Koupě Freelanderu prosím prosím o radu
Moderátor: Safraporte
Koupě Freelanderu prosím prosím o radu
Ahoj chci pro manželku do hor na zimu nějaké 4x4 líbí se jí Freelander.
Investice max. 6000€ ale to už je na krev takže spíš míň aby bylo na opravy.
potřebuju nabrat generální směr - tedy po čem nemá cenu koukat co naopak smysl má.
co vím jsou 4 motory - je TD4 opravdu nejlepší volba a V6 to nejhorší?
Co automat? na něj jsem nečetl také moc chvály...
potřebuju jen nasměrovat...prosím.
Investice max. 6000€ ale to už je na krev takže spíš míň aby bylo na opravy.
potřebuju nabrat generální směr - tedy po čem nemá cenu koukat co naopak smysl má.
co vím jsou 4 motory - je TD4 opravdu nejlepší volba a V6 to nejhorší?
Co automat? na něj jsem nečetl také moc chvály...
potřebuju jen nasměrovat...prosím.
Land Rover Freelander1 facelift TD4, Volvo XC90 sport
- tagr
- auto: Freelander 2004
- Kontaktovat uživatele:
Re: Koupě Freelanderu prosím prosím o radu
ano TD4 je fakt nejlepší volba , já mám automa t a spokojenost, pro manželku by jsem šel 100% do této kombinace.Manuál je díky slabší spojce trochu složitější rozprava, ale po nějakém to hledání by se určitě i tohle vyřešilo. V6 v benzínu je otázkoa spíše pro někoho kdo ji má,ale já jsem ropák tělem i duší takže .... 

Učím se a snažím se dostat ,,DRÁČKA" dál tak FREE A VŠEM ostatním LAND ROVERŮM šťasné ježdění. 6x6 je sen ,ale i ty se někdy splní.
Ahoj, tak se pridam k dotazu, at nedelam novy topic.
Ja bych zase rád poridil 1.8i rok cca 1999. Je mozné v případe problému s ird nahradit ji novejsim typem z roku 2002 a novejsi nebo v pripade repase ji osadit novým prevodem, aby jiz nebyla poruchová ? Co je treba krome ird jeste vymeniz z modeloveho roku 2002, aby vse fungovalo ?
PS:
Jeste jedna otázka, kotrolu prokluzu Traction Control, ktera pribrzdje prokluzujici kola maji vsechny Freelandery v serii? Probrzduje i prokluzujici zadni kola ?
Diky
Ja bych zase rád poridil 1.8i rok cca 1999. Je mozné v případe problému s ird nahradit ji novejsim typem z roku 2002 a novejsi nebo v pripade repase ji osadit novým prevodem, aby jiz nebyla poruchová ? Co je treba krome ird jeste vymeniz z modeloveho roku 2002, aby vse fungovalo ?
PS:
Jeste jedna otázka, kotrolu prokluzu Traction Control, ktera pribrzdje prokluzujici kola maji vsechny Freelandery v serii? Probrzduje i prokluzujici zadni kola ?
Diky
Který z motoru byste si byrali kvůli spolehlivosti ? Dik
Nikdo neví ?
Nikdo neví ?
Ja si myslim,že najspolahlivejší je ten starší naftak 2.0 Di. Manualna prevodovka je spolahlivá,ale automat je citlivý na údržbu. Takže ked by si nepoznal jej hystoriu tak by to bol trochu risk.
TC má myslím si každé free.
TC má myslím si každé free.
Diky ,ja se prave rozhodiji mezi 2.0di a 1.8 bezinem, TD4 je drahá a V6 se pry sere.
Urcite asi manuál.
Jak je to s tou nove zprevodovanou IRD, jde dat do roku vyroby, kde se davaly ty starsi, nebo je třeba vymenit i něco jiného, třeba diferák atd ? Diky
Urcite asi manuál.
Jak je to s tou nove zprevodovanou IRD, jde dat do roku vyroby, kde se davaly ty starsi, nebo je třeba vymenit i něco jiného, třeba diferák atd ? Diky
- macejky1
- tel.: 736245909
- auto: EX Freelander, RRC
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj. Podle me jsou na tom se spolehlivosti 1.8i a 2.0di tak na stejno. Ta 1.8 je trochu citliva na prehrati. 2.0di s mech. Cerpadlem a malym turbem je docela drzak. TD4 nemam moc rad to je o me znamo
I na BMW foru se na tenhle motor nedoctes moc chvaly ale co clovek to nazor.
