Vyjeli jsme mým S2A, 1964, plachťák ve středu dopoledne, cesta přes rozpálené Německo probíhala v pohodě, jeli jsme kolem 80km/h, po setmění začaly bouřky a velké lijáky, moc příjemně se nejelo. Díky velké laskavosti a ochotě pana Eliotta (který jel ve stejné době do GB také) se v noci někde u Kolína na Rýnem setkáváme s jeho RR s dvouplaťákem. Toto byla předem připravená akce, jen nebylo na 100% jasné kde se sejdeme. Na tachometru máme 650km, S2A nakládáme na plaťák a dále pokračujeme v RR. V 6:00 vyplováme z Dunkerque... Z Doveru pokračujeme do městečka Kings Langley, kde proběhne transakce. Kryten zde kupuje Land Rover Forward Control 2B, s nickname Snow White. Pro ty kdo to nezná je to vlastně náklaďák, který LR vyráběl v zanedbatelném množství v šedesátých letech. Snow White je z roku 1967, původně byla hasičský speciál, po sedmi letech byla přestavěna na odtahovku a tak zůstala až do dneška. Motor je řadový šestiválec LR, 2.6l. Je to velmi ojedinělé auto, tento typ se v CZ nevyskytuje...
Po nákupu Snow White, jedeme do Sainsbury nakoupit potraviny a celou dobu trvání srazu, potom vyrážíme směr Kelmarsh, na sraz... Zde rozbíjíme naše české doupě, za velkého zájmu všech angličanů, kteří třeští oči na obludnou

V pátek jedeme plachťákem do Lutonu, do Ashcroft transmissions odvézt Transfer box z mého RRC, hezký výlet, i když poměrně krátký, asi jen 150mil...
V neděli po obědě vyrážíme směr Dover, odjezd trajektu v 8p.m...., a potom od Dunkerque už jenom nějakých 1100km přes Evropu domů... cesta probíhá pomalu, ale v pohodě, z usínání za volantem nás vytrhují občasné kosmetické problémy se Snow White, jako třeba nesvítící světla, odvzdušňování spojky, přehřívající se motor a dolévání oleje do motoru (1l/100km) a samozřejmě tankování... V pondělí v půl páté ráno vytuháváme kdesi v Belgii na odpočivadle, na dvě hodiny a pak zase dál... a dál až někdy kolem desáté večer dorážíme jen z přestávkami na tankování do Berouna, unavení, ale šťastní, že jsme vše zvládli.
Poznámky k našim hliníkovým kamarádům:
- můj plachťák zvládl těch cca 2200km bez jediného i sebemenšího problému, dolil jsem jen 1dc oleje a asi 0,25l vody do chladiče, ani ne že bych musel, spíš mně jen bylo divné, že nic nemusím, tak spíš tak preventivně. Spotřeba za celou dobu kolem 12l/100km. Zlaté auto, mám ho moc rád, je to kámoš co nezklame.
- Snow White - na chudince se trochu podepsala anglická nedbalost, podle ní je lepší říct, že řízení jde trochu ztuha než se podívat do převodky řízení a dolít tam olej, protože tam jaksi nic není... a tak dále. Snow White se ke konci cesty hezky rozjela, motor naprosto přestal žrát olej, ztišila se, až dostane nové oleje, udělají se ventily, vše se promaže..., bude to ještě úplně jiné auto. Spotřeba na zpáteční cestě 21,55l/100km. Na našich silnicích vypadá S.W. jako UFO, jsem rád, že tady je takový ojedinělý Land Rover.
Mrkněte na fotky, kdyby vás něco zajímalo ptejte se...
Rover