Náboj nebo ložiska na D II

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

Re: Náboj nebo ložiska na D II

#21 Příspěvek od MadTom » 03 čer 2013 11:51

Na zadní nápravě je tam podle RAVE těsnící O-kroužek.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

halo
auto: Disco II td5

#22 Příspěvek od halo » 03 čer 2013 12:07

Ano, je tam okruzok medzi nabojom a telom napravy. U mna je ale problem ze olej unika priamo cez lozisko. Vcera mi Karel slama doniesol nove lozisko, tak dufam ze budem mat znova 100% auto.

Val
auto: D3 V8, exD1, exD2

#23 Příspěvek od Val » 03 čer 2013 14:01

halo píše:Ano, je tam okruzok medzi nabojom a telom napravy. U mna je ale problem ze olej unika priamo cez lozisko. Vcera mi Karel slama doniesol nove lozisko, tak dufam ze budem mat znova 100% auto.
Takze si to uz rozobral? Da sa to pozriet? By som to rozobral aj ja,len s tym teraz jazdim,tak sa do toho nechcem pustat. Sorry ,ze mam tak vela otazok.
a MadTom ,diky za radu ,uz mam ten RAVE stiahnuty :-)

halo

#24 Příspěvek od halo » 03 čer 2013 15:40

Mal som to rozobrane pred 2 tyzdnami. Pri vymene brzd som to chcel opravit. Tiez som najprv myslel ze olej unika cez ten O kruzok co je na naboji. Aj som ich objednal (4ks v baleni za tusim 5eur). No ked sme to rozobrali zistili sme ze olej ide skrz lozisko. Normalne som na tom jazdil/jazdim , akurat mi vdaka oleju neubuda z brzdovych dosiek :grin:

Novy naboj mam v kufri, ak ti to pomoze mozem ho odfotit. Auto budem ale rozoberat zrejme az koncom tyzdna.

Val
auto: D3 V8, exD1, exD2

#25 Příspěvek od Val » 04 čer 2013 14:24

halo píše:Mal som to rozobrane pred 2 tyzdnami. Pri vymene brzd som to chcel opravit. Tiez som najprv myslel ze olej unika cez ten O kruzok co je na naboji. Aj som ich objednal (4ks v baleni za tusim 5eur). No ked sme to rozobrali zistili sme ze olej ide skrz lozisko. Normalne som na tom jazdil/jazdim , akurat mi vdaka oleju neubuda z brzdovych dosiek :grin:

Novy naboj mam v kufri, ak ti to pomoze mozem ho odfotit. Auto budem ale rozoberat zrejme az koncom tyzdna.

Ja som skor myslel pozriet to a skusit rozobrat,ten stary naboj. Ale ak mas s nim plany tak nic. Tie kruzky si kupoval niekde tu? pripadne ak si ich nepouzil,tak ich od teba kupim :-)

petmic
auto: D2

#26 Příspěvek od petmic » 28 črc 2013 13:42

tak mam rovnaky problem aj ja...tece mi olej z laveho zadneho naboja (nie je to o kruzok). kde kupujete naboje? original LR je riadna palka, ma niekto dobre skusenosti s nejakou lacnejsou OEM verziu? pripade kde ju kupil??
if it ain't broke, don't fix it

mato_srubka
auto: DiscoII V8

#27 Příspěvek od mato_srubka » 27 srp 2013 20:17

Na autokelly.sk je obrázok dvoch jednoradových ložísk (bez náboja) a na litep4x4 sú zasa obrázky 3. Generácie ložiska (s nábojom a nenalisovaným vonkajším krúžkom), tak veru neviem.

Ten olej nieje bohviečo. Pokiaľ tečie cez ložisko (okolo valivých teliesok), je niečo zle a taktiež životnosť ložiska bude nižšia.
Ak olej tečie okolo hnacieho hriadeľa (v mieste, kde sa uťahuje poloos maticou/skrutkou), tak to nieje pre ložisko nič kritické.

Máte nejaký výkres/skicu zástavbového priestoru ložiska? Každopádne olej v ložisku nie je dobrý a určite by som to riešil.
Seriový LR Discovery II V8 s mnohými závadami, ale je to láska na prvé naštartovanie.
Tak už až tak sériový nie je: podvozok od TF +2" a k tomu Hankook DynaPro M/T RT03 265/75R16 a konečne uzávierka medzidifu

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#28 Příspěvek od MadTom » 27 srp 2013 21:16

Na autokelly si nejspíš popletli ložiska pro Discovery1 a Discovery2, u litep4x4 jsem našel pouze náboj S nebo BEZ čidla ABS - což ale nesouvisí s ložiskem jako takovým, ani s ničím, co by se točilo, ale pouze se snímačem (cívka v kovovém válečku s kabelem), kterej je v náboji zvrchu zasunutej a upevněnej pomocí jednoho šroubu.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

mato_srubka

#29 Příspěvek od mato_srubka » 27 srp 2013 22:30

Tak potom ako bolo napísané, sa jedná o ložisko 3. Gen, teda s integrovaným nábojom a dá sa kúpiť iba ako celok.

