vybral som sa vam dnes s rodinkou do lyziarskeho strediska na Martinske hole, kto tam niekedy bol tak vie ze je to cesta v CHKO takze ziaden posyp ani nic podobne, navyse celu noc aj dnes padal nadherny mokry kasovity sneh. Vravim si den pre discovery ako stvoreny, pozdravil som sa s panom na rampe ako obvykle a ked mi odporucal retaze, tak som mo pripomenul, ci nevidi zeleny oval vpredu

islo sa mi relativne dobre, dost vela krat som tam uz bol kedze to mam de facto za domom. No prisla kriticka situacia, par zpriecenych aut za sebou a ja som zastal v kopci. Za normalnych okolnosti toto pre mna doteraz nikdy neznamenalo problem. Nie vsak teraz, sneh bol tak dokonale klzky, ze moje cestne zimne gumy si s tym nevedeli poradit. Keby aspon auto zostalo stat ale stacilo do neho tuknut a smykalo dole samo. Dole ako dole ... cesta ma negativny naklon bez zvodidiel a kedze je slaba zima aj bez sneznych mantinelov takze dole v tomto pripade znamenalo zhruba 100 - 200 metrovu roklinu popretkavanu stromami. Skusal som sa vyhrabat na redukovanej prevodovke aj sa mi to podarilo s pomocou rodiny a jedneho sikovneho Freelanderistu (vrela vdaka) som sa otocil v svahu, ked zadok vbehol do maleho mantineliku s neutlacenym snehom kolesa sa bez problemov chytili a slo to jedna basen. Zapli sme sa pred traktor s radlicou a retazami. a pomalicky jednym kolesom vo vnutri svahu a druhym po ceste ma traktor so spustenou radlicou pomaly spustil na rovnejsi usek. Potom uz len na redukcii opatrtko dole. Najzaujimavejsie bolo hladat ten spravny kompromis medzi doprednou rychlostou a bocnou silou ktorou sa ma matka zem snazila z cesty v zakrutach s naklonom stiahnut. No poviem vam zazitok pre amatera ako mna jak vysity, do toho este jaciaca cast zenskeho osadenstva. Tych par cm stvorcovych kontaktu z podkladom, ktore auto ma tentokrat absolutne zlyhalo. Dovolim si tvrdit, ze okrem neakych nastrelenych klincov by mi nepomohli bez retazi ziadne pneumatiky na svete. Co vy?? zvyknete pouzivat retaze? ake by ste odporucili??