IRD pasuje na vsechny modely a vsechny roky vyroby krome V6 ta mela myslim trochu jinou.
TC maji myslim uplne vsechny modely vcetne tech nejstarsich. O freecku bez abs a tc jsem zatim neslysel. TC funguje na obou napravach ne jen vzadu. Je to dobrej pomocnik ale jen na chvilkove pouziti. Brzdy se rychle zahreji a ztraci to efekt az se TC z duvodu prehrati brzd uplne vypne. Po vychladnuti zase funguje normalne.

IRD pasuje na vsechny modely a vsechny roky vyroby krome V6 ta mela myslim trochu jinou.
TC maji myslim uplne vsechny modely vcetne tech nejstarsich. O freecku bez abs a tc jsem zatim neslysel. TC funguje na obou napravach ne jen vzadu. Je to dobrej pomocnik ale jen na chvilkove pouziti. Brzdy se rychle zahreji a ztraci to efekt az se TC z duvodu prehrati brzd uplne vypne. Po vychladnuti zase funguje normalne.
EX-FREELANDER 2.0Di - lift 2", zátěž. pruž., 29" AT/MT, polybush, CB, webasto, zahrada, HELLA, šnorchl
RRC 3.5V8 EFI MY1986 - Barnabáš ve fázi vývoje
Harley Davidson Street 750 MY2018 - custom
A všechny 2.0di mají mechanicke cerpadlo ? Od Boshe ?
Takze bez problemu dam třeba na rv ´99 IRD z 2005, která uz má ošetřené to zpřevodování? Paráda
Sedačky 3dv a 5dv jsou stejné ?
A poslední otázka, příhřev mají jen TD4 ?
Takze bez problemu dam třeba na rv ´99 IRD z 2005, která uz má ošetřené to zpřevodování? Paráda
Sedačky 3dv a 5dv jsou stejné ?
A poslední otázka, příhřev mají jen TD4 ?
- macejky1
- Kontaktovat uživatele:
Vsechny di maji mechanicke cerpadlo. Nejsem si jisty jestli jen bosch nebo i lucas. Ale to je celkem jedno. Drzaky jsou obe.
IRD z 2005 das klidne na 99. Jsou stejne. Ja osobne moc neverim tomu ze by meli ty starsi IRD spatny prevodovy pomer i kdyz mozny je vsechno
Spis si myslim ze po tom roce 2002 se zacali do prvovyroby pouzivat lepsi loziska. Ale tohle nevim jiste. Nekdo znalejsi me mozna opravi.
Sedacky 3dv a 5dv stejne nejsou. Krome toho ze u 3dv jsou predni samozrejme sklopne tak si myslim ze se lisi i ty zadni coz je vetsi problem.
Prihrivace meli uz i nektere starsi di-cka ale jen ty ktere sli do severskych zemi a ty se u nas moc nevyskytuji. TD4 uz je maji skoro vsechny nebo urcite vetsina z nich. Prihrivac je asi fajn ale plnohodnotne nezavisle topeni je urcite lepsi a da se dodelat starsi za rozumny peniz.
Jeste k tem motorum - jediny co TD4 "zavidim" jsou rozvody retezem.
IRD z 2005 das klidne na 99. Jsou stejne. Ja osobne moc neverim tomu ze by meli ty starsi IRD spatny prevodovy pomer i kdyz mozny je vsechno

Sedacky 3dv a 5dv stejne nejsou. Krome toho ze u 3dv jsou predni samozrejme sklopne tak si myslim ze se lisi i ty zadni coz je vetsi problem.
Prihrivace meli uz i nektere starsi di-cka ale jen ty ktere sli do severskych zemi a ty se u nas moc nevyskytuji. TD4 uz je maji skoro vsechny nebo urcite vetsina z nich. Prihrivac je asi fajn ale plnohodnotne nezavisle topeni je urcite lepsi a da se dodelat starsi za rozumny peniz.
Jeste k tem motorum - jediny co TD4 "zavidim" jsou rozvody retezem.
