Discovery 4: pneumatiky zima + léto

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
viktor.houska

Discovery 4: pneumatiky zima + léto

#1 Příspěvek od viktor.houska » 16 říj 2013 14:37

Zdravím všechny jezdce na Discovery 4!

Mám teď na autě standardní M+S z výroby. Po zkušenostech z minulé zimy se je chystám vyměnit za opravdové zimní pneumatiky.

V zimě se většinou držím silnice, v létě ovšem vyrážím taky do terénu. Takže hledám pneumatiku, která zvládne obojí.

Poradíte, jaké pneumatiky zvolit na zimu a jaké na léto v rozměru 255/55 R19?

Díky!

petr štrof
tel.: 603799382
auto: LR Disco 3 HSE 2006

Re: Discovery 4: pneumatiky zima + léto

#2 Příspěvek od petr štrof » 17 říj 2013 06:45

univerzály který fungujou dobře za všech podmínek neexistujou
nejlepší volba jaro až podzim AT zima pouze zimní

Tim
tel.: 736287666
auto: Free, Civic, Outback

#3 Příspěvek od Tim » 17 říj 2013 07:24

Ahoj.
Já už to tady někomu radil. Na zimu opravdu cokoli, co není zimní nebude "to pravý". Ale poměrně dobře v zimě fungují Nexen Roadian A/T II. V terénu taky něco zvládnou. Jezdím na nich s Hnissanem a vůbec nejsou špatný, nevím ale, jestli se dělají i v rozměru na DISCO 4....
No, i'm not on fucking FACEBOOK!!!

Motivační motto pro dnešní den: Vykašli se na motivační motta. Nalej si dobrou whiskey a pust si pořádnej metal!!!

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#4 Příspěvek od MadTom » 17 říj 2013 07:30

Jenom doplním drobnost - pokud v zimě nemáš potřebu jezdit někde mimo silnice v hlubokým sněhu po šutrech a podobně, tak jednoznačně čistě zimní kola. D4 je velký, těžký a výkonný auto, takže základ je být schopen zabrzdit ve chvíli, kdy to není plánované. A to je jenom o gumách.
A na léto klidně AT, pokud má auto většinu času strávit jako normální dopravní prostředek na silnici. Oproti normálním letním gumám tam není až tak velkej rozdíl na silnici, při normální pohodové jízdě. Na okruh to ale doopravdy není.
A jedna praktická - nekupuj gumy, které jsou "atypické", aby se ti nestalo, že když nějakou prorazíš, tak náhradní neseženeš.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

xxx
auto: byla D3, teď D4

#5 Příspěvek od xxx » 17 říj 2013 10:56

na léto Goodyear Wrangler DuraTrac (jsou super a tiché - vlastní zkušenost)
http://www.goodyear.eu/cz_cs/tires/4x4/ ... -duratrac/

na zimu Goodyear Ultra Grip XL - skvělé, nekloužou a brzdí :nod

viktor.houska

#6 Příspěvek od viktor.houska » 17 říj 2013 11:08

Díky za konkrétní tipy!

Goodyear Wrangler DuraTec jsou uváděny jako celoroční --- nějaká zkušenost s nimi v zimě?

Fungují ty Ultra Grip taky v terénu nebo je lepší se s nimi držet raději jenom silnice?

viktor.houska

#7 Příspěvek od viktor.houska » 17 říj 2013 11:12

Tim píše:Ahoj.
Já už to tady někomu radil. Na zimu opravdu cokoli, co není zimní nebude "to pravý". Ale poměrně dobře v zimě fungují Nexen Roadian A/T II. V terénu taky něco zvládnou. Jezdím na nich s Hnissanem a vůbec nejsou špatný, nevím ale, jestli se dělají i v rozměru na DISCO 4....
Tak v rozměru na D4 jsem ty Nexeny nenašel...

xxx

#8 Příspěvek od xxx » 17 říj 2013 11:23

Ty Ultra Gripy jsou jen na silnici a tam drží výborně.
Duratrac je letošní novinka a teprve ji v zimě vyzkouším a když to nepůjde, přehodím zase disky s UGripy

viktor.houska

#9 Příspěvek od viktor.houska » 17 říj 2013 11:35

xxx píše:Ty Ultra Gripy jsou jen na silnici a tam drží výborně.
Duratrac je letošní novinka a teprve ji v zimě vyzkouším a když to nepůjde, přehodím zase disky s UGripy
Hmmm - já jsem na ty celoroční zázraky zanevřel po jedné zimě a jednom létě na standardních GY Wrangler HP M+S z výroby.

