Začalo to asi před třemi lety, kdy jsem do svého Classica namontoval použité rádio a ono při větší hlasitosti chrastilo. Nevadí, to někdy vyřešíš - jenže Classic měl pro mě po tu dobu nachystané vážnější starosti.
Až včera jsem zajel do prodejny ahifi v Brně Bohunicích, jestli by mi neřekli, co mi tam zlobí. Popravdě jsem spíš čekal, že tam vylítne nějaký boreček s rovným kšiltem na čepici, bude se na mě dívat chvíli skrz prsty, že tam nemám aspoň 30cm subwoofery v kufru a pak mi začne navrhovat něco v pětimístných částkách...
Omyl: Příjemný borec vytáhl své CD "Bridges to Babylon", dal ho v Rangovi do mého přehrávače neznámého stavu, zkušeně zkoušel všechny jeho nastavení, poprosil mě, abych otevřel kufr a po celkem asi třech minutách ukázal prstem na jeden reprák pod stropem. Trochu paf jsem navrhl, stále ještě v obavě z ruinu, že bych ho teda hned demontoval a zkusili bychom v prodejně najít náhradu.
Po dalších třech minutách jsem naklusal do prodejny, kde mi ho borec namontoval na zkušební aparaturu, aby mě ujistil, že to je fakt ten reprák - a byl. Nyní už mých očích vážený pán ukázal na reproduktory, které doporučoval - sada za 690 Kč! (A já jezdím tři roky s chrasticím rádiem

Koupil jsem je, už jenom z vděčnosti za vysvětlení, co tomu chybělo a hned našrouboval aspoň ten jeden. Trochu škoda bylo, že narozdíl od dveřních repráku nejsou originální kryty zvlášť ale součásti originálního repráku s číslem dílu PRC8549RUN. Říkal jsem si, že si s tím nějak poradím a proto dnešní fotostory pro další fetišisty, kteří chtějí mít svého Classica v původní podobě a nechtějí pokaždé při pohledu do zpětného zrcátka vidět dvojitě nápis "Nalepšíaudiohifijsemneměl"
Dnes jsem tedy dotáhl k večernímu TV programu "rychlí a zběsilí" nové a staré repráky, fén, pilník na nehty, vysavač, kapesníky a "dloubovák" (původně to byl plochý šroubovák s diodou, ale už ho tak nepoužívám několik let)
Prvně jsem tedy nahřál plastový kryt a kovový rám původního repráku - po nahřátí šel kryt s jemným násilím sloupnout z těla starého repráku a měl jsem tři vychozí prvky - starý reprák, starý kryt a nový reprák

takhle vypadal sloupnutý kroužek v první instanci:

protože mi tam k namontování nového ale zavazel ten vystupující kroužek, na kterého byla nalepená stará membrána, tak se muselo rozebírat dále - další nahřátí umožnilo opatrně sundat i celý černý plast včetně textilní siťoviny a zůstal jen vnější plastový kruh v barvě "Bokhara" a lakovaný tahokov jako kryt repráku.

Všimejte si, že jsem si na šedém plastu uvnitř označil černou fixou polohu "+" z odlepeného černého kroužku, protože ten určuje, kde je vrch krytu a vzhledem k tomu, že tahokov není symetrický, tak jsem nechtěl, aby byli kryty nakonec vůči sobě pootočené:

Pak jsem musel pilníkem upilovat rožky nového repráku, protože přesahovali původní plastový kryt - výhoda je, že těleso repráku je magnetizované a že piliny tudiž nelétali po celém obývaku, nevýhoda, že je pak nemám jak z toho repráku dostat. Navíc jsem teda již vytaženou černou fixou ztlumil i nápisy na novém repráku

Po upilování rožku už reprák krásně zapadl do původního krytu:

a finální stav, oba reproduktory nachystané k montáži:

Výhledově bych se podíval ještě po barvě, se kterou by se dal nalakovat ten tahokov, protože všude už jsou ty mříže lehce orezlé.
Asi to leckdo považuje za marnění času, ale mě to udělalo radost

Mirko