Termostat na nižšiu teplotu pre Freelander 1,8i

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
colqhoun

Termostat na nižšiu teplotu pre Freelander 1,8i

#1 Příspěvek od colqhoun » 14 říj 2011 11:26

Zdravím.
Nevedeli by ste mi poradiť dáký iný typ termostatu ,čo by pasoval do 1.8-čky freelandera, ale aby bol na nižšiu teplotu ako tie original 88 stupnove ,napriklad nieco okol 70 stupňov .Menil som tesnenie pod hlavou lebo ruplo a bola voda v oleji.Vymenilo sa tesnenie,dali sa nové šroby do hlavy,hlava sa dala zrovnať a natlakovať kvoli kontrole.Vsetko ok.Ale ked na tom jazdím a zastavim z odvzdusnovaka ide para ,v nadržke sa straca voda a v hadicach to uplne vrie.Ani nový termostat nepomohol.Tak sme ho vyhodili a problem zmizol ale motor sa ani poriadne nezohreje.Tak som tam chcel dat daký iný termostat na nižšiu teplotu ak také niečo vobec je, lebo už som fakt v koncoch.Budem vďačný za každú radu.

dandee
auto: Free 1.8 benz 1999

Re: Termostat na nižšiu teplotu pre Freelander 1,8i

#2 Příspěvek od dandee » 14 říj 2011 15:35

Ked som mal kedysi Cortinu,tak som tam mal kopu veci zo skodovky,aj termostat.Skus sa kuknut,aky to ma priemer,kde sa pcha termostat,a napasuj si tam taky , ktory tam sadne.Je jedno,z coho je termostat.
Sak ten povodny bol asi zly,ked vcas neotvaral system.
LR Freelander 1,8 , Fiat Ducato obytne auto , Suzuki Samuraj 1,3 , Mercedes C 180 sport coupe kompresor .

jardarihazn
tel.: 00420603763485
auto: FREE 2.0 D 2000

#3 Příspěvek od jardarihazn » 14 říj 2011 20:15

colqhoun píše:Zdravím.
Nevedeli by ste mi poradiť dáký iný typ termostatu ,čo by pasoval do 1.8-čky freelandera, ale aby bol na nižšiu teplotu ako tie original 88 stupnove ,napriklad nieco okol 70 stupňov .Menil som tesnenie pod hlavou lebo ruplo a bola voda v oleji.Vymenilo sa tesnenie,dali sa nové šroby do hlavy,hlava sa dala zrovnať a natlakovať kvoli kontrole.Vsetko ok.Ale ked na tom jazdím a zastavim z odvzdusnovaka ide para ,v nadržke sa straca voda a v hadicach to uplne vrie.Ani nový termostat nepomohol.Tak sme ho vyhodili a problem zmizol ale motor sa ani poriadne nezohreje.Tak som tam chcel dat daký iný termostat na nižšiu teplotu ak také niečo vobec je, lebo už som fakt v koncoch.Budem vďačný za každú radu.
A dal jsi tam nový který ta má bejt.

zalab
tel.: 0907813134
auto: Freelander 1999

#4 Příspěvek od zalab » 14 říj 2011 20:43

Ak znižiš pracovnú teplotu motora o 10 stupnov,motor sa ti odvdačí vačšou spotrebou a skorším opotrebením a na fungujúce kúrenie tiež zabundi.Chladiaci system sa ti zavzdušňuje:prasknutá alebo utopená vložka(valec)
Nedostatočná cirkulácia chladiacej zmesi : porucha čerpadla.
http://www.renova.edb.sk" onclick="window.open(this.href);return false;

colqhoun

#5 Příspěvek od colqhoun » 14 říj 2011 20:53

dal som tam toto po xyz konzultaciach z "predajcami" a surfovanim na webe... http://www.teilesuche24.de/qh/thermosta ... 6?c=100095" onclick="window.open(this.href);return false; a...problem trval ako stym co tam bol od výroby...tak ma napadlo dat tam termostat na nižšiu teplotu nakolko bez termostatu to beha ok.Som z Puchova a kazdy schopný mechanik v okolí kdo aspon videl freelander vravel ze je to mimo jeho chapania, lebo podla nich to musi fachčiť no bohužial ale nefachčíííí...Este bolo podozrenie na vodne čerpadlo ale to je ok.V podstate sa to chova tak ze ked auto je v pohybe je to OK ale ak mile sa to zastaví a vodna pumpa nie je v pohybe termostat neotvara a vsetko tam zacne vriet.Najnovsie som do termostau vyvrtal dve 2,5 mm dierky tak to skusim nahosit a uvidim...

