Kloub kola (homokynetický kloub)
Moderátor: Safraporte
Kloub kola (homokynetický kloub)
Na mém Freelanderu I (TD4 82kW, třídvířko s hardtopem rok výroby 2004) začal lupat kloub, zvuk šel zepředu z leva hlavně při studeném autě a v rejdu - prostě klasika načatý homokloub zralý na výměnu. Takže jsem objednal nový, dal jsem dobrý pozor abych objednával podle typu, motoru... Dneska jsem to rozebral a problém je na světě - ten kloub co byl na autě (byl samozřejmě kaput, opravdu nejvyšší čas na výměnu) ale to hlavní je, že nemá ABS kroužek jako třeba tento:
přestože tam ABS je. ČIdlo ABS je zhruba o dva centimetry blíž k brzdovému kotouči (směrem ven z auta) a na původním kloubu nebyl žádný kroužek, nic viditelného. Problém je, že nemůžu nikde najít co tam je skutečně za kloub! Nevíte někdo o co se jedná, jaký kloub tam patří? Takhle to nemůžu nechat, nouzově to jde, ale samozřejmě bez ABS, TC, a asistenta sjíždění (nemluvě o tom jak mě při jízdě sere ta oranžově svítící trojice kontrolek).
přestože tam ABS je. ČIdlo ABS je zhruba o dva centimetry blíž k brzdovému kotouči (směrem ven z auta) a na původním kloubu nebyl žádný kroužek, nic viditelného. Problém je, že nemůžu nikde najít co tam je skutečně za kloub! Nevíte někdo o co se jedná, jaký kloub tam patří? Takhle to nemůžu nechat, nouzově to jde, ale samozřejmě bez ABS, TC, a asistenta sjíždění (nemluvě o tom jak mě při jízdě sere ta oranžově svítící trojice kontrolek).
- peppino
- tel.: 606486252
- auto: LR DII Td5
Re: Kloub kola (homokynetický kloub)
Máš tam ložisko,co má snímač ABS v sobě. Na kloubu žádný kroužek není. To maj starší modely. Tuším do roku 2002.
Pokud něco funguje,nebojte se použít kurvítko!
Jo to mě došlo taky, jenže nikde v autodílech na webu nemůžu najít číslo dílu, nic. Všude jsou jen klouby s kroužky (dokonce i na jiných modelech).
- Sláma Karel
- tel.: +420608333403
- auto: to se mi sem nevejde
Třeba hned tady máš celou poloosu a je tam samozřejmě i na druhou stranu
http://land-rover.eliott.in/cz/e-shop/2 ... 04980.html
K
POUŽITÉ NÁHRADNÍ DÍLY NA VŠECHNY LAND ROVERY --- tel 608333403 --- email rangerover@volny.cz --- http://www.lrslama.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
28 let praxe
28 let praxe
Buď má Eliot "ilustrační obrázky", nebo ať koukám jak koukám jsou všechny poloosy co nabízí jen s ABS kroužkem (60 zubů). Tedy přesně ty co nepasují na moje auto. Tedy, ne že by se nedaly použít - dají jen je nutné srazit ten ABS kroužek, protože s ním se nevlezou do těhlice, jinak jsou rozměrově stejné. Zítra až budu na dílně vyfotím pořádně co tam bylo a postnu to sem
- peppino
Tak ten kroužek sundej. Já jsem to už dělal a funguje to normálně.
Kroužek jsem sundal (jinak bych nejezdil), ale ABS nejde, to bych to tady neřešil. No jestli tobě to funguje bez kroužku, mohl by být ještě problém v čidle ABS. Jen pro jistotu, co jsi dával za kloub?
- peppino
Tak to už si nepamatuju,ale určitě nebyl z litepu ani od eliotta. Prostě jsem vyměnil poloosu,smáznul chybu a všechno bylo ok.
Tak jsem se konečně dostal k tomu vyfotit ty homokynetický klouby:
a srovnání s novým:
Ještě jsem se nedostal na diagnostiku, abych viděl co hlásí čidlo, nicméně po nastartování svítí trojice (ABS, TC a asistent sjezdu) výstražně, po ujetí cca 20m zhasne, aby se po zrychlení nad nějakých 25km/h opět rozsvítila! Přitom dokud nepřekročím těch 25 všechno (TC, ABS, i asistent) funguje.
a srovnání s novým:
Ještě jsem se nedostal na diagnostiku, abych viděl co hlásí čidlo, nicméně po nastartování svítí trojice (ABS, TC a asistent sjezdu) výstražně, po ujetí cca 20m zhasne, aby se po zrychlení nad nějakých 25km/h opět rozsvítila! Přitom dokud nepřekročím těch 25 všechno (TC, ABS, i asistent) funguje.
- Sláma Karel
- tel.: +420608333403
- auto: to se mi sem nevejde
Dnes jsem koukal a mám když tak použitou poloosu, ten model bez kroužku.
K
K
POUŽITÉ NÁHRADNÍ DÍLY NA VŠECHNY LAND ROVERY --- tel 608333403 --- email rangerover@volny.cz --- http://www.lrslama.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
28 let praxe
28 let praxe
Takže abych to uzavřel (i když celkem po dlouhý době, ale nějak nebyl čas). Problém způsobilo to rozšíření na novém homokynetickém kloubu (a moje blbost, že jsem si ho nevšiml ). Některé LR Fr I neměli poloosy odělitelné od kloubu, takže je potřeba měnit celou poloosu, nebo použít kloub, který nemá to rozšíření na straně k ložisku kola. Jinak to rozšíření přimáčkne čidlo ABS na ložisko kola a oboje (čidlo i ložisko s magnetickým kroužkem) pak je na výměnu.