Příspěvek
od Hanys_a_Kaca » 08 led 2020 13:42
Já tam byl před 16 lety (chile, peru, bolívije), což už je dost pravěk, ale tehdy jsme byli 4 lidi a všichni jsme dobře mluvili španělsky, myslím, že nás to opravdu dostalo do uplně jiného levelu než "gringos", kteří jedou po horní vrstvě problémů v angličtině.
Ono když člověk někam přijde a zeptá se španělsky "je mi jedno, za kolik to prodáváte amíkům, zajímá mne jaká je cena, abych ani já ani ty nemusel bejt nasranej." tak to u indiánů, kteří teda aspoň trochu uměli španělsky, vyvolalo údiv, usměv a většinou i slevu na třetinu hned. Tím, že jsme mluvili všichni, tak jsme si nic nemuseli překládat navzájem, takže domluva šla dycky lehce a prakticky nikdo nás nikdy nenatáhnul nebo se nesnažil nějak oblafnout, protože na to u nás nebyl moc prostor, resp. na to tam měli zástupy těch, kteří se prezentovali slovy: "promiňte, mluvím jen anglicky".
I ta špánina je limitní u indiánů v hodně odlehlých částech, ale dycky lepší než anggličtina, ty gringos maximálně ve vesnici posilali za jednímm člověkem, co trochu anglicky uměl a to byl obvykle pochopitelně největšíí šejdíř.
Moje doporučení je, začít se učit španělsky, asi do léta nepřečteš Cervantese v originále (což mne stejně nebavilo), ale základy se naučit dají, je to snadná řeč už od základu.