Balkán - září 2015
Moderátor: Miky_CZ
Balkán - září 2015
Chystáme se s manželkou a naším psem vyrazit v září na cca 3 týdny na "expedici" na Balkán. Vzhledem k tomu, že jsme zatím sami, plánujeme jet přes Bosnu (malou zastávku v Sarajevu) do Černé Hory a tam procestovat hory ve vnitrozemí (Durmitor, Bjelasica...) a pak ke Skadarsko jezero a podél pobřeží nahoru až k hranicím s Chorvatskem a v HR dál nahoru podél poběží, možná i nějaké ostrovy projezdit (Mljet, Korčula, Hvar) a domů....
Zatím jsme sami, ale pokud by měl někdo zájem se přidat k nám s dalším autem určitě bychom to uvítali (ať už na celou cestu nebo jen její část).
Případně pokud by nás bylo více aut, možná by stálo i za zvážení změnit trasu a než jet z MNE do HR vzít to opačně - po pobřeží Albánie (kam si sami netroufáme) na sever Řecka a zpět domů přes Makedonii, Srbsko...
Zatím jsme sami, ale pokud by měl někdo zájem se přidat k nám s dalším autem určitě bychom to uvítali (ať už na celou cestu nebo jen její část).
Případně pokud by nás bylo více aut, možná by stálo i za zvážení změnit trasu a než jet z MNE do HR vzít to opačně - po pobřeží Albánie (kam si sami netroufáme) na sever Řecka a zpět domů přes Makedonii, Srbsko...
- Adam P.
- tel.: 777241654
- auto: defík 130 TD5 2001
Re: Balkán - září 2015
zdarec! tož my sme se teď z podobné expedice vrátili – já, manželka a dva psi. jeli jsme přes srbsko makedonii, albánii jsme věnovali nejvíce času (vnitrozemí, hory i pobřeží), pak pomalu domů přes černou horu, chorvatsko a naši oblíbenou bosnu
pokud ti mohu poradit, v albánii se naprosto není čeho bát. naprosto super lidi, vstřícní, ochotní, všechno bylo super. takže bezpečnostní situace se určitě obávat nemusíš, nechápu, kde se to vzalo, ale to, že je tam nebezpečno atp. je akorát hrozná pověra. nic víc. a pokud máš strach z možných technických poruch vozidla, tak jsem zaznamenal, že tam jezdí docela hodně dikošek, takže místní borci ti určitě umí i opravovat
my jsme naštěstí s defem neměli problém (až na ty haluze s kolísáním teploty, ale jinak jel perfektně). takže vřele doporučuji. už tam z toho tak pocitově začíná dost smrdět turismus, zatím tam teda moc lidí není, ale je vidět, že už jsou na turisty nachystaní. všude se buduje, kempy, ubytování, restaurace. podle mě to za dva tři roky už bude úplně o něčem jiném a za další tři už to bude jak v chorvatsku – všechno placené, nic nesmíš, samý zákaz, drahé atp. takže rychle rychle, zažil jsem to v černé hoře – před pár lety odlehlá země, min. turistů a dneska srovnatelné ve všem s chorvatskem, všude narvané lidma a draho. jinak se psama absolutně bez problémů, akorát je potřeba počítat s tím, že je tam dost volně se pohybujících místních čoklů. ale nezažil jsem, že by byli nebezpeční nebo otravní, spíš se báli. akorát ten náš je na ostatní psy docela ostrý, takže občas jsem měl problém ho ukočírovat, ale ti místní hafani se vždycky lekli a zdrhli. teda nevím, co máš za psa, ale my máme dost velké obludy
a podle reakcí místních lidí soudím, že tak velké psy asi ještě nikdy neviděli
občas už bylo neustálé focení a vyptávání trošku únavné. ale jinak jsme se nesetkali s tím, že by pes někam s náma nesměl nebo tak. prostě bez problémů (oproti chorvatsku, kde musíš hledat pláž, kam se psem vůbec můžeš)...

