Free 1 stahovani zadniho okna - problem

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaT
tel.: 602771714
auto: Freelander 2

Re: Stahovani zadniho okna - problem

#61 Příspěvek od JirkaT » 28 dub 2011 20:42

Okno při otevírání dveří nesjede jak má. Jen se odjistí, protože potřebný kousek jde popotáhnout ručně.
Stahování klíčkem nebo z kabiny jde bez problému. Kalibraci jsem provedl.

Vidím kde je problém, ale nevím jak ho vyřešit. Udělal jsem rozborku, zborku celé stahovačky. To je teda fakt zážitek pro zlaté české ručičky :-) Lanka mají pevné konce a někde to musí jít po sestavení trochu napnout, odstranit tak vůle v bovdenech. K tomu zřejmě slouží část kterou jsem zvýraznil na obrázku. Tam to jde povytáhnutím napnout. Je tam pružina a jakési závlačky, kterými by to mělo jít ve zvolené poloze zajistit. Bohužel u mne jsou zasunuté do prázdna a nemají tam žádnou funkčnost. Myslím, že mi tam chybí kousek jakési
trubičky s drážkami pro ty závlačky. Mohl to být plast a po rozbití vypadnout.
Když to tam zkusím napnout ručně, tak při otevírání dveří okno sjede dostatečně jak má.

Má někdo tenhle kousek neporušený třeba ze staré prorezlé stahovačky ?
Mohl by dát někdo foto jak to tam po rozebrání vypadá ?
Přílohy
TailDoorWindow21.JPG
(85.14 KiB) Staženo 398 x
Naposledy upravil(a) JirkaT dne 04 kvě 2011 20:25, celkem upraveno 1 x.
Free je pro kluky co mají doma nářadí :-)

cesta
auto: Freelander I TD4

#62 Příspěvek od cesta » 29 dub 2011 08:34

Jo máš pravdu,ten díl co jsi označil slouží k vymezení vůle v bovdenech, pamatuju si ho moc dobře, pořádně mě vytočil jak jsem měnil prasklé lanko. Jsou tam takové zuby, které zaskočí a zpět už ten bovden nepustí. Já ho zamáčknul na doraz omotal izolačkou, aby nevyjížděl a teprve po nasazení lanek jsem ji sundal. Bohužel jsem to nenafotil, ale měl by vyjet ven a zatlačit zpět jde jen po vymáčkutí těch aretací.Tak nějak to tam bylo.
Freelander TD4 2002+Discovery 2 TD5 2001

cesta

#63 Příspěvek od cesta » 29 dub 2011 08:47

Teď mě napadlo, ono je to tam stejně natvrdo když on vyjede, nijak to tam nepruží. Tak jestli víš že když ten bovden došponuješ a okno funguje,tak tam zkus dopasovat podelně rozříznutou trubku, přesně dlouhou o kolik ten bovden potřebuješ napnout.Takový mezikus i za cenu že by jsi musel tu pružinu zlikvidovat.

macejky1
tel.: 736245909
auto: EX Freelander, RRC
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od macejky1 » 29 dub 2011 15:48

Tak to je konečně nějaká dobrá rada ohledně stahovačky. :clap :clap

Myslím,že hodně lidí řeší problém s tím že okno funguje normálně ale při otevření dveří sjede méně než by mělo. Ale nikdo do toho nerejpe dokud to funguje. Teď když vím, že to má na svědomí napínací "pružina" tak se do toho asi pustíma tenhle drobný neduh bude za chvilku odstraněn.
EX-FREELANDER 2.0Di - lift 2", zátěž. pruž., 29" AT/MT, polybush, CB, webasto, zahrada, HELLA, šnorchl
RRC 3.5V8 EFI MY1986 - Barnabáš ve fázi vývoje
Harley Davidson Street 750 MY2018 - custom

