Ventilátor chladiča
Moderátor: Safraporte
-
- auto: Freelander1,8 benzin
Ventilátor chladiča
Zdravicko, mám freecko 1,8 a mám taký problém že sa mi nezapína ventilator keď stojím v kolóne vždy mi vyvre voda rozmýšľam kde je problém mal to už niekdo? Rozmýšľal som že si to dám na vypínac a budem to zapínať vypínať zvnutra má to niekdo takto zapojené? Keď hej jak nato? Viem si to spravit doma, čo tam musim prekablovat? Prosim pomôžte už mato nebavi furt otvárať kapotu a konektor dávať dolu aby sa to zaplo a keď mi vyvre voda tak furt dolievat 

Re: Ventilátor chladiča
O chladení motoru 1,8l je tu toho dosť. Presveč sa, že je chladiaci okruh v poriadku, teraz v teplotách max 15stupňov sa to prehrievať nemôže, na to musí stačiť samotný chladič. Máš ho buď upchatý alebo nepriechodný. Môže byť trvale privretý termostat. Ak je okruh v poriadku, tak chladič musí byť rozpálený aspoň na 7Ostupňov po celej ploche, až potom má právo voda vrieť. Problém môže spôsobiť aj ohlodaná vrtulka čerpadla, málo vody, nedostatočne tesný okruh, ale to všetko sa prejaví na teplote chladiča. Ak je chladič skutočne horúci a prehrieva sa, aj v týchto dátumoch, môže byť nastavená príliš bohatá zmes, príčina - blbý vstrek, málo vzduchu a pod.
Neviem ako benziňáci, ak je to ako u nafty, tak fukár spínajú relé, ktoré môže byť v prdeli, tak isto ako poistka, alebo uhnitá kostra alebo čidlo.
Chce to merať a skúšať. Je to auto čo má svoje roky a v servise by len menili, takže na to musíš kápnuť sám. Ten ručný ventilátor je núdzovka,ide len o zopnutie relé, presnejšie ukostrenie "studeného" konca cievky relé cez spínač.
Neviem ako benziňáci, ak je to ako u nafty, tak fukár spínajú relé, ktoré môže byť v prdeli, tak isto ako poistka, alebo uhnitá kostra alebo čidlo.
Chce to merať a skúšať. Je to auto čo má svoje roky a v servise by len menili, takže na to musíš kápnuť sám. Ten ručný ventilátor je núdzovka,ide len o zopnutie relé, presnejšie ukostrenie "studeného" konca cievky relé cez spínač.
-
Zaujímavé je aj to že ručička teploty chlad. kvap. sa nevysplha na max ale len do polovice pritom voda už vrie zeby termostat? A keď stoho cidla coje na ventilator dám dolu konektor tak sa mi zapne ventilator tie kabliky sa nedajú zapojit na vypinac? Musí to ísť cez relé?
- fugín
- tel.: 777001161
- auto: ex free 1,8/Disco2
Nevymýšlej vypínač. Astero má pravdu,aby Free 1,8 zapnulo větrák tak to už musí být dost extrémní jízda. Při stání v koloně to nemůže vařit.
EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Akt.: Discodvojka Td5 2004 Žoffka-strašně drahá
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
A nemůže to být tím, že fouká ze spalovacího prosotru do vody? Ona se pak udělá bublina a ta "ucpe" trubky chlazení a přestane cirkulovat voda. A navíc tuším že 1,8l benzín je velmi náchylnej na těsnění pod hlavou.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
- fugín
Jo,tahle možnost tu je taky. Ale to by snad majitel musel podle mastnoty nebo bílé pěny usazené ve vyrovnávací nádržce nebo na jejím víčku při dolévání vyvařené vody jistě poznat. Pro jistotu zkontrolovat stav a kvalitu oleje a zjistit jestli ve vodě není olej. Ale snad to bude jen nějakou neplechou v chladicí soustavě. Jinak přidávat nějaký extra vypínač na větrák chlazení je podle mě nesmysl......MadTom píše:A nemůže to být tím, že fouká ze spalovacího prosotru do vody? Ona se pak udělá bublina a ta "ucpe" trubky chlazení a přestane cirkulovat voda. A navíc tuším že 1,8l benzín je velmi náchylnej na těsnění pod hlavou.
-
Tesnenie pod hlavou bolo vymenené,možno fakt mám zascpany systém?jak to zistím?jediné vybrať chladic?
-
A termostat to nemôže byť?
- fR4Nk
- tel.: 0948028417
- auto: LR Freelander
- Kontaktovat uživatele:
Zapnutim klimatizacie, zapnes ventilator.
Biely Freelander "Lord Sníh" a cierna Mazda MX-3 V6 "Black Widow". Dokonaly Jing Jang.
-
Viem ale klímu mám prazdnu nekde mi uniká
- fR4Nk
- Kontaktovat uživatele:
No a? Tiez mam prazdnu a potrebuje pretesnit, co ti brani v jej pouzivani? Kym nevyriesis problem z prehrievanim preco to neriesit zatial takto?dafsij píše:Viem ale klímu mám prazdnu nekde mi uniká

Biely Freelander "Lord Sníh" a cierna Mazda MX-3 V6 "Black Widow". Dokonaly Jing Jang.
- Tazik1992
- tel.: 602875958
- auto: Defík
To jako taky pouštíš klímu naprázdnofR4Nk píše:No a? Tiez mam prazdnu a potrebuje pretesnit, co ti brani v jej pouzivani? Kym nevyriesis problem z prehrievanim preco to neriesit zatial takto?

