Příspěvek od jirkq » 03 říj 2009 00:33

Ahoj
uvazoval jsem o tom sundat kardan, ale bojim se jestli ho dam zpet, jelikoz nemam tady dilnu a stat se muze cokoliv :| . Ale asi to udelam a kdyz tak dam vedet.
Diky za radu

Cauec

Safraporte
tel.: 739634575
auto: noLR

#4 Příspěvek od Safraporte » 03 říj 2009 16:42

jirkq píše:Ahoj
uvazoval jsem o tom sundat kardan, ale bojim se jestli ho dam zpet, jelikoz nemam tady dilnu a stat se muze cokoliv :| . Ale asi to udelam a kdyz tak dam vedet.
Diky za radu

Cauec
Problém je kardan sundat, zpátky jde krásně. :wink:

vladob8
tel.: +421905582959
auto: D2 Td5

#5 Příspěvek od vladob8 » 03 říj 2009 22:56

S tym pohybom zadneho difu hore dole je to OK, robi to aj s novym silen. aj s novou visco, len nesmie to byt vela max. 1cm.
Podla mna v tych zadnych silenblokoch to nebude...a taktiez ani v brzde ked to robi len pri zatacani...
Preco to cvaka pri cuvani len ked zatacas? lebo je rozdielna rychlost tocenia prednych a zadnych kol a viskospojka to prepusta istou silou - cim rychlejsie tym vacsou. Su tam podla mna poskodene nejake zuby v dife alebo homokinetaky na pravom zadnom kole.
Vymen olej v zadnom dife a ked bude cisty ako med, dif. je ok, ak bude cierny, dif. je vadny - bud niektore lozisko alebo zuby. Ak to nebude diferak tak sa zameraj na tie homokineticke klby.
Asi tolko...
Zdravim Vlado.
Discovery II Td5, r.2000, manual, SLS, ACE, 2" lift, winch, At2 265/75R16
Sharan 2011 2,0TDi 4motion

jirkq

#6 Příspěvek od jirkq » 07 říj 2009 00:34

ahoj
diky za rady vyskousim az budu mit volno [ snad o vikendu ]. Jeste jsem vypozoroval, ze kdyz zabrzdim, tak ne vzdy, ale kdyz se rozjizdim - potom zabrzdeni, tak ten zvuk jako pri couvani [ cvaknuti, ale takove potichu ] slysim, ale jenom jednou jako by se brzdy "odlepily". Ale mozna se mi to jenom zda. Vyzkousim co jste mi poradily a pak uvidim.

Cau te

Odpovědět