Stránka 1 z 1

LR D4 - Only normal height available

Napsal: 13 zář 2021 16:36
od toudy
Počas jazdy sa (po predchádzajúcje prudkej zmene počasia - daždivo...) sa objavila hlaska "Only normal height available". Diagnostika zobrazila DTC kod C1A33(01), Raw code: 5A3301. Podvozok nebolo možné dať do offroad polohy.
Smerovalo to k Left Rear Valve-general electric failure.
Kompresor fukal tak ako má. Zameral som sa na spomínaný valve blok, ktorý je pri zadnom ľavom kolese.
odpojil som konektor z valve bloku. Premeral som cievky solenoidov (konektor C02101), cievky su OK.
Ďalej som sa zameral na prepojovací konektor (C0376/C0390 ) medzi karosériou a podvozkom (za čiernym plastom zadného ľavého kolesa).
Rýchlo som zistil, že jeden z vodičov je „niekde“ prehnitý (vodič vykazoval odpor cca. 222kOhm, čo je hovadina). Konkrétne sa jedná o vodič (žlto-čierny) v dĺžke 570mm, [konektor/pin] C0390-43 < -- > C02101-3 [konektor/pin].
Elegantným riešením bolo natiahnuť nový vodič.
Nový vodič som umiestnil do chráničky.
Spoje su letované a chránene teplom zmršťovatelnými trubičkami s lepidlom.
Celkovo mi to trvalo (ZĽ koleso dole, rezerva preč, meranie, oprava, meranie, bandážovanie a nahodenie kolies) cca. 3 hodiny.
Vzduchovy podvozok žije.
Verím, že aj táto skúsenosť pomôže pri odstranovaní spomínanej poruche EAS.

Re: LR D4 - Only normal height available

Napsal: 13 zář 2021 19:18
od Dex
To je hezké ze si někdo takhle dovede poradit, jen bych spíše šel cestou opravy původního kabelu, jelikož v místě kde je poškozen muže být načatých více kabelů. Proto, je lepší najít konkrétní místo.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: LR D4 - Only normal height available

Napsal: 14 zář 2021 09:02
od PEPO
To je návod a rada hodná zlata.... :wink:
Klubúk dolu a palec hore :yes

Re: LR D4 - Only normal height available

Napsal: 14 zář 2021 09:20
od toudy
Dex píše: 13 zář 2021 19:18 To je hezké ze si někdo takhle dovede poradit, jen bych spíše šel cestou opravy původního kabelu, jelikož v místě kde je poškozen muže být načatých více kabelů. Proto, je lepší najít konkrétní místo.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Áno, aj o tom so uvažoval, že poškodený vodič vytiahnem a zároveň prevlečiem nový.... Možno nabudúce, keď sa vyskytne podobný problém....

Re: LR D4 - Only normal height available

Napsal: 14 zář 2021 09:27
od MadTom
Drát navíc ničemu nevadí. Problém je jinde, jak už tu zaznělo - většinou neumře jenom jeden drát, ale v místu nějakého ohybu, pokud se do svazku dostane třeba bláto, tak se jich prodře nebo poškodí víc. Pokud už je jasné, který drát byl problém, tak je lepší zkontrolovat celý poškozený svazek a případně opravit poškozené nebo načaté ostatní dráty, než se závada ze stejného místa projeví znovu.
Nejhorší je vždy najít tu první závadu - první vadný drát. A pokud je to na nějakém exponovaném místě, tak se podívat na druhou stranu auta, jestli tam není stejně exponované vedení kabelů, protože to může být podobný časovaný problém. Případná další porucha se samozřejmě projeví vždy, když je to nejméně vhodné.