EX-FREELANDER 2.0Di - lift 2", zátěž. pruž., 29" AT/MT, polybush, CB, webasto, zahrada, HELLA, šnorchl
- fugín
- tel.: 777001161
- auto: ex free 1,8/Disco2
Absolutní souhlas s kolegou,jen bych doplnil,u třídveřové verze se vpředu sklápí jen opěradlo,protože by se na zadní sedadla nikdo jinak nedostal. Jinak nevím jaký větší problém se zadními sedačkami má kolega macejky na mysli. U mého 3dvířka jsou zadní sedačky dělené klasicky 2/3 a 1/3,obě části se dají nezávisle na sobě buď sklopit opěradla,nebo celé "sbalit" pokud je potřeba zvětšit zavazadlový prostor. Ve svém Free jezdím maximálně ve třech, občas ve čtyřech a žádný problém to není. Ovšem zcela logicky je pětidveřová verze pohodlnější pro nástup. Jinak kromě možnosti sundání střechy u 3dveřové verze žádný jiný podstatný rozdíl nevidím.
EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Akt.: Discodvojka Td5 2004 Žoffka-strašně drahá
- macejky1
- Kontaktovat uživatele:
Čau Fugíne. Myslel jsem to tak že sedačky ze 3dv. nepasujou do 5dv. Jinak 3dv. samozřejmě žádnej problém nemá 
Když jsem sháněl kožený sedačky do toho mojeho tak jsem to někde vyčetl, že to mezi sebou nepasuje. Ale jestli je to pravda nebo v čem je problém přesně nevím. Raději jsem nakonec sehnal z 5dv.
Ta zaměnitelnost sedaček mezi 3dv a 5dv by byla spíš otázka na nějakýho vrakáčníka. Třeba
ten to bude vědět přesně.

Když jsem sháněl kožený sedačky do toho mojeho tak jsem to někde vyčetl, že to mezi sebou nepasuje. Ale jestli je to pravda nebo v čem je problém přesně nevím. Raději jsem nakonec sehnal z 5dv.
Ta zaměnitelnost sedaček mezi 3dv a 5dv by byla spíš otázka na nějakýho vrakáčníka. Třeba

Díky za odpovedi, předpokládám, ze 3dv i 5dv jsou vevnitř stejně velké ?
Mohl byste ještě někdo rozvést trochu toto
Díky
Mohl byste ještě někdo rozvést trochu toto
Ono je v deskách nebo někde teplotní čidlo, které vypne TC ? Dá se to obejít ?Brzdy se rychle zahreji a ztraci to efekt az se TC z duvodu prehrati brzd uplne vypne. Po vychladnuti zase funguje normalne.
Díky
- macejky1
- Kontaktovat uživatele:
Tohle se ti pri normalnim pouzivani toho auta asi nikdy nestane. Ale je jasny ze kdyz litac cely odpoledne po mokry louce a TC porad zapina a pribrzduje ti protacejici se kola tak se ty brzdy po chvily zahrejou. Prehraty brzdy ztraci ucinnost takze i pozitivni efekt TC je cim dal mensi a mensi. Nakonec se brzdy zahreji tak ze to ABS pozna a TC i HDC se docasne vypnou. Obchazet to je nesmysl. Stejne to s rozpalenejma brzdama poradne nefunguje. Je lepsi ze te na to auto samo upozorni a az brzdy vychladnou tak to zase vsechno funguje.
- fugín
- tel.: 777001161
- auto: ex free 1,8/Disco2
Osobně si myslím,že tahle otázka není zase až tak zásadní pro účely které potenciální kolega uvádí. Při běžném ježdění zamýšleném pro manželku k takovému stavu zcela jistě dojde pouze jen opravdu vyjímečně. A při našem dovádění mimo silnici se nejezdí zase až tak rychle aby dobržďování bylo až tak intenzivní a navíc z velké většiny trvá jen krátce.
macejky: to s těma sedačkama je pro mě novinka,nejspíš proto,protože jsem to nikdy neměl možnost porovnat
.
macejky: to s těma sedačkama je pro mě novinka,nejspíš proto,protože jsem to nikdy neměl možnost porovnat

EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Obejit to nema smysl - obejdes to ajediny vysledek budou ykroucene kotouce, nebo znicis brzdovku...
