Stanici mám ve Free v kastlíku pod stropem. Pětidvířko ten kastlík nemá, tak se dává pod kapsu na strop, na středovej tunel ke spolujezdcovi, nebo do kastlíku pod opěrkou, pokud se vejde. Anténu mám osobně na 3dv. Freečku uprostřed střechy na místo původní od radia. Připojenou jí mám přes slučovač pro CB a radio. Signál sice pak není žádnej zázrak, ale pro moje potřeby to stačí. Pětidveřák má antenu vpředu, tak nevím, ještě jsem tam anténu na CB neviděl. Někdo tady z fóra jí montoval na nosič rezervy na zadních dveřích a kabel táhl tou gumovou krytkou. Jinak se dá použít klema na hagusy, hrazda apod. Pokud ale není patka antény dobře ukostřená v místě montáže (i když přes kabel je vždy), funguje anténa mizerně. Na druhou stranu hoblovat kvůli tomu hagusy na kov? ... Navíc pro účely srazů a poježdění v terénu stačí bohatě magnetky (nabízím i 165cm dlouhé...).
Něco k typům stanic a antén. Pokud anténa bude krytá, např. při montáži na nárazník za rám nebo na ty páté dveře a nosiče rezervy nebo na místo, kde nejde sklopit (kapota před oknem), doporučuju většinou cokoliv, co funguje. Nejčastěji Lemm AT 900 - 1500. Je levná a chodí. Pokud na střechu zahrádku, vršek rámu a jiné místo, kde riskuješ, že dostane ránu od větví, tak ber SIRIO Turbo. Má na to dělanej sklopnej kloub. Nevydrží včechno, ale dokáže hodně zachránit. Doporučuju modely 1000 - 3000 (případně 5000, ale je to těžký bago a už jsem viděl pár aut, co jim nadělala boule na střeše a pak to celý vyrezlo).
Stanice se přes spostu povídání zásadně neliší ničím jiným, než funkcema, velikostí a trochu citlivostí. Novější stanice mají navíc u nás povolených 80 kanálů na místo 40 (dělají se i multinormní na cesty po celé evropě). Takže záleží na tom, aby se stanice vešla na místo, kam jí chceš, a padla tam i barevně (třeba displejem). Hafo funkcí je pěknejch, ale je to jako z mobilem... potřebuješ volat... takže krom hlasitosti a šumové brány -squelche (to mají všechny) můžeš potřebovat scan (hledá obsazený kanál kde někdo vysílá) a osobně mám rád přepínání kanálů na miku (mikrofonu). Výborná věc je automatický squelch (ASQ, ASC, DSC...), který má spousta modernějších stanic, ale opravdu funguje jen ve spojení s funkcí RFgain, kterou si můžeš upravit citlivost stanice. U levnej modelů je to jen pevně daná hranice mezi poměrem signál/šum. Propracovanej ystém ASC je na staniciích President. Velice oblíbenou mám stanici Allamat 296 (také jako Maycom EM 27, Stabo xm 7082, President Harrison), protože výborně chodí, je spolehnivá, funkcí má až za roh a stojí relativně málo (do Free se mi nevejde

). Takže mám Allamat MC-8 což je po DNT Start nejmenší mobilní stanice. Stanice TTI nejsou zlý, mají moderní konstrukci s procesorama se spoustou funkcí (méně odolné vůči rušení), ale spolehlivost nic moc. TTI jedině novou.
Uvažuješ-li o ručce, tak pouze ve spojení s velkou anténou. Pokud zavřeš ručku s pendrekem do auta, tak se s ní domluvíš tak na 100m! (auto funguje jako Faradyova klec). Dobrým řešením je ručka s adaptérem do autozapalovače a anténím vývodem (kopyto). Nedělá se ale ke každé ruční stnici. Ručka s kopytem je jako větší mike a když na ní hodíš zpátky akupack, je z ní zase ručka... Sám taky ručku s adaptérem a magnetkou používám jako přenosnou sadu.
PS: Nevím jak na Defu, ale na Diskošce mi magnetka na střeše držela...