Defík hned po nastartování chcípne

D, TD, TDI, TD5
Odpovědět
Zpráva
Autor
SifonDva

Defík hned po nastartování chcípne

#1 Příspěvek od SifonDva » 13 úno 2026 20:41

Ahoj všem Defíkařům,

mám takovou nestandardní situaci. S autem jedu a po nějaké době někde zastavím, vypnu motor a odejnu. Nastartuju a cca za 1 vteřinu motor zdechne. Chvíli nejde natočit vůbec. Cca 5 minut a zase motor naskočí na 1 vteřinu. Po několika hodinách auto nastartuju a zase vše funguje jak má. Stává se mi to dost nepravidelně. Někdy to po delší trase udělá, někdy ne. Posledně jsem promačkal pojistky pod sedadlem spolujezdce a motor naskočil. Před posledně jsem to natočil s přidáním plynu.
Je možné, že je ta pojistková skříňka pod sedadlem spolujezdce nějak "vyhřátá"?
Auto jsem dovezl k autoelektrikáři a samozřejme vše fungovalo :-(

Setkali jste se s něčím takovým?

Motor td5.

Děkuji

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

Re: Defík hned po nastartování chcípne

#2 Příspěvek od MadTom » včera, 22:53

Pokud motor normálně chytá a občas chytne jenom na cca jednu sekundu, tak to úřaduje imobilizér, přesněji řídící jednotka motoru si nejspíše nepovídá s řídící jednotkou BCU (ta řeší okna, blinkry, dálku, zámky, ....). Často BCU dělá problémy kvůli vlhkosti nebo zatékání do auta - zkoroduje, protože ji od výroby uvnitř nenalakovali. Případně to může být drát mezi BCU a řídící jednotkou motoru, přes který si tyto jednotky povídají. Méně pravděpodobný je problém v řídící jednotce motoru.
Jednotka BCU je za kastlíkem před nohama spolujezdce - černá plastová drží ji jeden šroub. Bez diagnostiky je to ale tak trošku hledání jehly v kupce sena.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

DanoDEF
auto: 110 SW

#3 Příspěvek od DanoDEF » dnes, 08:38

Tome pan pise Defender.
LR Defender Td5 110SW po "prestavbe" a pred "prestavbou".

Land Jirka
tel.: +420731913431
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Land Jirka » dnes, 08:41

Imobilize jako ta příčina je pravděpodobná, ale Tomáš popisuje Discovery.
Land Rover 4x4 SERVIS, PRODEJ DÍLŮ LAND ROVER, DIAGNOSTIKA, OPRAVY A ÚPRAVY LAND ROVER, RENOVACE VETERÁNŮ
Tel: 731913431

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#5 Příspěvek od MadTom » dnes, 11:52

U Defa se to jenom liší tím, že to řeší jednotka 10AS, která je za přístrojovkou. Ta zase rak často neodchází na korozi, na druhou stranu, dráty tam odchází celkem rády. Podle schématu je mezi jednotkou motoru a jednotkou alarmu světle zelený drát ze šedým pruhem a měl by jít přímo, bez nějakých spojovacích konektorů. Vzhledem k tomu, že to většinou funguje, tak bych se vůbec nedivil tomu, že by byl lehce zkorodovaný některý z konektorů a bude stačit odpojit a připojit zpět.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

SifonDva

#6 Příspěvek od SifonDva » dnes, 17:48

Díky moc za radu, vyzkouším a uvidím. Defík si se mnou celkem zahrava, dneska jsem na sněhu prudce zabrdil, začlo úřadovat abs a výsledek byl: rozvícená kontrola abs, tc a ruční brzdy :yx . Po novém startu kontrolky zhasly a vše se tváří normálně. Každopádně problém s korozí nebo přehřátými dráty by nebyl můj první.

Odpovědět