D 3 - vibrace zadní nápravy
Moderátor: Miky_CZ
- Kokesek
- auto: D2,D3,L322,P38,L405
- Kontaktovat uživatele:
Re: D 3 - vibrace zadní nápravy
vzadu se to vetsinou reze taky...a kdyz delat a menit tak uz urcite vse. Proste udelat celou zadni napravu na poradek a na klid. a pri jedne geometrii.
- NOTIX
- tel.: 601322634
- auto: Def 90 Puma, RRE
120% souhlas, když už něco dělat, tak všechnoKokesek píše:vzadu se to vetsinou reze taky...a kdyz delat a menit tak uz urcite vse. Proste udelat celou zadni napravu na poradek a na klid. a pri jedne geometrii.

Defender 90 Puma - táta do lesa a na chalupu
Karoq - to mi zbylo pro posun do rachoty
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
- David Š
- tel.: SE
- auto: Disco 3 TDV6 SE
...nevím jestli je třeba dělat takhle všecko....pokud bude stačit výměna uložení v těhlici tak asi horní+dolní, ale na co obě strany, když druhá je v poho, to snad asi není nutno....třeba když měníš ložisko v náboji tak většinou děláš to, který je pryč ne...??...si tedy jen myslím a odhaduju že to stačí....ale uvidíme co na to těchnik....jestli to bude měňař tak potěšbomby... 

U mě dobrý....
- David Š
...takže výsledek je vyměněné zadní horní rameno, jak jinak než, že bez řezání toho nejtlustšího (pravého) šroubu se to neobešlo...
...z toho asi taky je možná ta příčina: tím, že ten šroub v silentbloku zarezne, se vlastně časem zvedáním podvozku prostě utrhne a vyžužlá...
udělal jsem jen tu stranu, pravá je bez chybky...
Kokesek - díky za tip, sedělo to!
...z toho asi taky je možná ta příčina: tím, že ten šroub v silentbloku zarezne, se vlastně časem zvedáním podvozku prostě utrhne a vyžužlá...

Kokesek - díky za tip, sedělo to!

U mě dobrý....
- libovka
- tel.: Jabko
- auto: RR L322
Ale to je uplno jedno,že ten šroub zarezne.V něm se to vůbec nehýbe.Je to prostě únava materiálu.
Všechny dříky při demontači očistím a přetřu štětečkem s vazelinou a když je člověk po 100tkm sundáva jde to levou zadní.
- David Š

U mě dobrý....
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
Jsi si jistý, že se ten vnitřek silentbloku pi šroubu otáčí? Já bych si spíš myslel, že funguje jako rozpěrná trubka a je utaženej napevno.
Ta vazelína je pro příští demontáž poklad.
Ta vazelína je pro příští demontáž poklad.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
Pochybuju že by se silentblok mohl otačet na šroubu, šroub jako takovy je tam aby vyvíjel tlak na svirane současti ktere u sebe potom drží vyšším třením.David Š píše:šroub se nehýbe a ani nemůže, to je jasný, ale ten silentblok s vložkou se po šroubu otáčí spolu s ramenem kde je silentblok nalisovaný a pruží a v té vložce (pouzdru silentbloku) ten šroub často zrezne, přestane se po něm silentblok otáčet - což je u ramena podstatný a postupně se guma rozžvýká....asi tak...
Kdyby se ten silentblok na šroubu otačel, vlivem nečistot vibraci atd by se zachvili udělala vule ve ktere by to mlatilo bez ohledu na tu gumu která ho má tlumit.
Navic silenblok se utahuje v určitem uhlu, popřipadě při zatižené napravě stojícím vozidlem aby v klidove poloze ta guma nebyla namahána. A naopak potom fungovala jako pružíci element a pomahala rameno vratit do klidove idealni polohy.
Až se děsím co jsem to vyplodil

- libovka
[quote="David Š"]
šroub se nehýbe a ani nemůže, to je jasný, ale ten silentblok s vložkou se po šroubu otáčí spolu s ramenem kde je silentblok nalisovaný a pruží a v té vložce (pouzdru silentbloku) ten šroub často zrezne, přestane se po něm silentblok otáčet - což je u ramena podstatný a postupně se guma rozžvýká....asi tak...[/
. Teorie je to dobra ale takhle to opravdu neni.V tom sroubu se nic neotaci. Ten sroub se utahuje na krev takze se na nem bude tesko neco otacet. To jestli je zarezlej nebo ne nema vliv na zivotnost silentbloku.

