Prosba o pomoc či radu

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
fotosam
tel.: 603262798
auto: Freelander TD4
Kontaktovat uživatele:

Prosba o pomoc či radu

#1 Příspěvek od fotosam » 19 úno 2011 10:43

Možná budu vypadat trochu hloupě, ale řeším následující problém a je možné, že už někdo z vás něco podobného řešil nebo bude mít nápad jak na to.

Naše Freečko dostalo k Ježíšku nášlapy, ale ty stále stojí v garáži. Když jsme je totiž šli namontovat, narazili jsme na problém. Se samotnými nášlapy byly v balení 4 držáky a sáček spojovacího materiálu, kde byly kromě šroubů i jakési hmoždinky s vnitřním závitem, které se mají zapevnit do otvorů, které jsou v podlaze vozu a do nich přišroubovat držáky nášlapů. Na našem autě byly ale ony otvory již zaplněné zřejmě něčím takovým, co jsem nazval hmoždinkami a z čeho koukaly šrouby - fajn, řekli jsme si, přišroubujeme to do těchto již dříve někým nainstalovaných závitů. Ale nebylo to tak jednoduché - téměř všechny ty šrouby, kterými jsme chtěli držáky přišroubovat, se protáčí. Tu věc se závitem není za co chytit, pokud bych šrouby uřezal, zůstanou "hmoždinky" v dutinách a budou tam rachotit.

Takže jsem u dotazu samotného - máte někdo s těmito "hmoždinkami" nějakou zkušenost? Dají se nějak znovu upevnit v otvoru když se k tomu z druhé strany nemůže a zpředu je v tom šroub s nímž se to celé protáčí? Nenapadá někoho technologie, která by tady pomohla? Nešlo by použít nějaké lepidlo, tmel, epoxid nebo něco takového? A pokud ano, tak co přesně by tady mohlo pomoci?

Poradí někdo? Díky!

Hubert
tel.: 724878985
auto: D1 300 TDI, D3 TDV8
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosba o pomoc či radu

#2 Příspěvek od Hubert » 19 úno 2011 10:47

Chtělo by to foto. Nejde třeba přibodovat COčkem?
Land Rover Discovery 300 Tdi, AUT, ABS, TC, +2", Front TrueTrack, Rear 100%ARB, D3 swap TDV8 3.6
Máte štěstí že jsem tady. Říkají o mě že jsem odborník. :-) Mám málo času, ale na výzvu se čas vždy najde.

Luboš M.
tel.: 608 969 607
auto: Defender 110
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Luboš M. » 19 úno 2011 11:09

Ahoj Same, ty "hmoždinky" jsou nýtovací matice, které se do otvorů musí nanýtovat spec.klešti. Jestli je nemáš, tak se to nechá udělat také pomocí štoubu, který budeš držet klíčem a matice kterou budeš utahotat. Nýtovací matice se v materiálu roztáhne a tím drží.
Jestli že, to nejde povolit, tak bych je žíznul, odvrtal a nanýtoval matice o něco větší. Poté musíš udělat také větší díry do držáků a nahradit stívající šrouby za větší.
Nýtovací kleště mají skoro v každé kovovýrobě, kde bych to nechal udělat a matice koupíš v železářství a nebo autodoplňkách.
Tak asi takhle......
L.
http://WWW.I-DEFENDER.CZ" onclick="window.open(this.href);return false; vlastní výroba a prodej doplňků na offroady Tel: 608-96 96 07
Miluji život, protože mi dal Land Rover. Miluji Land Rover, protože je to můj život.

will.26

#4 Příspěvek od will.26 » 19 úno 2011 12:54

taky jsem to řešil,nýtovací kleště stojí kolem 1000,-kč ale jenom do 6tky závitu což je málo,ty větší už stojí kolem pětky tak jsem skočil do zamečnictví vedle mě a za pár stovek mi to nanytovali jo a ten způsob co píše luboš je pěkná dupačka a je to o nervy :wasntme hlavně 10 mm závit :angry

fotosam
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od fotosam » 19 úno 2011 16:39

Tohle je 6 závit. Ty kleště nepotřebují přístup z obou stran?

Řezat a odvrtávat bych to nechtěl - byla by z toho řehtačka. Pořád si myslím, že by to mohlo jít nějak zapevnit ty stávající matice.

Takže díky za snahu a vysvětlení, ale na můj dotaz to neodpovídá.

will.26

#6 Příspěvek od will.26 » 19 úno 2011 16:49

fotosam píše:Tohle je 6 závit. Ty kleště nepotřebují přístup z obou stran?

Řezat a odvrtávat bych to nechtěl - byla by z toho řehtačka. Pořád si myslím, že by to mohlo jít nějak zapevnit ty stávající matice.

Takže díky za snahu a vysvětlení, ale na můj dotaz to neodpovídá.
přístup je jenom z jedné strany,je to podobné jak klasické nýtovací kleště akorát koncovka je trochu jiná ,být tebou tak tam dám osmičky,šestky za chvilku urveš(jako já :mrgreen: )

RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

#7 Příspěvek od RudaK » 19 úno 2011 17:38

will.26 píše:taky jsem to řešil,nýtovací kleště stojí kolem 1000,-kč ale jenom do 6tky závitu což je málo,ty větší už stojí kolem pětky
Mají je taky za cca 2,5 tácku ( asi do 10tky ) Teda neznačkové,ale de to .... :Sorry:
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#8 Příspěvek od MadTom » 19 úno 2011 22:00

Ty nýtovací matice fungují stejně jako trhací nýty, akorát v nich není ten "hřebík" co se utrhne, ale součástí kleští je trn se závitem, na kteý se matice našroubuje a ten potom zatáhne za závit v matici a část která je bez závitu zkrátí a tím i rozplácne z druhé strany díry - stejně jako trhací nýt.
Pokud nejsou kleště tak kvalitní šroub, matku a podložku - našroubovat do té zanýtované matice tak aby o tu pevnou část opírala podložka a za ní matice a závit v nýtovací matici byl chycenej celej. následně jedním klíčem držet šroub a druhým utahovat matici tak, aby se šroub táhnul ven. Netočit šroubem, hrozí poškození závitu v nýtovací matici.
Kleště jsou lepší, ale občas jsem se s něma nevlezl a toto bylo jediné řešení.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

fotosam
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od fotosam » 25 úno 2011 15:27

Díky za rady, našel jsem možnost vypůjčit si kleště, tak to zkusím udělat jak trochu rozmrzne garáž.

Odpovědět