defender 130 TD5 2001 a SAAB 9-5 aero 2007 //// EX: defender 110 TD5 2003 a SAAB 9-3 LPT 2000 :)
Adam: Díky za zajímavé info. Ono nejde o to, že bychom se nějak vyloženě báli, ale přeci jen když jede víc aut je člověk trochu jistější, troufne si třeba i zajet někam dál kam by se sám neodvážil. Moje drahá polovička je nejraději když jedeme někam sami ale když pak náhodou jde do tuhého docela propadá panice. Neumím si představit, že by se mi někde v horách daleko od civilizace pokazilo auto a nechal bych ji ať ho hlídá a vydal se pěšky někam pro pomoc
Už jsem byl taky přesvědčený, že se není čeho bát ani v Albánii a skoro jsem přesvědčil i jí, ale po tom co se před pár týdny stalo tomu českému páru s Patrolem jsme zas někde jinde
Podle toho co tvrdí lidi co se v nedávné době odtamtud vrátili si nemyslím, že by tam mělo být nějak vyloženě nebezpečno, ale je myslím nezpochybnitelný fakt, že vždy bude větší pravděpodobnost, že se jedno osamocené auto stane obětí nějaké loupeže...krádeže než větší skupinka. A v chudé zemi kde má každý střelnou zbraň to určitě nejde vyloučit. Ikdyž věřím, že většina místních jsou příjemní, přátelští a pohostinní lidé.
Jinak k tomu cestování s pejsany....z fotogalerií lidí co byli v MNE a AL v minulých letech jsem si všimnul, že potulní psi tam nejsou ničím výjimečným. Tak doufám, že budou dost rozumní a nebudou se k nám moc přibližovat, protože náš "drobeček" je v těchto situacích slušný agresor (chrání pány...když je volně ve smečce je bezkonfliktní).
PS: Nemáš někde fotogalerii z letošní cesty?

Jinak k tomu cestování s pejsany....z fotogalerií lidí co byli v MNE a AL v minulých letech jsem si všimnul, že potulní psi tam nejsou ničím výjimečným. Tak doufám, že budou dost rozumní a nebudou se k nám moc přibližovat, protože náš "drobeček" je v těchto situacích slušný agresor (chrání pány...když je volně ve smečce je bezkonfliktní).
PS: Nemáš někde fotogalerii z letošní cesty?
- Adam P.
čau! jasně, to chápu, ale fakt se není čeho bát. fotky budou, snad už brzo. máme jich strašně moc, takže venda to musí nejdřív trochu probrat
pak to sem někam šupnu. jinak super pes, to je pyrenejský horský? my máme totiž dva pyrenejské mastiny (pár) a jednu fenku bernského salašnického psa. jestli jezdíte na výstavy, tak se možná potkáváme ani o tom nevíme
dávám sem zatím fotky psů, protože vidím, že to máme v autě vyřešené podobně
v albánii jsme teda byli jenom s hugem (ten šedý) a matyldou (berňačka). čaba musela zůstat doma, protože jsme čekali, že je březí, což se ale nakonec ukázalo jako liché, takže klidně mohla jet taky
jo a albánští psi byli velice rozumní, stačilo aby hugo zaštěkal a už se klidili
někteří z nich dokonce uměli aj česky, protože když na ně venda zařvala "co tady děláš?! mazej dom!" tak se otočil a zdrhal

