S touhle generací tu má málo lidí zkušenosti.
Když budu mluvit za sebe, který L405 zná okrajově, ale občas se bavím s majiteli/servisáky atd, tak jsem nezaznamenal nic co by bylo řekl bych typické / klasická závada která potká každého.
Motorově tam jsou:
3.0 SDV6 - o tom je tady moc hezký článek a je lepší se tomu vyvarovat. Motor jede moc hezky, i s L405 je to příjemné a svižné, přitom s krásnou spotřebou, ale ty motory odchází a to dost
4.4 SDV8 - za mě nejlepší motor v téhle generaci, dá se říct spolehlivý ikdyž padnout taky umí. Hlavně to chce měnit olej, hlídat si hladinu oleje a kvalitu (tzn. aby nebyl KO výměník a nedocházelo k mísení s chladící směsí). U nich je snad jediná klasická vlastnost - rádi značkují vodou, která se většinou ztrácí na jednom z milionu hadiček mezi hlavami
5.0 SC - parádní motor když funguje, ale minimálně první ročníky trápí problémy s rozvodami atd, bavíme se o potřebě nových rozvodů už před 100tis.km a částka za ně u AD bude šestimístná...
Převodovky tam jsou ZF 8hp u všeho, tady není co řešit, přídavka je tam stejná jako u D3/D4 a všech podobných, takže opět není čeho se bát.
Já bych se L405 s SDV8 vůbec nebál, auto si ideálně nechat při koupi zkontrolovat odborníkem a pak užívat. Samozřejmě dřív nebo později bude něco na řešení, ale osobně si myslím, že pokud chceš podobné auto, tak jeho konkurenti při výběru nebudou mít levnější servis, možná častokrát i naopak (MB GLS, LC 200, LX 570 atd.).
L.