Den a půl tu nejsem a taková síla reakcí
Nejsem také až takový teoretik, ale funguje mně to skvěle, auto se toliko nenaklání a jak už jsem psal, příjemně "změklo". Lépe drží stopu na silnici a v térénu mu neuskakuje zadek. Ten někdo, kdo to první začal na ty Defy montovat a posléze prodávat, není asi blbej...
Jedná se originální sadu/kit, takže jsem v klidu. Je třeba si také uvědomit, že žádný z tlumičů už nikdy nebude zatížen na 100% ale pouze na poměrnou část tedy - kdyby byli oba stejných parametrů tak 50:50, což se nedoporučuje, proto to u mne bude cca 75:25 (přesně to nevím).
Tzn. značně se eliminuje i to lámání uchycení tlumiče, ať je jakéhokoli provedení. Důležité je, jak už tu bylo napsáno, že se nesní při propružení, dotýkat ty kovové podložky, o sebe nebo držáku. Když jde totiž něco na tvrdo, tak to jde na tvrdo pouze chvilku.
Co se týká ohybu tlumičů ? To eliminuje samotný tlumič ve svých konstrukčních vůlích (je k tomu prostě uzpůsoben, aby toto "pohlcoval"), ale hlavně to řeší pružné uložení tlumičů v gumách na obou koncích. Když by byli ale ty bumy příliš velké, bude to další zdroj vibrací... Takže se jedná o kompronis mezi pevným a pružným uložením.
Jinak, např. u okruhových závodních aut (zadní náprava), se tlumiče klidně dávají vodorovně k nápravě a to i zepředu nápravy a v případě zdvojení tlumičů i zezadu nápravy. Toto řešení se používá převážně u náprav, kde se nahrazují seriové zkrutné tyče, progresivnějším pérováním. Samozřejmě, je třeba si uvědomit, že okruhové speciály mají zdvih tlumičů do cca 70mm, zpravidla 50mm.
Formulové, CN vozy a DTM vozy, je mají vodorovně k nápravě i v předu.