defender 130 TD5 2001 a SAAB 9-5 aero 2007 //// EX: defender 110 TD5 2003 a SAAB 9-3 LPT 2000 :)
v tu dobu budeme na balkane na 3 tydny na podobne trase taky, tak nebude spatne si vymenit kontakty, pokud chces (SZ). presnou trasu a datumy jeste neznam, davame to dokupy.
kubaacze: Poslal jsem Ti SZ.
Adam: Ano, je to Pyrenejský horský pes, je to ještě "puberťačka", má teprve rok a půl. My jsme letos na jaře na klubové výstavě bohužel nebyli (pokud se nepletu byla na Helfštýně), ale příští rok určitě pojedeme. Tak se tam možná potkáme. Vaši pejsani jsou super!! Berňačku jsme měli taky, skoro 12 let, bohužel vloni nás opustila
Ale na dožila se fakt úctyhodného věku, na poměry plemene.
Adam: Ano, je to Pyrenejský horský pes, je to ještě "puberťačka", má teprve rok a půl. My jsme letos na jaře na klubové výstavě bohužel nebyli (pokud se nepletu byla na Helfštýně), ale příští rok určitě pojedeme. Tak se tam možná potkáme. Vaši pejsani jsou super!! Berňačku jsme měli taky, skoro 12 let, bohužel vloni nás opustila

Pro Adama:
A ty se divíš že s takovejma psíma drobečkama máš pocit bezpečí

A ty se divíš že s takovejma psíma drobečkama máš pocit bezpečí

Defender 110 Td5 přední a zadní špéra , zvedlý , topení , naviják , sání , spodek zaplechovaný, nějaký kolo navíc , kompresor , zvedací střecha-integrované spaní a krásná S ll ,r. 1967 , benzín , soft top . Civilní ježdění s Ranger Raptor.
- Adam P.
no je fakt, že od té doby co je máme a jezdí s nama, tak jsme v klidu kdekolivmrož píše:Pro Adama:
A ty se divíš že s takovejma psíma drobečkama máš pocit bezpečí![]()

Škoda , že jsme se nepotkali v Albošce a Monte Negro minulý měsíc , máme taky dva psy i když trochu menší . Border colie a pouliční směsku , kterou jsme našli dobitou se spoustou zlomenin a po třech operacích se dala dokupy a je s náma snad nejvděčnější pes na světě
. Čtyři psy to by byla sranda . Tak někdy na srazu !!!!

Defender 110 Td5 přední a zadní špéra , zvedlý , topení , naviják , sání , spodek zaplechovaný, nějaký kolo navíc , kompresor , zvedací střecha-integrované spaní a krásná S ll ,r. 1967 , benzín , soft top . Civilní ježdění s Ranger Raptor.
Tak se nám to blíží....a nějaký předběžný plán cesty je na světě. Celkem pojedem na 17 dní, odjezd v pátek 11.9. a návrat v neděli 27.9. Vzhledem k tomu, že jsme nikdy v Černé Hoře nebyli (když pominu týden na hotelu u moře v roce 2002 což byl humus
) rozhodli jsme se, že se zaměříme především na ni. Navštívit všechny hezké a zajímavé místa a nikam se nehonit.
Plán cesty je z domu přes Slovensko, Maďarsko, severovýchod Chorvatska, Bosnu, do MNE přes lesní přechod "u tří veteránů", kaňon řeky Tara, projet okruh okolo Durmitoru, možná jednodenní výlet do Durmitoru (pěšky
), severní část pohoří Sinjavina, přes Krnovo ke Kapetanovo jezero, Morača, jižní část pohoří Sinjavina, z Kolašinu přes pohoří Bjelasica s Šiško jezeru, dále přes Andrijevicu a Gusinje kolem pramenu Skakavice k AL hranici do pohoří Prokletje, dále přes pohoří Komovi k jezeru Rikavačko. Nakonec přes Podgoricu kolem SKadarsko jezera do Ulcinje a posledních pár dní odpočinek a koupačka u moře (jestli u Ulcinje nebo popojedem dál na západ se ještě uvidí).
Pokud má někdo tip co na uvedené "trase" určitě nevynechat rád si nechám poradit

Plán cesty je z domu přes Slovensko, Maďarsko, severovýchod Chorvatska, Bosnu, do MNE přes lesní přechod "u tří veteránů", kaňon řeky Tara, projet okruh okolo Durmitoru, možná jednodenní výlet do Durmitoru (pěšky

Pokud má někdo tip co na uvedené "trase" určitě nevynechat rád si nechám poradit