Ale stále nerozumiem kade by mal unikať ten olej. Okolo hnacieho hriadeľa alebo priamo cez ložisko?

BTW: to ložisko má integrovaný "encoder", ktorý rotuje a je zdrojom signálu pre "senzor", teda to ABS čidlo. Bez encodera by to nefungovalo :wink:
Seriový LR Discovery II V8 s mnohými závadami, ale je to láska na prvé naštartovanie.
Tak už až tak sériový nie je: podvozok od TF +2" a k tomu Hankook DynaPro M/T RT03 265/75R16 a konečne uzávierka medzidifu

petmic
auto: D2

#30 Příspěvek od petmic » 27 srp 2013 22:35

mato_srubka píše:Tak potom ako bolo napísané, sa jedná o ložisko 3. Gen, teda s integrovaným nábojom a dá sa kúpiť iba ako celok.

Ale stále nerozumiem kade by mal unikať ten olej. Okolo hnacieho hriadeľa alebo priamo cez ložisko?

BTW: to ložisko má integrovaný "encoder", ktorý rotuje a je zdrojom signálu pre "senzor", teda to ABS čidlo. Bez encodera by to nefungovalo :wink:
nejako moc mudrujes...ten olej unika, ako bolo uz viac krat pisane vyssie, cez naboj - medzi castou naboja ktora je pevne prisrobovana k naprave a tou castou naboja ktora sa otaca (je na nej koleso). Z toho vyplyva ze musi pretekat cez lozisko pripadne dve loziska ak su v naboji dve.
if it ain't broke, don't fix it

mato_srubka

#31 Příspěvek od mato_srubka » 27 srp 2013 22:54

Hmm, tak v takom prípade je asi niečo zlé, lebo ako som písal, olej v takomto type ložiska nerobí dobrotu (je treba tuhšie mazivo kvôli kontaktným tlakom medzi valivými elementami).

Možno to vyzerá ako mudrovanie (zaregistroval som sa dnes, ale fórum sledujem už asi dva roky, čo snívam o Discoverym), ale len sa snažím helfnúť, keďže pracujem na vývoji nápravových ložísk (FAG), aj keď do LR nie je náš primárny zákazník, do LR dodávame iba jeden typorozmer ložiska.

Každopádne, ako som písal, olej nerobí dobrotu a v náprave za ložiskom by malo byť ešte nejaké tesnenie (gufero), ak nieje, tak tesniacu funkciu by malo prebrať tesnenie na ložisku, ktoré tam je tak či tak. Typ tesnenia záleží od toho, či je treba tesniť iba pred vodou a blatom alebo treba tesniť aj pred olejom, to je problematickejšie.

Ešte je možné, že neuniká olej, ale prehriate mazivo (to je ale jasne vidieť, mazivo po vychladnutí opäť stuhne).

Uska
auto: Defender 110

#32 Příspěvek od Uska » 03 zář 2013 19:28

Tak v tom lítám taky :cry potkalo mě to v Albánii a dojel jsem s tím domů :whew
Musí se teda dát novej náboj, nebo stačí nějaky těsnění ?
Mám od oleje celý kolo a podběh a chtěl bych to opravit nějak nenáročně :cash :cash :)

halo

#33 Příspěvek od halo » 03 zář 2013 19:36

ne :cash oprava je vymena predneho naboja za zadny. Ale uspech nieje zaruceny. :!:

Uska

#34 Příspěvek od Uska » 03 zář 2013 19:54

nenapsal jsem že teče zadní kolo :Ja blb:

Uska

#35 Příspěvek od Uska » 03 zář 2013 19:56

halo píše:ne :cash oprava je vymena predneho naboja za zadny. Ale uspech nieje zaruceny. :!:
dík

halo

#36 Příspěvek od halo » 03 zář 2013 20:10

tak, ine ako zadne ti tiect nemoze (olej z diferaku) :grin:

Tomanus
tel.: 775392424
auto: Disco I, Bmw e46 325

#37 Příspěvek od Tomanus » 06 bře 2014 17:06

Val píše:
Tomanus píše:Ahoj tak co ten náboj už jsi to rozhodil. Musel jsi měnit celej náboj a nebo jsi to ještě nedělal a fatálně na to jezdíš.

Ahoj. Zatial som to nerozhodil. Umyl som to a budem to sledovat. Ani z difu mi oleja moc nechyba,tak pockam. Kupim zrejme novy cely ten naboj a potom ten stary rozhodim a skusim rozobrat a zrepasovat,ved ked to niekto zlozil tak to musi ist aspon rozobrat. :grin: . Gufero tam vraj nieje ,ale podla rezu tam nieco je, tak zistim co :-)
Co olej stále uniká a nebo jsi to opravil. :grin:

Odpovědět