JirkaT

#65 Příspěvek od JirkaT » 30 dub 2011 20:56

cesta píše:Teď mě napadlo, ono je to tam stejně natvrdo když on vyjede, nijak to tam nepruží. Tak jestli víš že když ten bovden došponuješ a okno funguje,tak tam zkus dopasovat podelně rozříznutou trubku, přesně dlouhou o kolik ten bovden potřebuješ napnout.Takový mezikus i za cenu že by jsi musel tu pružinu zlikvidovat.
Dík za názor. Vidím to podobně, podélně rozříznutou trubičku s délkou na míru jako mezikus. Raději bych ale věděl co tam má být originál a nedělal kompromisy. Ono přece jen než se k tomu dostaneš a než to zase zpátky zatěsníš a zakrytuješ. Nerad bych to dělal za rok znovu. Už mi chvíli trvalo, než jsem zjistil kde je problém. Kdyby sem tak nědo dal foto jak to tam má vypadat.

cesta

#66 Příspěvek od cesta » 01 kvě 2011 10:09

No to máš pravdu,ale výměna toho dílu je kompletní rozpojeni a vymotání toho lanka z toho motorku. Pokud tam je jinak všechno dobré tak bych to řešil tou trubkou teda já!!! :D A to jen proto, že vím co to je za maras to poskládat.Funkční to bude a může to jet věky a kdyby ti někdy prasklo lanko(to ti samozřejmě nepřeju) tak pak bych to řešil.Ale jestli máš do toho chuť tak přeju hodně úspěchů.

dandee
auto: Free 1.8 benz 1999

#67 Příspěvek od dandee » 01 kvě 2011 12:42

a ja mam prasknute ocelove/alebo ake to je/ lanko na sklapanie laveho predneho sedadla.Vobec nechapem,ako to moze byt pretrhnute. Tipoval som,ze to moze byt rozpojene alebo co,ale je to rozstrapkane a roztrhnute.Je to pri tom klbe ako sa sklapa sedadlo.Nic ma nenapada,ako to vymenit alebo opravit.
LR Freelander 1,8 , Fiat Ducato obytne auto , Suzuki Samuraj 1,3 , Mercedes C 180 sport coupe kompresor .

JirkaT

#68 Příspěvek od JirkaT » 04 kvě 2011 20:32

Tak mně už to chodí jako nové ;-) Prodloužil jsem bowden rozříznutou trubičkou z elektrikářské čokolády. Přidal jsem to na 2.stranu než je napínací pružina. Nahoře na obrázku jsem místo označil zelenou šipkou. Pružinu na straně motorku jsem vytažením závlaček co nejvíce povolil pro snadnější manipulaci s lankem. Na označené místo se to jednak lépe dávalo a zároveň jsem alespoň částečně zachoval napínaní pružinou u motorku. Po přidání jsem trubičku kleštěmi zamáčkl, u motorku jsem promazal mechaniku napínání a napnul tam závlačkami co ještě šlo. Pro jistotu jsem pak odpojil baterku a stahovačku zkalibroval.
Výsledek neřeší příčinu, ta je v problémovém dílu s napínací pružinou. Důsledkem ale byla vůle lanek v bowdenech a ta je nyní odstraněna.
Nechám to ještě chvíli odkrytované. Snad to vydrží alespoň do přereznutí lanek. Ty jsem ale při rozebrání namazal ;-)
Zdravím všechny, zejména děkuji těm, kteří přispěli nějakou radou.
Přílohy
Oprava2_700.jpg
Oprava2_700.jpg (58.08 KiB) Zobrazeno 12699 x

Safraporte
tel.: 739634575
auto: noLR

#69 Příspěvek od Safraporte » 25 kvě 2011 19:51

Mam trosku jiny problem, ale tyka se take 5.okna. Prave sedim na rybach a lekl jsem se co se deje. Zniceho nic mi uplne sjelo zadni sklo. Uz se mi to zrejme stalo pred pul rokem, ale to jsem prisel k autu, okno bylo dole, tak jsem ho vyjel a vic to neresil. Ale ted se mi to stalo primo pred ocima. Je nejaky hmat na klicich, kterym bych to mohl zpusobit? Mam je totiz v kapse a je mozne, ze jsem je nejak zmackl. Jinak si to nedovedu vysvetlit a budu mit strach to nekde nechat stat :hmm:

