Asi jako každého provozovatele Defíka mě začalo štvát přivírání zadních pátých dveří při nakloněném stání. A nebo při větším fouknutí větru. Pravda, nedávno jsem "dveřní automatiku" ocenil, když jsem naložil věci na korbu, odběhl připoutat caparta do sedačky, pak rovnou skočil za volant a teprve klapnutí po pár metrech jízdy mi připomnělo, že jsem asi na něco zapomněl. Ale ani tahle příhoda mě neodradila od myšlenky osadit dozadu omezovací plynovou vzpěru.
Zaujala mě sada od Britpartu DA1204, ovšem pouze formou inspirace, protože cenovka přes 2t (a leckde mnohem více) mě nezaujala vůbec. Takže dílcovou metodou jsem z fotky ve photoťopu odhadl rozměry a rozjel samovýrobu. Jedinou neznámou byla tlačná síla vzpěry, ale tu jsem vygůglil na fotce jiné sady - 400N. Počítal jsem ještě trochu kontrolně s hmotnostmi hlavních dílů - dveře 11,5kg, disk (Wolf) 16kg, pneu cca 10kg + nějaké drobnosti (motorek stěračů, okno,..) a tak nějak to na těch 40kg asi sedí.
Tohle je aretační klasika na třístovce, která ani po opravě a vylepšení nedala najevo zlepšení. Výše zmíněná sada je právě pro Defendry před rokem 2002. První je potřeba úspěšně vydolovat šrouby držáku vzpěry. Za normálních okolností by to byla montáž tak na dvě hodinky. Ovšem člověk míní a Defík mění
Z venkovní strany je na bočnici přinýtovaná platle s matkami. Přednostní prostříkání odrezovačem z obou stran nic nezkazí.
Ale řekněme si na rovinu, asi to nic moc nepřinese. První šroub se odporoučel po krátké přetlačovačce. Odvrtání proběhlo vcelku hladce.
Což bylo dobře, protože druhý šroub i po dodatečném máčení ulítnul ještě rychleji. Opět jsem použil k odvrtání Smartstepy a i jen tak z ruky to s nimi šlo hladce. U práce na druhém šroubu bylo potřeba platli zafixovat proti pohybu.