Takže úvaha byla koupit teď pořádnou zimní a přes léto dojezdit M+S (tedy mimo to bláto:) a pak koupit letní/offroad.

Ale ty Dura Trac vypadají, že by něco zvládnout mohly... Tím bych docela dost ušetřil - pouze jedny pneu místo nákupu dvou sad (zima+léto).

xxx

#10 Příspěvek od xxx » 17 říj 2013 11:43

no říkám, sám jsem zvědavý, ale mám dvě sady - letní a zimní, protože v zimě se do terénu moc nepouštím a ty UGčka jsou i ve sněhu bez problémů. Rozhodně jsou měkčí.

viktor.houska

#11 Příspěvek od viktor.houska » 17 říj 2013 11:48

No a aby to nebylo tak jednoduché, tak papírově se ty moje celoročky HP zase tak moc neliší od Ultra Grip :hmm:

Na léto a terén ale Dura Trac vypadá lépe než HP. Takže nechat HP jako zimní a na léto koupit Dura Trac...?

Máte někdo zkušenosti jak s HP tak Ultra Grip? Je tam znatelný rozdíl?

petr štrof
tel.: 603799382
auto: LR Disco 3 HSE 2006

#12 Příspěvek od petr štrof » 17 říj 2013 12:45

viktor.houska píše:Díky za konkrétní tipy!

Goodyear Wrangler DuraTec jsou uváděny jako celoroční --- nějaká zkušenost s nimi v zimě?

Fungují ty Ultra Grip taky v terénu nebo je lepší se s nimi držet raději jenom silnice?

Tak rozhodně nejde o novinku , všechny D3 a D4 ve výbavě G4 je mají v základě,
a jak píšou na ofico stránkách vhodná do hlubokého sněhu a bláta, na namrzlý a uklouzaný silnici to nezabrzdíš maj málo lamel asi jako AT- M+S

xxx

#13 Příspěvek od xxx » 17 říj 2013 14:55

viktor.houska píše:No a aby to nebylo tak jednoduché, tak papírově se ty moje celoročky HP zase tak moc neliší od Ultra Grip :hmm:

Na léto a terén ale Dura Trac vypadá lépe než HP. Takže nechat HP jako zimní a na léto koupit Dura Trac...?

Máte někdo zkušenosti jak s HP tak Ultra Grip? Je tam znatelný rozdíl?
Rozdíl tam je sakra velký - ve směsi. A to poznáš jen v zimě, kdy HP ztvrdne.

xxx

#14 Příspěvek od xxx » 17 říj 2013 14:56

petr štrof píše:
viktor.houska píše:Díky za konkrétní tipy!

Tak rozhodně nejde o novinku , všechny D3 a D4 ve výbavě G4 je mají v základě,
a jak píšou na ofico stránkách vhodná do hlubokého sněhu a bláta, na namrzlý a uklouzaný silnici to nezabrzdíš maj málo lamel asi jako AT- M+S

Wrangler DuraTrac nehradily Wrangler MT/R, které obouvali na G4. Vypadají podobně

dava
auto: DII Td5 v origoši

#15 Příspěvek od dava » 17 říj 2013 15:13

a nebo vyzkoušená klasika, na léto BF Goodrich A/T , jsou vhodné i do trénu pro D4 rozumného a jejich kilometrový proběh je bezkonkurenční, na mým autě jsou 80 tisíc zadní mají 7 mm, přední cca5 mm. Cena rozumná a dostupné celkem jsou a asi i budou.
Zimáky to chce, já preferuji Nokian Hakapelita, protože nějakfungují i v blátě, přeci jen nemrzne v zimě vždy a pak je zimák v bahně problém.