Sloužim lidu! :-)
Land Rover Defender 110SW 300Tdi 1998
ex-služební Land Rover Defender 2,4TDCi Puma 2008
- fR4Nk
- Kontaktovat uživatele:
To Tazik1992: Ano mas pravdu
. Dik, ze si na to upozornil. Napisal som to zavadzajuco!
Motor som takto chladil, kym som nevyriesil problem v horucavach z prehrievanim. Neradil som ju pouzivat dlhodobo. Zapnut na niekolko minut mi uplne postacovalo. Navyse este som tam nejake mesium mal. Teraz to uz mam poriesene. Mam urobeny vypinac do kabiny na ventilator.

Motor som takto chladil, kym som nevyriesil problem v horucavach z prehrievanim. Neradil som ju pouzivat dlhodobo. Zapnut na niekolko minut mi uplne postacovalo. Navyse este som tam nejake mesium mal. Teraz to uz mam poriesene. Mam urobeny vypinac do kabiny na ventilator.
- Tazik1992
Jo tak Ty už si šel taky do vypínače. No já sem si jen nebyl jistej jestli to nebyl nějakej Fríčkařskej fórfR4Nk píše:Ja mam urobeny vypinac do kabiny na ventilator.

Jen aby vam pak stačilo místo na palubovce, až budete všechno nahrazovat vypínačema

- fR4Nk
- Kontaktovat uživatele:
V pohode vypinac je dole pri dverach pod poistnou skrinkou. Miesta na palubke mam zatial habadej
PS: na odlahcenie...
Ak chces ist autom do pralesa kup LandRover,
ale ak sa chces aj zneho vratit. Kup si Toytu

PS: na odlahcenie...
Ak chces ist autom do pralesa kup LandRover,
ale ak sa chces aj zneho vratit. Kup si Toytu

-
Takto,ked mas uplne ze prazdnu klimu tak onoto vobec sa nezapne ventilator uz som to skusal zas taky deges som neni pred rokom som kupoval auto bez naplne ventilator sa nezapol dal som napustit krasne sa zapinal ale nekde mi unikal lebo cez leto mi uz nefukal studeny vzduch tak som shodil klima chladic a tym padom som vypustil vsetok freon teraz sa mi vobec nezapne.prosim napus mi jak mas zapojeny ventilator na gombik cem to tez spravit
- fugín
No já teda nevím. Místo toho aby majitel řešil příčinu přehřívání motoru a následné vyvaření chladicí kapaliny tak tady řešíte jak tuhle zjevnou a sakra zásadní závadu ojebat. A je úplně jedno jestli nějakým vsazeným vypínačem kamsi do palubky,nebo možností ojebávat pomocí sepnutí větráku klimatizace. Ani jedna z těchto (možností) tomu motoru nikterak neprospěje. Jestli má majitel to auto aspoň trochu rád, měl by se zaměřit na odstranění příčin přehřívání a ne na možnost ojebání stavu svého vozidla.
Omluva za upřímnost
Omluva za upřímnost
- Tazik1992
To bylo od srdce, to se můžefugín píše:Omluva za upřímnost

Jinak taky mě překvapilo kam se to začíná stáčet. To je skoro na anketu kolik Fríčkařů tam ten vypínač má taky.
- fR4Nk
- Kontaktovat uživatele:
fR4Nk píše:To Tazik1992: Ano mas pravdu. Dik, ze si na to upozornil. Napisal som to zavadzajuco!
Mam to poriesene, som myslel ze som cely system odvzdusnil. Teraz uz je to OK. Ten vypinac som nasiel po prvom majiteli

fugin: Aka omluva??? Ved mas pravdu, nikto sa na Teba nehneva.

-
Chlapi začnem takto ja to skur..é prehrievanie chcem vyriešiť samozrejme hladám príčinu, neska som vsetky hadičky odpojil co sa týka vody vyčistil vyfukal vymenil som termostat secko bolo zajebané s emulziou takou nechutnou vazelínou vyzerá to tak že v servise ked mi menili tesnenie pod hlavou vodu len vypustili a na vyčistenie sa vysrali hovorím vela bordelu som nasel v hadickách hadiciach akurát som chladič nestihol vypláchnut vyčistit, pretože zas mi vyvrela voda tak som toho názoru že asi ten chladič je fakt zajebkany ako mi tu niektory písaly že mozno chladič je upchaty uvidím cez víkend sa nato pozrem a vyčistím.Každopádne ten ventilátor sa nezapol voda vrela a ništ hovno stoho proste možno by som musel čidlá vymenit alebo ja fakt neviem co.Mimochodom ked mi vrie voda ručička teplomera je len v polovici tez zaujímavé mal to uz niekdo? Ked odpojím konektor vtedy mi idu ventilátori.A ten nudzoví gombík chcem určite a nemyslím si ze je to blbost. Vela chodím na ryby a nekedy chodím trasy cez dvojku cez lesné cestičky takze urcite sa mi zíde.Ale samozrejme chcem vyriešit presné fungovanie ventilátorov a samozrejme to prehrievanie posledná možnost asi ten chladič a ked nie tak bud vodná pumpa alebo ja netusím možno pojde do servisu a bude vyriešené