fugín píše:Já neříkám že je to legalni. Slovem " v pohodě" bylo myšleno,že pokud tímto způsobem nějaký potápěč uloví jednu rybu za účelem sežrání,je to menší zlo než kdyby pozabíjel pro zábavu celý hejno. U nás na písníku Opatovický to byl jeden čas velký problém. Jezdili tam hajzlíci co se tím vyloženě bavili. Voda vyplavovala neskutečné množství postřílených ryb,mnohdy trofejních velikostí. Kvůli masu to teda nedělali. Proti takovým šmejdům je jeden slapský kapr upytlačený právníkem v pohodě. Že je to protizákonné je jasný a žese na svazovkách pytlačí je bohužel pravda. Nejvíc mě serou takoví ti takyrybáři co vidíš u vody jen po vysazení a je jen slyšet jak bouchají kufry od aut.
Neurazil, ale píšu si to

Musel jsem si ale do toho Petrova bratrstva trochu rýpnout

S harpunami mám jenom minimum zkušeností a vše v moři.
K těm Slapům a obecně k českým vodám. U nás je průměrná viditelnost na přehradách 2 - 3 metry (spíše méně). Představa, že se potopím s harpunou a nalovím košík ryb je naprosto nereálná. Pro zásah je nutné se přiblížit tak maximálně na 1 metr a i to je dost nejisté. Takže najít rybu (za ponor potkám tak 2, někdy i 3 kapry), přiblížit se k ní (s dýchacím přístrojem dost těžké), zamířit a trefit. To je v podstatě naprostá náhoda a šance 1:10000000

Nicméně chodit měsíc krmit na jedno místo a pak tam hodit návnadu s téměř 100 % jistotou, že navyklá ryba ji zasekne, to mi nepřijde o moc etičtější, než ji někde hledat s harpunou

A teď do mě, věčného pytláka

H.