. Teorie je to dobra ale takhle to opravdu neni.V tom sroubu se nic neotaci. Ten sroub se utahuje na krev takze se na nem bude tesko neco otacet. To jestli je zarezlej nebo ne nema vliv na zivotnost silentbloku.
- NOTIX
Jak píše libovka, na šroubu se nic neotáčí, ten pevně sevře vnitřek silentbloku a otáčí ( pruží už to v té gumě )libovka píše: Teorie je to dobra ale takhle to opravdu neni.V tom sroubu se nic neotaci. Ten sroub se utahuje na krev takze se na nem bude tesko neco otacet. To jestli je zarezlej nebo ne nema vliv na zivotnost silentbloku.
to je princip silentbloku pánové, pak by tam ta guma byla k hovnu když by se to točilo na šroubu

v ramenech aut není guma jen kvůli tlumení kmitů,ale taky hlavně pro pohyb samotného ramene
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
- eliott
- tel.: +420608021838
- auto: několik
- Kontaktovat uživatele:
Na životnost má vliv hlavně to, v jaké poloze se to utáhne, většina ''mechaniků'' to utáhne v té poloze, co to má na zdviži s vyvěšenými koly, to se pak nelze divit, že to moc nevydrží...
Zastoupení ALLMAKES 4x4, TERRAFIRMA 4x4, prodejce BRITPART, specializovaný servis, renovace a přestavby na přání.
konzultace +420608021838 --- E-SHOP s náhradními díly http://www.eliott.in --- email : landrover.eliott@gmail.com
konzultace +420608021838 --- E-SHOP s náhradními díly http://www.eliott.in --- email : landrover.eliott@gmail.com
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
A nepíšou to náhodou i v návodu - že nejdřív zatížit a potom dotáhnout? Ono tohle není jenom problém u D3.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
- David Š
myslel jsem, že to pouzdro v silentbloku na rameni se na šroubu pootočí - vždy podle polohy ramena...jinak by jsi přeci namontoval rameno s nalisovaným silentblokem, šroub utáhnul na krev, a jakmile by jsi spustil auto na kola nebo zvednul tak bys tu nalisovanou gumu skroutil - guma je nalisovaná v rameni a myslíte že zůstane celou dobu skroucená? Jo? No asi jo.....hm
to se mi nechce věřiti...ale což...člověk se musí stále učiti....jojo...
no hlavně že vibrace je v čudu! 

to se mi nechce věřiti...ale což...člověk se musí stále učiti....jojo...

U mě dobrý....
- David Š
...aha takže se zatíží a dotáhne! A hleďme...tak ok!!!

U mě dobrý....
přesně většinou je to i na ramenech či dilech napsáno,, alespon koncern to tak má 

- libovka
Od toho je silentblok....aby vněm to rameno dokázalo pracovat.
- NOTIX
na zvedáku se to utáhnout může, protože musíš stejně udělat geometrii
a na tu je potřeba silentbloky povolit, udělat geometrii a nakonec utáhnout a je to
a na tu je potřeba silentbloky povolit, udělat geometrii a nakonec utáhnout a je to

MOLON LABE !!! M.A.R.A.
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
- libovka
Při geometrii se silentbloky nepovolujou.Pokud si to dobře pamatuju tak geometrie se dělá na straně u kola a tam jsou axiální čepy a ne siletbloky.NOTIX píše:na zvedáku se to utáhnout může, protože musíš stejně udělat geometrii
- NOTIX
ok , ale pro nejlepší seřízení vždy všechny povolím,nechám pěkně sednout, pak geoška a nakonec utažení 

MOLON LABE !!! M.A.R.A.
MOLON LABE !!! M.A.R.A.