Příspěvek
od Neklan » 12 led 2010 14:20
Možná mám poněkud zůžené pole působnosti, ale teleobjektiv využiju jenom jednou do roka na nějaké rally. A tam už mi 300mm (přepočteno na kinofilm) připadá skoro málo. Jinak na digiťáku si bohatě vystačím s ohnisky od 27 do 127,5mm (zase přepočet na kinofilm). Vždycky jsem si říkal, že čím menší rozsah zoomu, tím méně kompromisů v optice, a tak i když nevím na kolik to platí u kompaktu, kdybych si nějaký kupoval, díval bych se po něčem, co začíná na 28mm (přepočet) a mělo to tak 4-5-ti násobný zoom. Dále se dívám s podezřením na příliš mnoho pixelů na tak malém čipu, kterým jsou kompakty vybavovány - býval pak problém s barevným šumem - nevím, jestli to už asijští soudruzi inženýři vyřešili.
Jinak ty Géčkové kompakty od Canonu, co tu už byly zmíněny, byly vždycky výborné.
SMC Pentax objektivy jsou opravdu skvělé, navíc v současnosti je na trhu několik nových monofokálních objektivů s jednoduchou stavbou, což je ale opravdu jenom pro někoho, kdo se fotografii věnuje seriozně (a to já nejsem). Pozor ale, že sebelepší vrstvy na čočkách objektivu docela spolehlivě eliminuji použitím levného UV, Skylight nebo jakéhokoliv jiného filtru. Pak si to chce připlatit i tady a nedivit se, že jeden filtr vyjde klidně na cenu setového objektivu.
Jinak digi mě všeobecně moc nebere a fotím stařičkým Nikonem D100, který jsem si pořídil, když mě to ještě bralo. Dneska už kdejaký kompakt má lepší elektroniku, ale za celá ta léta a tisíce fotek mě ještě nezazlobil, dokonce i první baterka tam pořád funguje výborně.
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol a 1983 two-door Range Rover V8; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE a 2021 Defender 110 SE D250