Úplně to na LR fórum nepatří, ale možná tím pár místních přátel pobavím a třeba se i něco užitečného pro naše přestavby dozvím. Nevím, kde jinde ve virtuálním éteru bych to rád sdílel. Na jiná fóra již nechodím, do ksichtoknihy nepřispívám. Ani po třicítce jsem nezmoudřel a s Járou Cimrmanem mne stále pojí neutuchající vášeň pro zkoumání slepých uliček. Navíc jsem znovu došel k přesvědčení, že člověk si musí hlídat, aby mu neruplo ze samé roboty v kebuli a neztratil hravost. Vlastně tímto přesvědčením omlouvám všechny svoje podobné impulsivní nákupy vozidel a výmysly.
Vím, normální to prý není, ale proč se trápit, když diagnóza je jasná a opakovaná recidiva nevyhnutelná
Ca před 14 dny někde ve Východních Čechách...
Neděle:
Ukazuji kamarádovi, jak vypadá na obrázku Smart a sděluji mu moji světobornou myšlenku objet dvěma Smarty svět - každý ve svém.
Pondělí:
Ráno kamarád posílá odkaz na cenově rozumného Smarta v naftě někde u Vídně a dalšího u Klagenfurtu. Volám na oba. Jeden je tmavý a druhý červený.
Úterý:
V 5 ráno vyjíždíme směr Vídeň. Hádáme se, kdo si vezme tmavého a kdo červeného (ano, barva - to je přeci na všem to nejdůležitější

), ustupuji na červeného s vnitřním sebeuklidněním, že je levnější a stejně uděláme na výlet celopolep. Od pochybného prodejce neevropského původu na pochybném platzu plném pochybných aut kdesi u Vídně nakupujeme Smart č.1 (tmavého). Odpoledne u Klagenfurtu po testovací jízdě na dětské školní dráze pro výuku dopravního provozu na bicyklech (auto stálo odhlášené přímo u dráhy a na silnici jsme nesměli) odmítáme Smart č.2 (červeného) - auto neodpovídá popisu - hádky o barvu byly zbytečné a cesta dolů ke slovinským hranicím vlastně také. Vracíme se domů k 50. rovnoběžce.
Středa:
Jsem nešťastný - kamarád má Smarta na cestu kolem světa a já ne.
Čtvrtek:
Jsem zoufalý - kamarád má Smarta na cestu kolem světa a já ne.
Pátek:
Projel jsem o nocích všechny evropské weby - žádný slušný Smart dle našich předem jasně daných požadavků (cdi, facelift, plný automat, bez DPF, nájezd do 100tkm) není inzerován nebo je už fuč. Až konečně narážím na jednoho - paradoxně z celé Evropy zase 30 km od Klagenfurtu, kde jsme byli v úterý - volám.
Sobota:
Jedna hodina ráno, nabírám kamaráda, zapřaháme. Osm hodin ráno, smlouváme, kupuji Smarta č.2. Cestou zpět přemýšlíme nad úpravami a tím, kde vzít díly na experimenty - projíždíme inzerci. Pět hodin odpoledne, skládáme Smarta č.2 na dílně. Sedm hodin večer - kupujeme v ČR polomrtvého Smarta č.3 na díly.
Benzínového Smarta jsem už měl, žralo to jak nezavřené a GO motoru se dělá každých 100 tis. km, když bůh dá (ano, něco jako TVD6

). Tentokrát jsme s heslem: "Na tři dvacky do Istanbulu" (pozn. myšleno 20L kanystry) zvolili nejmenší sérivově vyráběný diesel o třech válcích - 0,8 cdi, který má udávanou průměrnou spotřebu 3,5L/100 km a na inzercích běžně najeto na první motor i ke 300 tkm. Zatím jsem se před velkým servisem a úpravami dostal na 4L/100 km, takže mi to vychází "na tři dvacky a jednu pětku" do Istanbulu, ale to se doladí

V současnosti jsou obě budoucí expedičky v seriovém stavu, děláme běžný servis a testujeme před započetím úprav, kterých bude povícero - od vestavby, spaní, vysílačky a bufíku až po lift, naviják, šnorchl či oplechování. Není to projekt na týden, ale několik měsíců na hraní. Včera jsem přivezl několik plechových disků na testování ideální kombinace velikostí a převzal balík s novými vanami z ebaye, které mají vypouštěcí otvor, což Smart v originálu nemá. Auto na díly už rozebíráme, lift vymýšlíme, spací vestavbu s kuchyňkou kreslíme. Jo a markýza nebude, kdyby se někdo blbě ptal...je to přece auto do města!
Níže pár úvodních fotek z dovozu a před úpravami. Časem třeba nějaké postupné fotografie přibudou, když to bude bavit nás a hlavně asi i vás...ale pokud jste to dočetli až sem (copak nemáte nic lepšího na práci?!

) ...