Tak mi to nedalo a zkusil jsem vyhledat pomoc u nejbližšího civilizovaného dealera Land Rover -
Autopiù S.p.A., Trieste, Italia. Během dopoledne jsem se jim dovolal a naštěstí v angličtině domluvil, že můžu přijet. Když jsem se jim snažil už po telefonu vysvětlit, že jsem na dovolené, a že to potřebuji, co nejdříve, tak vždy tvrdili, že toho mají hodně a na diagnostiku potřebuji na 2 dny auto odstavit,
ALE je možnost se na místě domluvit s přijímacím technikem, že by to udělali hned a dokonce je možná i okamžitá oprava - to vše ale až přijedu. Po mém příjezdu mi bylo sděleno, že je třeba auto odstavit na 2 dny a jestli se chci objednat na konkrétní termín, kdy mám přijet na diagnostiku, tak mám přijet za 3 týdny. Po krátké výměně názorů nakonec svolili, že vše udělají během odpoledne, ale budu si muset na auto počkat třeba do 18, protože se k němu dostanou, až dodělají, co mají dodělat. Hurá!!!
Po 4 hodinách čekání v showoomu, kde si mě celou dobu nikdo ani nevšiml a vodu i kafe jsem si mohl dát z automatu, přišel těsně před 18 hlavní technik s tlumočníkem z kanceláře a s hrdostí mi předali opravené auto. Tvrdili, že chyba je v DPF (což jsem věděl), ale že vše vyčistili, auto vyzkoušeli, jen mi doporučili výměnu DPF za 2200 EUR s tím, že je to potřeba objednat a do 3 dnů by to mohlo dorazit (po obdržení 100% zálohy). Auto mi předávali se slovy, že pokud se nevymění celý filtr za nový, tak se chyba muže objevit znova - třeba za 100 km nebo 1000 km nebo 10000Km - to je bez záruky kdy. Celá ta sranda mě vyšla na 250 EUR a vyjížděl jsem se svižným autem bez chybové hlášky na displeji.
Oprava se povedla, jen vše vydrželo cca 10 min., do okamžiku, kdy jsem přejel Slovinskou hranici.

Takže za mě, jediné co udělali, tak jen smazali chybové hlášky z řídicí jednotky a zkusili, jestli se to znova objeví po nastartování.
Výsledem celého je, že to zkusím v pondělí ráno dojet do ČR, kde snad narazím na férovější přístup k opravě.