Disco 3 - vadný motor uzávěrky zadního diferenciálu

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
boudys
auto: D3 TDV6 HSE

Disco 3 - vadný motor uzávěrky zadního diferenciálu

#1 Příspěvek od boudys » 19 srp 2015 22:03

Zdravím všechny,

asi před měsícem mě moje D3 poslala do nouzáku. Rozsvítilo se mi všechno možný na přístrojovce a k tomu vyběhly hlášky jako TRANSMISSION FAULT STOP SAFELY, HDC FAULT SYSTEM NOT AVAILABLE a SYSTEM FAULT SPECIAL PROGRAMS NOT AVAILABLE.
Jelikož se mi to stalo za poslední 2 roky již poněkolikáté, tak jsem jako vždy připojil diagnostiku od Bearmach - Hawkey a smazal chyby :cool . Jedna byla od jednotky ABS/DSC a to U1A4A - Invalid data received from rear differential control module. A druhá od jednotky AIR SUSPENSION a to U0416 - Invalid data received from vehicle dynamics control module.
Bohužel po opětovném nastartování se chyby opět objevily a auto bylo pořád v nouzáku :cry .
Tak jsem vyrazil do mého oblíbeného servisu British Motors na Palmovku na Praze 8, aby se mi na to koukli odborníci.
Bohužel jsem zjistil, že firma provozující tento servis je už úplně jiná a jmenuje se AZ servis Soldát. Nicméně dále servisují LR. Jak dobře, zatím nevím. Nicméně napojili auto na diagnostiku a vylezlo jim toto:
RDCM - Rear differential control module:
U0300-55 Internal control module software compatibility
U0122-87 Lost communication with vehicle dynamics control module
P186D-00 Clutch actuator is stuck
P080A-00 Clutch position is not learnt
P0806-00 Clutch position sensor - circuit range/performance
VDM - Vehicle dynamics control module
U1A4A-68 Invalid data received from differential control module – rear

Výsledek je prý takový, že je nutné vyměnit motor uzávěrky zadního diferenciálu, který u nich stojí mezi 20 až 25 tis korunami :angry
Koukal jsem u všech možných dodavatelů v Anglii, Německu a Francii a bohužel jsem zjistil, že původní motor s označením LR011036, namontovaný na mé diskošce z roku 2005 a stál okolo 8 až 10 tis, se již nevyrábí. Byl nahrazen novým typem LR032711. Ten je bohužel opravdu asi 2x dražší :sad . Na disco3.co.uk jsem našel diskuzi na toto téma a radí tam použít díl LR032712, což je díl repasovaný výrobcem originálních náhradních dílů a stojí zhruba polovic. Tento díl bohužel není vůbec k sehnání... U těchto nových motorů je prý nutný upgrade softwaru v modulu zadního diferenciálu.
A teď otázka na všechny zainteresované. Nemá někdo možnost sehnat tento repasovaný motor a dokázal by mi to někdo vyměnit?
Případně sehnat tu dražší variantu za nějakou slušnou cenu?
Na kolik asi může vyjít taková výměna, myslím kolik asi mám počítat za práci?

Díky za každou radu a připomínku.
BOUDYS - DISCOVERY 3 TDV6 HSE

Petr.D
auto: LR3

Re: Disco 3 - vadný motor uzávěrky zadního diferenciálu

#2 Příspěvek od Petr.D » 08 lis 2015 09:14

jak dopadla uzávěra, podařilo se sehnat? Mám stejný problém. chybu to háže občas, tak zatím zkusím motorek rozebrat a vyčistit.
pokud to nepomůže, tak :S

boudys
auto: D3 TDV6 HSE

#3 Příspěvek od boudys » 10 lis 2015 10:28

Ahoj,
nakonec jsem to dal do Kosoře do LR Centra "Def-tec". Psal jsem do všech možných obchodů s LR díly v Anglii, Francii a Německu, ale bohužel nikde neměli skladem ten repasovaný motor. Taky jsem zkoušel servisy a prodejce v Čechách, ale všichni dokázali sehnat jen novej nerepasovanej díl. Navíc je to tzv. exchange díl a tudíž se musí odeslat zpět do LR, aby ho mohli zrepasovat. Otázka tedy zní, kam se podějou ty repasy??? :O
Nakonec jsem zavolal do Kosoře a nechal to udělat u nich. Namontovali fungl novej origo motor uzávěrky a je klid. Jelikož se to usazuje na tmel, tak to tam muselo zůstat přes noc. Mají tam hodně šikovný mechaniky, jelikož to dokázali vyměnit bez demontáže zadního diferenciálu, poloos a kol.
Účtovali mi 2,5 hod. práci za cca 2.500,- Kč s DPH a motor byl za 20.414,-Kč s DPH.
Docela raketa za ten motor :S . Takovej motůrek, co vypadá jak od stěračů a navíc když repas by měl stát zhruba polovic...
Smazali chyby a nahráli novej SW do řídící jednotky uzávěrky zadního difu :yes
Taky jsem slyšel, že je to poměrně častá závada... Mně se to stalo v necelých 230 tis km poprvé a doufám, že se to hned tak opakovat nebude :mrk

Vyčistit ten motor jsem měl v plánu taky, ale odešla v něm elektronika. Motor se prý normálně roztočil po připojení napětí, ale něco z toho co je za 10ti pinovim konektorem, kterým je připojen, se podělalo :ne

Přeju hodně štěstí s opravou.
Pavel
BOUDYS - DISCOVERY 3 TDV6 HSE

Petr.D
auto: LR3

#4 Příspěvek od Petr.D » 09 pro 2015 13:25

Tak mám taky opraveno.

Dík za přání štěstí s opravou, asi to fakt pomohlo :smirk
Nevzdal jsem se a shánění se vyplatilo - motorek LR011036 (Exchange díl - kompletní včetně převodovky).
Tento díl ale asi není dostupný stále, protože tím, že se jedná o repas, je k dodání asi pouze když jsou.
Tím že se nemusí měnit na motorku převodovka, tak i s přehráním sw to bylo za hodinu hotové.
Starý motorek ani nemělo cenu čistit, po demontáži bylo jasné, že sůl udělala svoje a je v háji ta elektronika. Rozpadalo se to celé :S
Pokud je tento díl zrovna nedostupný, tak je asi jediná možnost objednat ten motorek LR032711.
Jedná se prý o samotný motorek bez převodovky, tzn. navíc očistit, předělat převodovku...
Ceny zhruba odpovídají těm, jak jsi uvedl v prvním příspěvku.

Petr

Odpovědět