Problém s čidlem ABS??

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

Problém s čidlem ABS??

#1 Příspěvek od MadTom » 07 říj 2009 22:31

Mám drobný problém s čidlem ABS (asi).
Diagnostika hlásí - FAULT 20-05 front right sensor output too low a FAULT 24-05 front right sensor output intermittent. Čidlo jsem vyndal z náboje - nebylo rezavé a snímací kroužek uvnitř byl taky čistý - nerezavý, zalapený světle modrou vazelínou.
Po vymazání na diagnostice se to objeví zpátky buďto skoro hned nebo třeba po ujetí pár desítek km. Jedinej projev je, že nejde zapnout HDC, na palubní desce se nic nerozsvítí, pouze při pokusu o zapnutí HDC to třikrát pípne a nerozsvítí se příslušná zelená kontrolka.

Zkontroloval jsem spojovací konektor na podběhu v motorovém prostoru - čistý, změřil výstupní napětí (jenom voltmetrem, ale při točení kolem bylo "stejné" jako na druhé straně auta.

Dotaz je - jak poznat že chyba je v čidle a není v řídící jednotce (tu jsem měl taky vyndanou a uvnitř vypadá OK - není zkorodovaná), kromě výměny čidla? Jediné co mě napadá je připojit osciloskop na výstupy obou čídel na přední nápravě a porovat co z nich jde za signály. Kupovat čidlo "ne zkoušku" se mi vůbec nechce.

Protože to souvisí jednak s brzdama a dále s TC a HDC, docela rád bych to spravil.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Pavel C

Re: Problém s čidlem ABS??

#2 Příspěvek od Pavel C » 08 říj 2009 08:19

Problém nemusí být v čidle, ale může to dělat i málo zaražené čidlo, vůle na kole, kovové špóny ve vazelině okolo homokloubu atd. Dost se o tom psalo tady http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... &hilit=abs . (Já zatím jezdím bez zapojeného čidla, ale časem se chystám vytáhnout homokloub a kromě kontroly i vyměnit vazelinu.)
Discovery I, 300TDi, r.v.1997

MadTom

#3 Příspěvek od MadTom » 08 říj 2009 08:39

Čidlo jsem měl vyndané a kontroloval ho pohledem - vypadlo dobře, stejně jako pohled do díry - byly vidět snímací zoubky, čisté, neulomené, nerezavé, pouze zalepené čistou světle modrou vazelínou. Při nasazování jsem čidlo jedna pořádně zamáčknut prstem - jde tam docela volně, je pouze těsněné Okroužkem a navíc ještě opatrně doklepnul.
Vůli ložisek jsem zkoušel (cloumal jsem kolem a pootáčel ho a mále zhodil auto ze zvedáku) - dle mého názoru tam nebyla.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

jezbera ivan
tel.: +421 905 712 951
auto: D3 2007 + D4 2012

#4 Příspěvek od jezbera ivan » 08 říj 2009 08:45

My sme mali tento problem 2x, raz povytiahnute cidlo, druhy krat preruseny kabel veduci k nemu.
Bronz LR Disco 4 TDV6 2012 - Mama's Street Fighter
Blue Evoque 2014 2.2

MadTom

#5 Příspěvek od MadTom » 11 říj 2009 21:53

Tak jsem vzal osciloskop a připojil ho k čidlům ABS na přední nápravě (rozpojil jsem konektory na podbězích v motorovém prostoru) - a dopadlo to tak, jak jsem si myslel - signál z levého a pravého kola je stejný - točil jsem tím jenom rukou, takže pomalu, na test za jízdy nemám správnou techniku.
Kromě toho jsem vytáhnul i řídící jednotku ABS a kouknul se do ní - je pěkně nalakovaná, kromě míst okolo konektorů - tam to začalo trošku ohnívat, ale nich hrozného.
Takže teď už jenom zkontrolovat vedení od čidel do řídící jednotky a pokud se nic nenajde, tak prohodit pravé a levé čidlo.
Pokud by to někoho zajímalo, tak stejnosměrný odpor čidel jsem změřil těsně přes 1000Ohmů a výstupní napětí je sinusové a při otáčení rukou má velikost cca 1Všpička-špička.

