Klondajk

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
Steve
auto: D.I manuál 1997

Klondajk

#1 Příspěvek od Steve » 30 říj 2010 18:33

Už před časem jsem narazil na fotky z Klondajku, což je bývalá raketová základna v Brdech, nad Dobříší.
No a tam jsem zahlídl fotky Discovery.
Mohlo to být tak okolo r. 2005....
Je to někdo odsud?
ez_autotur2_v+.jpg
ez_autotur2_v+.jpg (47.85 KiB) Zobrazeno 1906 x
pj_ubykace_v+.jpg
pj_ubykace_v+.jpg (47.27 KiB) Zobrazeno 1914 x
Discovery je životní styl.

Steve

Re: Klondajk

#2 Příspěvek od Steve » 01 lis 2010 20:59

Proč se ptám?

Strávil jsem tam dva roky, když to všechno začínalo a tak by mě, trochu nostalgicky, zajímalo, jaké je to tam teď a jaký vztah k areálu má ten řidič, jestli tam třeba nesloužil taky.... :mrk

Byly tam tyto potvůrky a na všech by se našly moje otisky :D :
http://www.youtube.com/watch?v=eQGBYiM_ ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=zJmKiaC9 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=D9_e3SJG ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
:mrk

Dusan
auto: LR Defender 110 TD5

#3 Příspěvek od Dusan » 01 lis 2010 22:34

Hodne me tyhle veci zajimaj. Uz nejaky cas se tam chci juknout, ale pry uz je to v soukromych tukach. na svoji dobu to musela byt pecka ten komplex, stejne jako ten system s-200... mam o te zakladne doma par materialu co jsem dal do kupy z netu...
.... ALEA IACTA EST

Steve

#4 Příspěvek od Steve » 02 lis 2010 21:54

Já taky....
Legendární základna, prý elitní :chuckle
Je to určitá nostalgie, bůhví proč....
Přece jen to bylo něco jiného, než blnout v zákopech.
Nějaké info (asi nejlepší) je tady:
http://www.fortifikace.net/pov_pvos_skupina_vega.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Budování pražské 71. protiletadlové raketové brigády bylo fakticky završeno uvedením dobříšské Skupiny VEGA do bojové pohotovosti koncem roku 1985. Tento útvar svou výzbrojí v podobě operačního protiletadlového raketového kompletu dalekého doletu S-200 VE "Vega-E" podstatně rozšiřoval možnosti protiletecké obrany perimetru hlavního města a státu, díky doletu 250 km/dosahu 40,000 m též doplňoval obrannou linii PVO států Varšavské smlouvy, v případě potřeby mohl být útvar dozbrojen protiletadlovými řízenými střelami s nukleární hlavicí o síle 25 kt. Komplet byl v rámci vývoje vyňat z protiraketové obrany SSSR a poté přidělen k PVOS, svými parametry byl určen k zásahům proti skupinám strategických bombardérů, včetně letounů typu "stealth", ještě před vypuštěním střel s plochou dráhou letu nad územím protivníka, proti cílům blokujícím PVOS rušením a klamnými lety či proti hloubkovému průzkumu prováděnému mimo dosah ostatních protiletadlových prostředků. Spolu s PLRK S-300 PMU, který byl ovšem dodán v počtu pouhého jednoho kompletu, se jednalo o poslední generační výměnu techniky raketového vojska PVOS ČSSR.

Možná to bude tím, že jsme tam dorazili právě když dovezli první klacky a my jsme je montovali. Všech 36 + cvičné. Ti další už jen oprašovali :rofl
Mimochodem, je možné tam dát místo "klasiky" (ale v tomto případě cca 260 kg trhaviny a kuliček -prostě brokovnice) i jaderná hlavice, ale ty se pochopitelně skladovaly jinde a v "ruské zóně".
Ono to mělo startovací hmotnost 7100kg a skoro 11m délky. Pár metrů za rampou rychlost zvuku, 4 pomocné motory měly každý 800kg + 2t tekutého paliva...

No a v soukromých rukou už to je, měl tam být pověstný "radar v Brdech".
Když si vzpomenu, jak jsme vytrhávali z kamenité půdy plevel - břízy "optimální velikosti" okolo 3m výšky :D a sadili je do jiných míst... :rofl :rofl . Kupodivu skoro polovina se chytla...Dnes je to zarostlé, ale tehdy to byla kamenitá pláň se skupinkami stromů a lesíčky.

Taky bych se tam rád podíval, i když je to už prázdné......
Myslím, že to patří teď Lobkowitzům nebo jiné šlechtě, nevím přesně, někde to bylo v článku nebo diskuzi...Asi to prý nechají tak, jak to je.

A mimochodem, později přibyla druhá, trochu menší základna, kousek od Brna - Rapotice. Tam je prý dnes věznice.

Odpovědět