jak vyčistit odkalovací nádobku?

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
Truck Rover
tel.: +421940860490
auto: LR 90
Kontaktovat uživatele:

Re: jak vyčistit odkalovací nádobku?

#21 Příspěvek od Truck Rover » 07 pro 2010 03:55

Miky_CZ píše:
Truck Rover píše:Já nejazdím na čistý rastlinny olej. Robím to trocha ináč. Používám starý rastlinny olej ktory je skoro zadarmo a stoho robim bionaftu. Pretože čistý rastlinný olej polymerizuje a zasere motor počase!
ajak z toho delas tu bionaftu?
Prefiltrovany olej zreaguje s metanolom za pritomnosti zásaditých katalyzatorov (v mojom pripade používám hydroxid draselný). Reakcia prebieha pri 50 stupnov celzia a za stáláho miešania. Na sto litrov oleja ide zhruba 20 litrov metanolu a katalizátora okolo 500 až 650 gramov. Vždy sa to musí vypočítat lebo každý olej je inej kvality a obsahuje but vyšší alebo nízky obsah mastnych kyseli a tukov a reakcia by mala byt efektívná. Príliš vela katalyzátora sposobuje zmydelnenie!!! Pri reakcií vzniká metylester olejov(bionafta) ktory potrebejeme a druhá fáza je glycerol a dalšie nežiaduce látky ktoré sa sedimentovaním odelia samé a to sa aj odpustí. Surový metylester ktory už máme tak ešte ho musíme zneutralizovat, lebo obsahuje stopy katalizátora. Používám kyselinu octovú(normálhy ocet z obchodu). Neutralizáciu kontrolujem pH papierikmi, alebo pH metrom. Nakonec sa bionafta premyje s horucou vodou aby sme sa zbavili solí a metanolu. Nechá sa to usadit aspon hodinu(voda je nemiešatelná s metylesterom) vodu odpustíme a dostali sme prakticky čistý metylester. Tento treba este zahrievat aspon 5 hodín, záleží aké množstvo vody obsahuje, tak tolko sušíme. Po hodinách sušenia sme dostali čistý metylester. Ono zhruba vychádza zo 100 litrov oleja približne 10% glycerolového odpadu, takže výťažok je slušný.
Roman
LR 90

Truck Rover
tel.: +421940860490
auto: LR 90
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Truck Rover » 07 pro 2010 04:00

Honzan píše:http://www.detva.biz/pri2006/2006-1290-bionaftadoma.htm

premyslim nad tim cim dal vic...
Daj sa dotoho. Pozor ale s chemikáliami opatrne!! Metanol je prudko jedovatý. Vstrebává sa aj cez kožu. Hrozí slepota, smrtelná dávka je 5 gramov!!! Metylester je silno agresívný, dráždi pokožku...Pri použití v aute treba vyhodit všetky staré hadičky a nahradit ich polypropilénovyma alebo inych odolnych materialov!!
LR 90

Frenk
tel.: 733221300
auto: LR D1, RAV4 2,2 D4D
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Frenk » 03 srp 2012 19:25

Zdarec dlouho jsem váhal nad ježděním na mix oleje ale přeci jen jsem to ozkoušel a musím uznat na mé 300 TDI rok 1996 najeto 255000km to frčí bezvadně zkoušel jsem i eko naftu a ta se mi zdála slabá bylo zapotřebý dost řadit a musím říct že i mix nafta a eko nic moc na rozdíl od mixu nafta a olej na fr jak psal kolega na 10l nafty liju 4L oleje a jede to bezvadně je pravda že to bude chtí asi častější obměnu filtru ale při cenách na Disco to je zanedbatelná částka navíc si myslím že tankovat na nejlacinějších benzínkách taky nic moc a co si budem nalhávat maj to pěkně mixlé vodou jak jsem se přesvědčil sám :Ale fuuj:
Jiří Veselý
http://www.battlegroup.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://sogbrno.webnode.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tel: 733221300

Odpovědět