bata
tel.: 607 168 746
auto: Freelander I + II

#70 Příspěvek od bata » 25 kvě 2011 22:39

Safraporte píše:Mam trosku jiny problem, ale tyka se take 5.okna. Prave sedim na rybach a lekl jsem se co se deje. Zniceho nic mi uplne sjelo zadni sklo. Uz se mi to zrejme stalo pred pul rokem, ale to jsem prisel k autu, okno bylo dole, tak jsem ho vyjel a vic to neresil. Ale ted se mi to stalo primo pred ocima. Je nejaky hmat na klicich, kterym bych to mohl zpusobit? Mam je totiz v kapse a je mozne, ze jsem je nejak zmackl. Jinak si to nedovedu vysvetlit a budu mit strach to nekde nechat stat :hmm:
Pokud podrzis delsi dobu odemykaci tlacitko dalky, sjede 5. okno tak to myslim funguje, taky se mi to stalo.
Land Rover Freelander 1.8 / 99, Freelander 2 HSE i6 3.2 / 2007

macejky1
tel.: 736245909
auto: EX Freelander, RRC
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od macejky1 » 26 kvě 2011 07:25

Je to tak, podržet ptačítko odemčení na dálkáči a zadní okno sjede. Pro opětovné zavření okna otočít klíčkem v zámku zadních dveří a držet dokud nedojede až nahoru.
EX-FREELANDER 2.0Di - lift 2", zátěž. pruž., 29" AT/MT, polybush, CB, webasto, zahrada, HELLA, šnorchl
RRC 3.5V8 EFI MY1986 - Barnabáš ve fázi vývoje
Harley Davidson Street 750 MY2018 - custom

Safraporte

#72 Příspěvek od Safraporte » 26 kvě 2011 13:14

macejky1 píše:Je to tak, podržet ptačítko odemčení na dálkáči a zadní okno sjede. Pro opětovné zavření okna otočít klíčkem v zámku zadních dveří a držet dokud nedojede až nahoru.
Přesně to jsem udělal 8)
Tak jste mě uklidnili. Tuším, že jsem si to způsobil tím, jak jsem měl klíče v kapse - seděl při tom na bobku a nandaval nástrahu na háček.
Díky a Petrův zdar :mrgreen:

colqhoun

#73 Příspěvek od colqhoun » 29 kvě 2011 00:04

Zdravím Páni.
Nemáte niekdo skúsenosti s výmenou laniek okna v zadných dverách.Otcovi sa to utrhlo a a nemáme pomerané tie dlžky laniek.Nevietie nahodou či sa dajú tie lanká niekde zohnať originál ,alebo aké majú mať rozmery a zčoho ich vzrobíť?Zatial sme len okno podložili drevennými latkami ,aby sa nezavieralo a nepršalo do vnútra :) .Asi to bude riadna fuška nanovo tie lanká namotať? Ocením každú radu a postreh.
Dík.

Safraporte

#74 Příspěvek od Safraporte » 29 kvě 2011 00:21

colqhoun píše:Zdravím Páni.
...Nevietie nahodou či sa dajú tie lanká niekde zohnať originál ,alebo aké majú mať rozmery a zčoho ich vzrobíť?..
Dík.
Opravná sada se dá koupit na ebay např. http://viewitem.eim.ebay.cz/FREELANDER- ... 71555/item" onclick="window.open(this.href);return false; a s prodejcem autoteile-okzam mám dobrou zkušenost. Už jsem od něho bral, platil jsem předem a přišlo mi to v pořádku (opravoval jsem takovouto opravnou sadou zadní boční dveře a paráda).

