Chlazení / vytápění (kabiny!)

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
azni
auto: Disko II TD5 r.2002

Chlazení / vytápění (kabiny!)

#1 Příspěvek od azni » 28 črc 2014 15:56

Po letosni koupi "diska" jsem hned z jara zjistil, ze na volnobeh proste netopi. Pro spani v aute je to pomerne dulezite ale prislo leto a tak jsem si rekl, ze to poresim pozdeji... Leto s sebou ale prineslo opacny problem - kabina nejde ochladit, stredni plastovy tunel je porad horky - pomuze jen zapnuta klima, coz mi moc nevyhovuje...
Klidne je ale mozne, ze jen neco delam spatne nebo jsem na neco neprisel ? Nebo je treba neco doupravit, doizolovat, predelat ? Mel jsem zatim vzdycky japonce a tam to tak nejak slo...

A jeste k tomu topeni - chtel bych nejake (levne) horkovzdusne. Mate s tim nekdo nejake zkusenosti (provoz, montaz, pouziti,... ) ?

PS: nezakladam toto vlakno z lenosti hledat ale z duvodu prehlednosti. Kdyz pominu spoustu prispevku, ktere se nakonec zvrhnou v hadku nebo uplne nekam mimo misu, nenasel jsem tu prakticky nic k tomuto tematu. Pokud tim nekoho obtezuji, proste nereagujte. Jestli to ale nekoho uz take zaujalo nebo trapilo, dekuji za kazdy postreh a informaci "k veci" ! :)
Teprve s nakupem LR jsem zjistil, kolik veci na aute se vlastne muze pokazit...

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

Re: Chlazení / vytápění (kabiny!)

#2 Příspěvek od MadTom » 28 črc 2014 16:06

Střední tunel je horký protože prostě hřejou obě převodovky. Zvlášť při rychlé jízdě. U D2 mi to dělá to samé.
Co se týče horkovzdušného topení mohu doporučit v tomto pořadí - Webasto, Ateso, Eberspaecher.
Né že by na tom posledním bylo něco horšího, pouze má dražší náhradní díly.
D2 TD5 co máme také na volnoběh netopí, ale klimatizuje díky automatické klimatizaci velmi dobře.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Petro
auto: 110Sw

#3 Příspěvek od Petro » 28 črc 2014 16:58

Mam DII a skusenost rovnaka ako MadTom. Stredovy tunel je silne zohrievany prevodovkami. Mam to odkrytovane a jazda po dialnici to teraz v lete zohreje tak ze je lepsie sa nedotykat. Viem ze sa da kupit chladic na transfer box, plus nasiel som ze aschcroft ponuka dodatocne chladenie gearboxu (http://www.ashcroft-transmissions.co.uk ... r-kit.html). V buducnosti to budem riesit (hoci v zime mi vyhovoval dalsi zdroj tepla od stredoveho tunela :grin: )
Po zhodeni calunenia strechy este uvazujem aj nad doplnenim izolacie (hlukovej, teplotnej) aj pod strechu. Par dni dozadu tu niekto uz daval prispevky na protihlukovu izolaciu, riesilo sa to aj v prispevkoch odhlucnenie defa (napr. http://www.gumex.cz/protihlukove-desky/ ... e-desky-1/).

azni

#4 Příspěvek od azni » 29 črc 2014 08:55

Jj, mozna ten tunel bude stacit zevnitr olepit tema deskama. Mate to nekdo konkretne vyzkousene ?

MadTom : pises klimatizuje - tzn. ze pres klima ti to na volnobeh topi ? Prosim Te, kde a jak mas ten horkovzduch zabudovany ? Diky.

habakuk
auto: Discovery II

#5 Příspěvek od habakuk » 29 črc 2014 10:28

Pokud si chceš v noci nastartovaným motorem přitopit tak pokud není zahřátý motor tak se ti to nepodaří. Moderní nafty se mají problém se na volnoběh ohřívat proto jedině přídavné topení.
D II Td5 manuál + 2'' Lift a nějaký ty drobný úpravy
D II Td5 automat a nějaký ty drobný úpravy

MadTom

#6 Příspěvek od MadTom » 29 črc 2014 10:29

Tepelně izolační desky musí mít tloušťku cca 10mm aby to gungovalo a musí být nenavlhavé.
Ke klimatizaci - automaticklá klimatizace v D2 má takový výkon, že auto spolehlivě vychladí, i když tunel nad převodovkou je teplej.
Webasto mám takto:
http://ok2mtm.rajce.idnes.cz/Discovery_ ... irtop2000/ - už jsem to na fóru popisoval.
Má to jedinou nevýhodu - výfuk je vedenej hadicí skrz kabinu, co by se nemělo.
A na stojato se dá montovat pouze naftové Webasto, jiní výrobci to nepovolují.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

azni

#7 Příspěvek od azni » 29 črc 2014 13:42

Koukam ale, ze ten vyfuk mas vedenej hned do podlahy, ne ? A i kdyby neco, nafta neni benzin...
Takze jestli se dobre divam, auto vytapis odzadu a hlavne vrsek. Jinak pekne je to vsechno schovany.
Mate to topeni nekdo namontovany i nekde vpredu ?

