Startovací sprej
Moderátor: Safraporte
Startovací sprej
Včera jsem u kamaráda nahlédl pod kapotu Opla Frontery a ptal se ho, co za sondu má na hadici sání. Ukázal mi sprej, zakoupený u Auto Kelly s tím, že na sondu má připojenou hadičku, do které stříká ze startovacího spreje a starty prý má i při -20 st. ihned. Nedalo mi to a zašel jsem na toto téma na itrernet a na Volvo fóru se dozvěděl, že použití je vražda motoru, resp. rozvodů, a jedním použitím se přidává motoru opotřebení za 10000 km. Používá někdo tento start sprej na Free 1 2,0Di , pokud ano, co dělá motor při startu? Od výrobců sprejů se dozvíte zamozřejmě jen samou chválu, protože oni za nic neručí.
Re: Startovací sprej
No sprej je věc, která by měla přijít až opravdu nic jinýho nezbývá a to ještě s rozmyslem.
Jestli ti zamrzla nafta, je to zbytečný. Pak je potřeba, aby starter točil dobře, což je v zimě kámen úrazu. Jinak si představ tu ránu do klikovky, když to sotva točí a najednou tam exploduje tohle svinstvo. Není divu, když to nevydrží řemen rozvodů.
U aut s turbem a coolerem je potřeba to fouknout přímo do parohů během točení, jinak se ti tam může toho svinstva udělat zásoba a motor po startu vyletí do otáček a něco upadne.
Párkrát jsem to použil na Sprintery co musely honem vyjet pro TNT v jednu ráno a bylo -25. Jako motorářovi se mi chtělo blejt, jakej rachot se ozval když to naskočilo...
Jestli ti zamrzla nafta, je to zbytečný. Pak je potřeba, aby starter točil dobře, což je v zimě kámen úrazu. Jinak si představ tu ránu do klikovky, když to sotva točí a najednou tam exploduje tohle svinstvo. Není divu, když to nevydrží řemen rozvodů.
U aut s turbem a coolerem je potřeba to fouknout přímo do parohů během točení, jinak se ti tam může toho svinstva udělat zásoba a motor po startu vyletí do otáček a něco upadne.
Párkrát jsem to použil na Sprintery co musely honem vyjet pro TNT v jednu ráno a bylo -25. Jako motorářovi se mi chtělo blejt, jakej rachot se ozval když to naskočilo...
No road? No problem...
LR užívej s klidem a rozvahou Angličana, jinak tě dostane do blázince
Jsem o tom spreji nic nevěděl, a to co píšeš, potvrzuje to, co uvádí chlapi na Volvo fóru.
Já to použít nemusím, hlídám si jen nabití baterky, a když je třeba, tak dvakrát žhavím. Pro extrémy mám Webasto, ale to než před startem ohřeje trochu motor, tak pěkně cucá baterku.
Já to použít nemusím, hlídám si jen nabití baterky, a když je třeba, tak dvakrát žhavím. Pro extrémy mám Webasto, ale to než před startem ohřeje trochu motor, tak pěkně cucá baterku.
Startovací sprej u diesel je svinstvo. Směs ve válci se zapálí stlacením a pomáhá tomu živící svíčka. Startovací sprej je většinou nějaká hořlavá směs plynů a ta se vznítí podstatně dřív, než nafta. Takže rozvody dostanou kopanec, protože píst jde nahoru a už v něm hoří... Další problém je že svíčky mají vyšší teplotu než je nutná pro zapálení spreje. Takže to může hořet hned při sání do válce. To pomáhá zapálit naftu, jen se to se sprejem nesmí přehnat, plastové části sání nemají rády když to v nich blafne 

A není lepší používat tohle - http://www.predehrevmotoru220v.cz/ ??? Než ten sprej, tak to raději ohřát vodu předem. Nevím, nepoužívám, ale silně o tom přemýšlím že to namontuji. Nemáte to někdo ?
- Allan
- tel.: 731584386
- auto: Freelander 1
- Kontaktovat uživatele:
Připomnělo mi to když jsem sloužil za vojáčka, tam jsme měli něco podobného akorát tam se to pumpovalo ručně .
-
- auto: Free td4 04
Ked už potrebuje motor pri štarte eter tak je v prdeli a treba ho pri najmenšom prekružkovať...nemá dostatočnú kompresiu na zapalenie nafty...
Jo, to byl eter, a měli jsme to zakázaný používat, jen pro ostrej poplach. Ve spreji je jiná složka, méně nebezpečná.Allan píše:Připomnělo mi to když jsem sloužil za vojáčka, tam jsme měli něco podobného akorát tam se to pumpovalo ručně .
Ale jedno nebo druhý vyžaduje rychlý zatočení, pokud starter nemůže, kopne zpátky a je zle, něco upadne.
Nejlepší pak je plamen do sání, stačí noviny, to pomáhá vždycky a je to daleko bezpečnější. Jen se to musí umět a chce to dva lidi...
Platí pro naftu... u benzínu není tak zle, ale taky není většinou potřeba
No road? No problem...
Já mám webasto, takže nepoužívám, ale určitě se to hodí, pokud parkuješ u zásuvky. Ohřeje se voda, olej, topení... a spotřeba jde dolů, jinak ty nový motory nejde ohřát ani po 15 km, pokud je 15 pod nulou.HonzaF píše:A není lepší používat tohle - http://www.predehrevmotoru220v.cz/ ??? Než ten sprej, tak to raději ohřát vodu předem. Nevím, nepoužívám, ale silně o tom přemýšlím že to namontuji. Nemáte to někdo ?
Já mám za barákem kopec 3 km dlouhej, do kterýho ráno musím kolikrát s vozejkem, za studena. Nebejt topení, už bych měl asi po motoru, u předchozích aut jsem nechával půl hoďky zvýšenej volnoběh, než jsem tam vyrazil. (v mrazech samozřejmě).
Dovedeš si představit kolik nafty proteklo...
No road? No problem...
-
- auto: Free td4 04
Mne sa to tiež nechce zohrievat..tak som na prednu masku dal karton vyzera to strašne ale trochu to pomohlo..najskôr som si myslel že je v prdeli termostat ale asi to bude tým velkým chladičom..a to je len -3.ja som tam tiež mal webasto ale neaký dobrak ho vymontoval pred tým ako mi ho predal. a to som ani nevedel že to tam malo byť od výroby až ked som menil palivový filter tak so tam objavil aj čerpadlo a dalši filter pre webasto
- Hunter
- auto: Free I Td4 AT
- Kontaktovat uživatele:
A myslíte že je lepší tenhle předehřev nebo třeba Defa? Taky o něčem takovém uvažuji.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
Free Td4 2004 HSE automat
Jeden kolega z práce na zimní starty používá kybl s teplou vodou, vypadá to komicky, ale asi to pomáhá. Osobně jsem to ale nezkoušel.
Miši sport 2,5td (2000)/L300 2,5td (1996)/W260 2,8d (1995)/P38 2,5dse (1996)/pajero 2800 (1994)/starex 2,5td (2004)/DII td5 (1999)
Mam v defendru calix. Je to do mrazove zatky na 220V. Soucasti je kabel do kabiny se zasuvkou ve kterem mam zapojeny 1600W ventilator se spiralou takze startuji vlazny motor ve vyhrate kabine...skoda ze pak jedu z kopce a zase to vychladne
natahnul jsem prodluzovak k plotu mam spinaci hodiny kazde rano zacina v pul seste topit...