colqhoun

#75 Příspěvek od colqhoun » 29 kvě 2011 22:17

Safraporte píše:
colqhoun píše:Zdravím Páni.
...Nevietie nahodou či sa dajú tie lanká niekde zohnať originál ,alebo aké majú mať rozmery a zčoho ich vzrobíť?..
Dík.
Opravná sada se dá koupit na ebay např. http://viewitem.eim.ebay.cz/FREELANDER- ... 71555/item" onclick="window.open(this.href);return false; a s prodejcem autoteile-okzam mám dobrou zkušenost. Už jsem od něho bral, platil jsem předem a přišlo mi to v pořádku (opravoval jsem takovouto opravnou sadou zadní boční dveře a paráda).
Díky moc.V niečo také som ani nedúfal že sa dá zohnať.... :wink:
Ať tě provází Síla! :yes

y.sajty
auto: freelander1.8 LPG

#76 Příspěvek od y.sajty » 13 čer 2011 15:57

já jsem problém s lankama vyřešil.Několikrát se mi přetrhly a při výměně jsem zjistil,že jsou časem vytahané ,to pak dělá některé tady popisované problémy v horším případě praskají.Mi praskly několikrát po montáži ofuku bočních skel,kdy se zmenčila pruchodnost skla ve vedení.vše jsem vyřešil zakoupením nerezového lanka na jízní kola-nelze běžným zpusobem přetrhnout.Huř se nasazuje,protože je velice pružné,ale je nezničitelné.Jo a druhý konec lanka zajišťuji el.čokoládkou,má to výhodu že lze vymezit vuli.Ať s daří!

Plesky

#77 Příspěvek od Plesky » 21 čer 2011 07:35

Caute tak stalo sa to aj nám, že jedného krásneho dňa sme zrazu nevedeli stiahnuť sklo na piatych dverách. Dvere sme rozobrali roztrhnuté lanko sme našli a vymenili. Pri rozobratí španovacieho motorčeka nám vyskočilo lanko. Preto sa Vás chcem opýtať koľko závitov treba obmotať na španovacie koliesko? Jak treba vyšponovať celú zostavu?? Keď zapnem motorček na prázdno tak sa točí iba pri stlačení sťahovania okna, pri stlačení tlačidla na vytiahnutie skla motorček stojí. Za rady ďakujem.

y.sajty
auto: freelander1.8 LPG

#78 Příspěvek od y.sajty » 21 čer 2011 10:18

Není to tak složité jak to vypadá.Na dvou vedeních máš dva jezdcekteré drží sklo,ty musí být při navíjení lanek v horní poloze.Pokud,jak předpokládám,ti prasklo jen jedno lanko,navleč nové do bovdenu,zajisti oba konce v uchytech a pak namotávej volné lanko na cívku až je našponované.Pak stačí našroubovat víko a co nejvíc napnout lanko na jezdci,na té straně by měla být čokoládka-el.spojka drátu.Pokud jsi neměl moc roztrhané lanko,tak si změř délku a nech kousek navíc na manipulaci cca 1-2cm.počet závitu a otáčky motorku tě nemusí zajímat,duležité je po montáži postupovat při kalibraci tak jak už je to popsáno na foru v tomto oknu.Ať se daří!

Plesky

#79 Příspěvek od Plesky » 21 čer 2011 11:07

Y.SAJTY ďakujem za radu dnes na to skočím včera som to tak urobil akurát som to nekódoval a to bola chyba dnes to vyskúšame.

sas
auto: free. 2td r.v.98 5dv

#80 Příspěvek od sas » 29 čer 2011 20:22

zdar
tak taky pri koupi vozu,jsem zjistil ze okno nefacha,kdyz jsem oteviral zadni dvere,tak jsem mu musel pomoc rukou,rozdelal jsem to prostrikal konkorem i elek. piny,porad nic neslo otevirani ani vypinacem z auta,tak jsem to kalibroval ,ted jde stahovat vypinacem z auta,ale porad nejde klikou zadnich dveri aby to sjelo o o ty 3cm abych mohl otevrit 5 dvere,zrejme jak jsem pochopil musim vypodlozit bovdeny lanek,ted jeste dotaz zda za to muzou ty bovdeny ,pac mi nejde ztahnout okno klickem v 5 dver.,ani pokud mackam na dalkaci oteviraci tlacitko a drzim tak se taky nic nedeje,jeste nejdou ani sterac ani ostrikovac 5 dver.+ostrikovace pred.skla .prosim jiz ostrilene majitele za radu.dik

Odpovědět