Předehřev motoru TD5

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mrky DII
tel.: 605517364
auto: Už jen Free I 3x

Předehřev motoru TD5

#1 Příspěvek od Mrky DII » 24 led 2014 17:06

Ahoj. Vzhledem k tomu, že každé ráno vozím dcerku cca 2 km do školy a bylo mi líto vždy trápit studené disco, tak jsem si vyrobil předehřev motoru vlastní tvorby. Testuji to už zhruba měsíc a plná spokojenost. Motor určitě méně trpí a po nastartování jde z ventilátoru teplý vzduch, což je taky fajn. Celková investice do 1000,- Kč, nejdražší je na tom topná spirála za cca 500,- Kč. Jedná se o spirálu určenou pro Zetor, Avia, Liaz apod. Má příkon 1000 W. Těleso jsem umístil do nejnižšího místa vodního oběhu, tam kde je origo vypouštěcí šroub. Cirkulace je zajištěna samotíží. Jednoduchý fyzikální zákon, který prostě funguje. Z trubek a plechu jsem si posvařoval pouzdro na spirálu s vývody na hadice. Samotná spirála má svoje těsnění, ale raději jsem to ještě přetáhnul tmelem. Zástrčku do spirály mám na pevno připojenou a přes celé spojení jsem dal smršťovací bužírku, abych se nemusel kvůli připojování a odpojování válet pod autem. Kabel pak mám natažen pod kapotu, kde mám v plastu nad chladičem umístěnu další zásuvku na kabel. Ten připojuji na spínací hodiny. Při nynějších teplotách kolem -5°C předehřev motor ohřeje po třech hodinách na nějakých 30-35°C. Což mi plně vyhovuje.
Třeba tímto příspěvkem pomůžu někomu, kdo měl podobný nápad a neměl zatím potřebné odhodlání.
Přílohy
předehřev6.jpg
předehřev5.jpg
předehřev3.jpg
předehřev2.jpg
předehřev1.jpg
To se pěkně vezem, se špínou a rezem ...

petr pp
tel.: 0903790668
auto: def 90

Re: Předehřev motoru TD5

#2 Příspěvek od petr pp » 24 led 2014 17:19

Si sa vytrapil dobre to sice je len musis auto parkova pri zastrcke a ja ked uz mam auto v garazi tak to je teple :mrgreen:

Mrky DII
tel.: 605517364
auto: Už jen Free I 3x

Re: Předehřev motoru TD5

#3 Příspěvek od Mrky DII » 24 led 2014 17:43

Jo, jasně. Zásuvka je třeba a nebo dlouhááá prodlužovačka. Pro parkování na sídlišti se to asi nehodí ... Každý nemá vytápěnou garáž a třeba ani koruny na nezávislé topení, tak se to může hodit. Já jsem teď momentálně také bez vytápěné garáže, ale parkuju na oploceném dvoře, takže mě to opravdu vyhovuje.
To se pěkně vezem, se špínou a rezem ...

Odpovědět