Řezání vodou - laserem
Moderátor: Miky_CZ
Řezání vodou - laserem
Potřeboval bych poradit co je z hlediska co nejmenší odchylky rozměru a čistoty obrobení nejlepší? Chtěl bych vyříznout něco z 6mm plechu a rozhoduji se mezi vodou a laserem.
Deformační zóna Defendera je vozidlo stojící před ním.
- macejky1
- tel.: 736245909
- auto: EX Freelander, RRC
- Kontaktovat uživatele:
Re: Řezání vodou - laserem
Ahoj, voda je přesnější než laser pokud neřeže moc rychle. Umí samozřejmě řezat i stejně produktivně jako laser a potom má i přesnost jako laser. Ale umí být přesnější.
Po vodě bude ten díl vždy trošku orezlý tomu se nevyhneš ale zase nebude mít tepelně ovlivněnou vrstvu jako po laseru. Což je lepší pro další svařování.
Já používám obojí a v protože stejně všechno nakonec žárově zinkuju a přesnosti mi u výpalků stačí v desetinách tak v tom v podstatě nevidím rozdíl.
Po vodě bude ten díl vždy trošku orezlý tomu se nevyhneš ale zase nebude mít tepelně ovlivněnou vrstvu jako po laseru. Což je lepší pro další svařování.
Já používám obojí a v protože stejně všechno nakonec žárově zinkuju a přesnosti mi u výpalků stačí v desetinách tak v tom v podstatě nevidím rozdíl.
EX-FREELANDER 2.0Di - lift 2", zátěž. pruž., 29" AT/MT, polybush, CB, webasto, zahrada, HELLA, šnorchl
RRC 3.5V8 EFI MY1986 - Barnabáš ve fázi vývoje
Harley Davidson Street 750 MY2018 - custom
RRC 3.5V8 EFI MY1986 - Barnabáš ve fázi vývoje
Harley Davidson Street 750 MY2018 - custom
Díkes. Nechce se mi ten výpalek už dál opracovávat, a voda mi vždy nechávala na řezané hraně od půlky takové vlnky a paprsek se viditelně rozšiřoval. S laserem nemám žádnou zkušemost.
- NOTIX
- tel.: 601322634
- auto: Def 90 Puma, RRE
Ahoj, po laseru je to to samé, máme ve firmě 4, dělá to i na trubkáh a jeklechmr-tomas píše:voda mi vždy nechávala na řezané hraně od půlky takové vlnky a paprsek se viditelně rozšiřoval

Defender 90 Puma - táta do lesa a na chalupu
Karoq - to mi zbylo pro posun do rachoty
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
Karoq - to mi zbylo pro posun do rachoty
MOLON LABE !!! M.A.R.A.
Tak jsem nakonec použil z čistě ekonomickejch důvodů laser. Za vodu mi řekli 12tis, laser vyšel 2.400.