MadTom

#8 Příspěvek od MadTom » 29 črc 2014 13:51

Topení dvěma výdechy v autě v pohodě stačí, většinou jeden je skrz průchodku v zadních dveřích vyvedenej do střešního stanu. Pokud venku bylo lehce na 0°C, tak v autě bylo na trenýrky a ve stanu na slabej spacák, takže naprostá pohoda. A topení se i takto vypínalo.
Potenciální problém s výfukem skrz vozidlo není v úniku nafty, ale v tom, že pokud by se propálil, tak to bude do auta kouřit a to není moc dobré. Vzhledem k minimálnímu použití to vydrží dlouho a pokud se ktomu dokopu, tak to předělám na trubku v trubce - vnější nerezovou trubku a vnitřní originál dvouplášťovou nerezovou hadici.

azni

#9 Příspěvek od azni » 14 srp 2014 15:35

Ja vim, myslel jsem to tak, ze kour z nafty alespon neni jedovatej...
Spis bych ale chtel topeni dat nekam dopredu, aby topilo na nohy a trochu treba i na okno. Tak bych to vyuzil casto.

Jestli by se byl nekdo ochotny podelit o zkusenosti s montazi a s pripadnymi problemy ? (Odkud a jak treba napojit naftu ?)
Diky.

RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

#10 Příspěvek od RudaK » 16 srp 2014 13:27

azni píše:Ja vim, myslel jsem to tak, ze kour z nafty alespon neni jedovatej...
:coze: já myslím,že je kouř z nafty jedovatý taky :ty jeden...: A norma to myslím přímo zakazuje vést výfuk kabinou .....
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

azni

#11 Příspěvek od azni » 16 srp 2014 14:10

RudaK píše:
azni píše:Ja vim, myslel jsem to tak, ze kour z nafty alespon neni jedovatej...
:coze: já myslím,že je kouř z nafty jedovatý taky :ty jeden...: A norma to myslím přímo zakazuje vést výfuk kabinou .....
Nastesti neni Rudo, to by nas spousta pomrela uz na vojne... ;)

azni

#12 Příspěvek od azni » 18 srp 2014 09:59

Zeptam se jeste radeji jinak - mate nekdo vubec nezavisle horkovzdusne topeni nebo pouzivate spis vodni ? Diky.

MadTom

#13 Příspěvek od MadTom » 18 srp 2014 10:10

Vždyť jsem to psal, že mám horkovzduch. Naposledy jsme ho používali celou moc ze čtvrtka na pátek, kdy jsem spali ve 2150 m.n.m a na okolních kopcích by po ránu lehce poprašek čerstvého sněhu. Topilo to jak do kabiny, tak hadicí do stanu.

azni

#14 Příspěvek od azni » 18 srp 2014 17:38

Parada, byli jste v Alpach ? Ja vim ze jsi mi to psal, ja hledam nekoho, kdo tim topi spis vepredu - idealne dole na nohy nebo nekam pod palubku... Zatim se mi nejlip jevi dat to pod sedacku u spolujezdce s vydechem dopredu nebo pred spolujezdce do motoru a do kabiny natahnout nekam hadici.
Nasel jsem tu asi ctyri podobna vlakna, jen s odlisnymi pozadavky a nechci vymyslet vymyslene, proto se zkousim ptat..

azni

#15 Příspěvek od azni » 27 srp 2014 09:07

Jeste se zeptam - mate topeni nekdo pod sedackou spolujezdce nebo u motoru ? Jsou s tim nejake problemy ? Slysel jsem, ze topeni u motoru smrdi a jde z nej hluk i kdyz se netopi...

MadTom

#16 Příspěvek od MadTom » 27 srp 2014 09:32

Ještě drobnost - než jsem horkovzdušné webasto namontoval nasvislo pod tapec v kufru, tak jsem uvažoval kam ho v D2 dát jinam. Auto je 7mi místné a má ACE. Takže naležato do kufru se nevešlo, protože bych tam potom nebyl schopnej dát 7. sedačku. Taktéž se nevešlo pod sedadlo spolujezdce, protože výfuk kolidoval s kostrkou ACE co je pod autem. Pod palubku se nevešlo, do motorového prostoru by se vešlo, pokud bych tam neměl druhou baterku, v míste, kde se normálně montuje originál vodní webasto, ale netuším, jak bych odtud natáhnul horkej vzduch do kabiny - je potřeba hadice o průměru cca 60mm.

azni

#17 Příspěvek od azni » 27 srp 2014 20:05

Ja na to koukal a jeste mi prijde dobry misto pred nohy spolujezdce - co nejvejs pod palubovku / kopat se do toho neda, jedine snad deti nebo trpajzlik :) / Sat studenej vzduch to bude na primo, teplej povedu trubkou ke me na nohy a neco malo necham foukat u spolujezdce na podlahu nebo az pod sedacku (aby sani nesalo teplej vzduch). A kdyby to jo hodne vadilo, muzu ho jednoduse na leto davat pryc.

Ted jeste najit nekoho rozumnyho a ochotnyho - kdo ty topeni (Ateso) montuje a ma doma skladem vsechno co by mohlo byt potreba...

MadTom

#18 Příspěvek od MadTom » 27 srp 2014 20:33

Vem si kus kartonu a lepící pásku a udělej si demo toho topení, ať vidíš, jestli se tam vejde. Aby jsi se nedivil.

azni

#19 Příspěvek od azni » 29 srp 2014 16:54

Tak jak bude chvilka, muzu to uz pomerit v realu... :)

Odpovědět