Pro někoho, kdo se v zimě nepohybuje po dálnici denně ale existuje varianta protektorů green diamond , což je úplně bezkonkurenční věc na ledě, je v tom zapečená křemíková drť a to pak funguje i na skle. Měl jsem je na dodávce (tranzit zadní náhon), jezdil jsem s ní i do NL po dálnicích a nebyl nikdy problém. Bohužel ale na disco není u nás rozměr, je to info pro ostatní na osobáky, Subaru na tom leze po zdi. Nebo z venku objednat, hledej Icelander, http://greendiamondtire.com/productswest2.html" onclick="window.open(this.href);return false; , ale bývají k mání často v rusku
No road? No problem...
LR užívej s klidem a rozvahou Angličana, jinak tě dostane do blázince

MadTom

#16 Příspěvek od MadTom » 17 říj 2013 15:40

Protektory nebrat - na jakékoliv auto, nad cca 100km/h to bylo vždycky špatně. Na D2 jsem měl, když jsem auto koupil, protektory ve formě BFG AT a v létě to bylo ok, jakmile se ale ochladilo, tak zvrdly na šutr. Dvě jsem zničil v létě v písku - při podhuštění začala praskat bočnice - ta část, kde byla původní guma a ne ještě novej vzorek. Po nazutí starších BFG AT je to podstatně lepší.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

dava
auto: DII Td5 v origoši

#17 Příspěvek od dava » 17 říj 2013 16:33

MadTom píše:Protektory nebrat - na jakékoliv auto, nad cca 100km/h to bylo vždycky špatně. Na D2 jsem měl, když jsem auto koupil, protektory ve formě BFG AT a v létě to bylo ok, jakmile se ale ochladilo, tak zvrdly na šutr. Dvě jsem zničil v létě v písku - při podhuštění začala praskat bočnice - ta část, kde byla původní guma a ne ještě novej vzorek. Po nazutí starších BFG AT je to podstatně lepší.
Pověra, věř mi. Navíc zimáky stejně za 4 roky jsou ko, protektor i origo. Ty repliky BFG a podobně jsou naprd, měl jsem je taky na pikapu D22, ale to je jinej level, taky jsou za půldarma ty šlupky.Podle těch se nedá soudit, je to fakt brak. Tyhle jsou trochu jiná káva. N firmě se to dávalo na dodávky pro TNT na zimu a fakt v klidu. Ale je pravda, že za zimu najely těch 40 tisíc a byly pryč, takže nestačily zestárnout.
No road? No problem...
LR užívej s klidem a rozvahou Angličana, jinak tě dostane do blázince

MadTom

#18 Příspěvek od MadTom » 17 říj 2013 17:23

Nevím co jsi myslel tou pověrou - to co píšu jsou zkušenosti s gumama co mám nebo jsem měl na svých autech - osobních nebo LR. Pokud dnes protektory, tak jedině něco co má hloubku vzorku nové okolo 20mm (tj. víc než třeba BFG MT KM2) - taková ty zubatá kola. Na tom se stejně rychle jezdit nedá. Na osobním autu mi kdysi na půl roku starém protektoru při cca 110km/h uletěl kus vzorku o průměru cca 5cm - pod ním bylo krásně vidět, že to nebylo nikdy pořádně přilepené.

Protektory na nákladní auta jsou trošku jiná liga - taky jsem je na autě měl, a byl jsem se podívat, i jak se to dělají. A jiná liga je to i cenově a životností - ty gumy nemají moc šancí zestárnout, dřív se ojedou.

viktor.houska

#19 Příspěvek od viktor.houska » 17 říj 2013 19:45

dava píše: ... nebo vyzkoušená klasika, na léto BF Goodrich A/T ....
Podle všeho se nedělají jako 255/55 R19 :-(

petmic
auto: D2

#20 Příspěvek od petmic » 17 říj 2013 19:59

co takto Pirelli Scorpion ATR? tie by sa mali robit aj v rozmere co potrebujes. Mam ich asi rok, som spokojny. odjazdil som aj zimu na nich, na snehu brzdia celkom pouzitelne.
if it ain't broke, don't fix it

Odpovědět