Převodové poměry 4 stupňové převodovky + stálý převod náprav

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
brtnikabc

Převodové poměry 4 stupňové převodovky + stálý převod náprav

#1 Příspěvek od brtnikabc » 01 črc 2011 15:14

Ahoj všichni. Měl bych prosbu o radu. Potřeboval bych zjistit, jaké převodové poměry má 4 stupňová převodovka (snad údajně pochází z Discovery první generace). Potřebuju vědět jak všechny jednotlivé rychlosti (1 až 4 + R) tak i převod silníčního a redukovaného převodu (údajně prý silniční převod není 1:1). Snažil jsem se to někde najít, ale nedaří se.
Dál bych potřeboval znát stálý převod náprav (pocházejí ze stejného auta, ale opět nevím typ - dostal se ke mě jen vrak podvozku s nápravama a převodovkou, a stavím z toho jakejsi speciál). Podle známého jde nejspíš o první generaci Discovery (hádáme tak oba podle kol - takové ty plechové "vypokulé" pětipaprskové hvězdy, rozměr 6x16").
A když už se ptám, jakou mají tyto kola (nápravy) rozteč šroubů? Daly by se použít disky z něčeho jiného? Potřeboval bych tam dát 15" disky.
Díky moc předem.

brtnikabc

Re: Převodové poměry 4 stupňové převodovky + stálý převod ná

#2 Příspěvek od brtnikabc » 01 črc 2011 17:29

Tak jsem to asi ještě trochu zmotal (fakt se v LR nevyznám :? ). S největší pravděpodobností totiž podle jedné zahraniční stránky půjde o převodovku z Range Roveru 101´ (90/110) z let 1969-1983, typ by měl být LT95. Ale jistě to nevím. Když jsem ale zkoušel otáčet a počítat otáčky (pro jistotu se zavřeným mezinápravovým difem, aby se nezkreslili otáčky v něm), naměřeným údajům nejlépe odpovídá právě tenhle typ. Všechny ostatní mají podstatně delší jedničku a dvojku. Nesedí to ale přesně, a neznám ten silniční převod (redukci jsem si jakž takž odvodil, ale taky nevím přesně), takže jen hádám, že by to mohla být ona. Nápravy tedy budou stejného původu...

brtnikabc

#3 Příspěvek od brtnikabc » 01 črc 2011 17:35

Odkaz na stránku, ze které jsem to vydedukoval (moje angličtina neni úplně ideální :( ):

http://rovers.red90.ca/gears.html

Další zajímavá stránká o historii Range Roveru (asi jen v Austrálii), ze které vyplívá, že RR měl jen 2 možné silniční převody (1,174 a 1,113), ale v roce 1981 se dělal i nějakej model se silničním převodem 1,0 nebo dokonce 0,996, a jednu redukci (3,32)

http://www.range-rover-classic.com/Home ... -australia

Ilustrační foto mé převodovky (foto je z netu - neni moje, ale tvar odpovídá)

Obrázek

Mělo by se tedy jednat o tento model (i ty kola jsou stejný):

Obrázek

Macej
tel.: 0944 528 535
auto: 2xRRC

#4 Příspěvek od Macej » 01 črc 2011 23:13

Podla foto zrejme ide o LT95. Keďže má iba 4 kvalty predpokladám že určite nejde o Discovery ale o starý ročník Range Roveru Classic. Podla toho že tam je tento konkrétny typ prevodovky tak je asi jasné že je to RRC do roku ako si sám spomenul -tj. 83 Cestný prevod redučky by mal byť 1,17:1 a redukovaná 3,22:1. Prevod 1:1 má iba hlavná prevodovka na 4. prevodovom stupni.
Pomery čerpané odtialto: http://www.expeditionlandrover.info/gear_ratio.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Všetky seriové nápravy v RRC, Discovery I alebo Def 90 by mali mať prevod 3,54:1.
Disky ktoré popisuješ a priložil si na foto sú disky Rostyle a majú rozteč 5x165,1 (taktiež to platí pre všetky vyššie uvedené vozy: RRC, Disco a všetky dlžky Defendra). Myslím že použiť s ničoho iného asi nepojdu lebo väčšina iných aut by sa svojou roztečou zmestila Land Roveru do stredovej diery disku :chuckle

Ak som sa niekde sekol tak ma prosím vzdelanejší opravia.

Hladaním info si si dal prácu ale stačí popozerať tunajšie témy a dozvieš sa toho velmi vela.
Odporúčam prejsť perfektne spracovanú tému: http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... =8&t=13928" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja keď som si obstaral RRC tak som nebol schopný nájsť ani len poistky :D ale väčšinu vecí som sa naučil práve tu na fore. Tak skús pohladať a je dosť vysoká pravdepodobnosť že odpoveď nájdeš.

Prajem vela zdaru pri stavbe a dúfam že sa podelíš o niake fotodokumentácie prestavby :) :mrk

brtnikabc

#5 Příspěvek od brtnikabc » 26 črc 2011 12:23

Moc díky za info a odkazy :). Moc na netu nejsem, tak píšu až teď :angel . Foto taky snad nějaké bude, ale ono to neni zase tak "horké". Je to výhled tak na příští pětiletku :D

Odpovědět