Ještě jsem našel, že by to mohla způsobovat vůle v náboji kola - znovu jsem s tím cloumal, až mi to mále spadlo ze zvedáku a nic - je na to nějaký lepší způsob, jak to zjistit?

Colonel

#6 Příspěvek od Colonel » 15 říj 2009 17:36

S ABSkem mam take malicko problem, ktery se ukaze jen obcas. Nekdy pri dobrzdovani my zacne kopat brzdovej pedal a auto se sune dal, vsim sem si, ze to vetsinou dela, kdyz mam pravej rejd, ve vetsine pripadu. Jak rikam, mala rychlost, zadny kluzky podklad...je to v celku neprijemne, ale nevyskytuje se to moc casto, nastesti. Je mi jasny, ze nejjednodussi reseni je vytazeni pojistky ABS, ale kdyz uz tam je, mohlo by to fungovat :(
Disco I Modroush - holátko

MadTom

#7 Příspěvek od MadTom » 15 říj 2009 22:15

No jo, ale ABS na D1 je o hodně jiné než na D2, takže bude mít jiné vlastní mouchy. :hmm:

Honzan
tel.: 728581532
auto: DI

#8 Příspěvek od Honzan » 17 říj 2009 08:26

Colonel píše:S ABSkem mam take malicko problem, ktery se ukaze jen obcas. Nekdy pri dobrzdovani my zacne kopat brzdovej pedal a auto se sune dal, vsim sem si, ze to vetsinou dela, kdyz mam pravej rejd, ve vetsine pripadu. Jak rikam, mala rychlost, zadny kluzky podklad...je to v celku neprijemne, ale nevyskytuje se to moc casto, nastesti. Je mi jasny, ze nejjednodussi reseni je vytazeni pojistky ABS, ale kdyz uz tam je, mohlo by to fungovat :(
dela mi to same a uz jsem si zvyknul... dokonce mi abs porad sviti, ale na diagnostice zadna chyba. Nezbylo by nez postupne menit naplne, cidla, draty atd... coz mi prijde zbytecna vec...
Postupem casu jsem prisel na to, ze abs je navic dost citlivy pri takovym tom jemnym dobrzdeni a staci mala nerovnost na silnici a tuka i kdyz podklad neni kluzky...
Ale ber me s rezervou, jsem uz ve stadiu, kdy me drobne problemky nejak prestavaji trapit :D
"třístovka" je spravna volba, i kdyz obcas zastavkuje :D

MadTom

#9 Příspěvek od MadTom » 17 říj 2009 21:49

Tak jsem to dneska nejspíš vyřešil - byl to zlomenej drát od čidla. Akorát nestačilo hejbat kabelem, muselo se za něj pořádně cloumat a koukat u toho na měřák, jestli to něco nedělá. Ulomilo se to proto, že to mají od výroby blbě udělané - ty gumové průchodky co se "zaklapávají" do držáků mají na jedné straně dlouhý ohebný krček a na druhé straně končí ostrým zlomem a v tomto místě se to přelomilo. Myslím si, že pokud by ten krček byl na obě strany, tak se nic nestalo.
Drát jsem rozstřihnul, našel kde to bylo utržené a dotyčnej kus nahradil dvěma dráty. Protože jsem neměl takhle malou smršťovací bužírku s lepidlem, tak jsem to omotal vulkanizační páskou a přes ni dvěma vrstvama obyčejné izolační pásky a ono to funguje. Jse zvědavej, jak dlouho to vydrží.

Mám jeden dotaz, jak se dá protáhnout drát od čidla skrz otvor v tělesu náboje, když tam ani čidlo ani konektor neprojde? Já sem to nakonec vyřešil hrubou silo, ale to se mi moc nelíbí. Rozebírat kvůli tomu celý upevnění náboje se mi nechce.