Ja bych se TD4 nebal - spis naopak. BMW vi jak delat motory. To ze 318d neni u BMW extra oblibena bude i v tom ze je nejslabsi a BMW dela vykonejsi motory s podobnou spotrebou. Skoda ze se nedavaly do freecka. U freecka je to sice drazsi varianta, ale kdyz umis ovlivnit cenu sezenes ji za dobrou cenu.
Ja bych se TD4 nebal - spis naopak. BMW vi jak delat motory. To ze 318d neni u BMW extra oblibena bude i v tom ze je nejslabsi a BMW dela vykonejsi motory s podobnou spotrebou. Skoda ze se nedavaly do freecka. U freecka je to sice drazsi varianta, ale kdyz umis ovlivnit cenu sezenes ji za dobrou cenu.
- macejky1
- Kontaktovat uživatele:
Jen bych k tomu dodal ze ta TD4 je vlastne uplne stejny motor (M47) jako v BMW 318 i v BMW 320. Lisi se jen tim ze ma zrdcadlove hlavu. Ale u BMW 320 je vyladenej na neco okolo 100kw. U BMW 318 na neco okolo 90kw a ostatni motory co sli licencne do jinych automobilek maji cca 80kw. Coz by vlastne melo byt dobre. To ze z toho motoru jde mensi vykon by se melo blahodarne projevit na jeho zivotnosti. Oproti tomu starsimu dieselu je to ale preci jen o trochu vetsi elektrarna.
Snažila jsem se to tu co nejvíc pročíst, ale vzhledem k tomu, že koupě je taková přepadovka stylem "mamko překvapení, jedeme se podívat na auto", tak není čas vše pročíst. Prosím na co se máme zaměřit, jedeme se podívat zřejmě na 2,0 Di , rok výr. 98 nebo 99, najeto asi 230 tis. km, 5ti dvéř., v kůži, nejdřív jsem zuřila, ale když jsem viděla fotky, tak jsem otočila. Akorát nikdo v okolí nemá žádné zkušenosti... Díky za rady.
Podľa nákladnosti opráv: IRD, prevodovka, spojka, zadný dif, visco, ostatné. V prvom rade musí fungovať 4x4 - zdvihnúť zadné kolo a skúsiť s ním potočiť - musí ísť ťažko, to je v poriadku, ak ide ľahko tak je v prdeli IRD alebo je 4x4 vykuchané. Nesmie hučať predok, nesmie vybrovať ani lupať, to všetko môže byť IRD, ale aj poloosi, silentbloky atd, treba to trochu poznať. Radenie musí ísť ľahko, zadný dif. tichý atd. Pri tomto aute akékoľvek podozrenie na čosi vadné znamená -1000€ z ceny. Inak repasovaná IRD cca 800€, spojka 500€, motor 800€, prevodovka 400€, dif 300€, visco 300€ - použité diely.
Prajem štastnú ruku.
Prajem štastnú ruku.
Děkuji, přetlumočím dál a ještě mě napadlo, očekává se od něj: cesty do lesa - k lesu pro dříví a polní cesty podél řek - rybář...astero píše:Podľa nákladnosti opráv: IRD, prevodovka, spojka, zadný dif, visco, ostatné. V prvom rade musí fungovať 4x4 - zdvihnúť zadné kolo a skúsiť s ním potočiť - musí ísť ťažko, to je v poriadku, ak ide ľahko tak je v prdeli IRD alebo je 4x4 vykuchané. Nesmie hučať predok, nesmie vybrovať ani lupať, to všetko môže byť IRD, ale aj poloosi, silentbloky atd, treba to trochu poznať. Radenie musí ísť ľahko, zadný dif. tichý atd. Pri tomto aute akékoľvek podozrenie na čosi vadné znamená -1000€ z ceny. Inak repasovaná IRD cca 800€, spojka 500€, motor 800€, prevodovka 400€, dif 300€, visco 300€ - použité diely.
Prajem štastnú ruku.
Večer napíšu, jak to dopadlo.
Tákkkk, jízda a jízdní vlastnosti super, ale shnilé skoro všude a elektrika nějaká přepojovaná - relátka, zrcátka přidělaná izolepou a všechny plasty jsou na opravu, nefunguje stahování zádního okna a střešního, nějaký čep špatný a ještě pár drobností, chce za něj 55,000,- Co vy na to?