MadTom

#10 Příspěvek od MadTom » 29 lis 2009 16:25

Tak jsem opravil i "zbytek závady" související - nefungující 3 kontrolky, které se normálně rozsvěcějí pokud je na ABS něco špatně a mě se nerozsvěcovali - předchozí majitel nebo autobazar opravili :twisted: problém s ABS-TC-HCD kontrolkama tak, že je odstanili v palubovce z provozu - prostě je pod tím čeným plastem na kterém jsou stupnice přelepili černou izolepou. :twisted: Nějak mi to nedošlo a zkoušet jsem to začal až po Mohelnici, kde se TC stažilo jako mohlo (a ono to fungovalo), ale na palubovce se nerozsvěcovala kontrolka indikující jeho funkci.
Tak jsem si zapůjčil Nanocom a pokusil se jeho prostřednictím kontrolky rozsvítit a ono nic :shock: , a potom my to konečně došlo :Ja blb: , a já jsem si myslel, že mi to funguje nějak jinak, než píšou v dokumentaci. :hmm:

Poučení pro příště - při kontrole auta si vzít manuál a projít jednu kontrolku po druhé, jak se mají rozsvěcet po otočení klíčkem, zda se zkutečně rozsvěcují.

PavelU
tel.: +420 603716996
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od PavelU » 29 lis 2009 16:42

Tak to je dobré, to by mě nenapadlo... :shock: , asi nějaký šikovný servisman... :wink:
LAND ROVER náhradní díly, doplňky a offroad příslušenství. Distributor dílů ALLMAKES, TERRAFIRMA, BRITPART, BEARMACH, ALLISPORT
Kontakt: E-SHOP http://www.litep4x4.cz ** E-MAIL info@litep4x4.cz ** MOBIL (+420) 603716996 ** FACEBOOK - facebook.com/litep4x4

Land Jirka
tel.: +420731913431
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Land Jirka » 29 lis 2009 17:03

Podlepením kontrolek, nebo vyndáním žárovek se opravuje ve velkých autobazarech běžně.
Land Rover 4x4 SERVIS, PRODEJ DÍLŮ LAND ROVER, DIAGNOSTIKA, OPRAVY A ÚPRAVY LAND ROVER, RENOVACE VETERÁNŮ
Tel: 731913431

Mešky
tel.: 602465066
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Mešky » 29 lis 2009 19:00

Tenhle problém jsme řešili před nedávnem. Diagnostika hlásila slabý signál. Nakonec bylo vyběhané to jehlové ložisko v náboji na kloubu. Kloub s ozubením pro ABS měl vůli a po pár kilometrech kloub vytlačil čidlo o kousek nahoru, vznikla větší mezera a byl problém. Po výměně ložiska byl pokoj. :wink:
Defender 90, 110, 130 Camper , Discovery Camel Trophy , RR TDV8 3,6 , Serie III FFR

http://www.automeskan.cz
http://www.penzion-mlaka.cz

pan klobouk
auto: RR L322 TD6

#14 Příspěvek od pan klobouk » 29 lis 2009 21:33

Taky se mě rozsvěcuje občas tahle"svatá trojice" kontrolek,ale přitom vše funguje-odzkoušeno na sněhu a blátě. Taktéž jsem vypozoroval,že se to stane jakoby při jemném dobrždování ,nebo hned při startu. Většinou však při úplném vypnutí a zamknutí vozu a následném nastartování problém zmizí a to i na 14 dní.Tak nevím ,jestli to mám řešit.... S tím souvisí prosba o radu,jestli je někde v okolí Brna někdo ,kdo by to byl schopen napíchnout a diagnostikovat(kromě Cartecu a Britskýho domku) Díky.

Land Jirka
tel.: +420731913431
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Land Jirka » 29 lis 2009 21:39

Třeba já, ale nemám věčně čas
Land Rover 4x4 SERVIS, PRODEJ DÍLŮ LAND ROVER, DIAGNOSTIKA, OPRAVY A ÚPRAVY LAND ROVER, RENOVACE VETERÁNŮ
Tel: 731913431

pan klobouk
auto: RR L322 TD6

#16 Příspěvek od pan klobouk » 30 lis 2009 19:20

Díky,asi toho využiju.Do Boskovic jezdím vcelku často.Každopádně se objednám dloooouho dopředu.

Odpovědět