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#6 Příspěvek od Acon » 14 říj 2011 21:54

colqhoun píše:...kazdy schopný mechanik v okolí kdo aspon videl freelander vravel ze je to mimo jeho chapania, lebo podla nich to musi fachčiť ...
A majú pravdu junáci. Treba odstrániť príčinu a ni eriešiť následky. Za termostaty dáš X peňazí, stratíš fúru času ich výmenou a nakoniec aj tak budeš budeš musieť riešiť príčinu a možno to bude stáť oveľa viac. Niekde v Zalabovom príspevku bude pravda.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

colqhoun

#7 Příspěvek od colqhoun » 15 říj 2011 00:05

termostat je nový(teda bol)...takže už len to to čerpadlo???však som im vravel nech vymenia aj to ale dvaja na sebe nezavislí mechanici mi vraveli ze cerpadlo je OK.Tak si budem musiet presadit svoje na silu....aby ho vymenili.Ja nechcem obchadzat pricinu len som zhrnul fakty ktore som mal k dispzicii.Takže teda vodna pumpa....po všetkých možných nakladoch čo som stým už mal to bude drobnosť.Bodaj by to bolo ono....Dík

Acon

#8 Příspěvek od Acon » 15 říj 2011 08:18

niektoré čerpadlá majú plastovú tú "vrtulku" a tá zvykne časom preklzovať na oske a tak je prietok slabý.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

dandee
auto: Free 1.8 benz 1999

#9 Příspěvek od dandee » 15 říj 2011 09:28

... ale ak mile sa to zastaví a vodna pumpa nie je v pohybe termostat neotvara a vsetko tam zacne vriet.....

Tomu akosi nerozumiem.Ty ked zastavis auto,tak ti vodna pumpa nefacha?Ved ti motor bezi,ved pumpu pohana klinovy remen.Alebo to mas nejak inak?
LR Freelander 1,8 , Fiat Ducato obytne auto , Suzuki Samuraj 1,3 , Mercedes C 180 sport coupe kompresor .

dzordzi
auto: LR3

#10 Příspěvek od dzordzi » 15 říj 2011 13:29

colqhoun píše:dal som tam toto po xyz konzultaciach z "predajcami" a surfovanim na webe... http://www.teilesuche24.de/qh/thermosta ... 6?c=100095" onclick="window.open(this.href);return false; a...problem trval ako stym co tam bol od výroby...tak ma napadlo dat tam termostat na nižšiu teplotu nakolko bez termostatu to beha ok.Som z Puchova a kazdy schopný mechanik v okolí kdo aspon videl freelander vravel ze je to mimo jeho chapania, lebo podla nich to musi fachčiť no bohužial ale nefachčíííí...Este bolo podozrenie na vodne čerpadlo ale to je ok.V podstate sa to chova tak ze ked auto je v pohybe je to OK ale ak mile sa to zastaví a vodna pumpa nie je v pohybe termostat neotvara a vsetko tam zacne vriet.Najnovsie som do termostau vyvrtal dve 2,5 mm dierky tak to skusim nahosit a uvidim...

:chuckle A je to určite Freelander?? :chuckle
Discovery3 2,7 TDV6 HSE, automat,

tagr
auto: Freelander 2004
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od tagr » 17 říj 2011 13:24

Tomu opravdu nerozumím :D ? :D Asi to vysvětli líp :)
Učím se a snažím se dostat ,,DRÁČKA" dál tak FREE A VŠEM ostatním LAND ROVERŮM šťasné ježdění. 6x6 je sen ,ale i ty se někdy splní.

colqhoun

#12 Příspěvek od colqhoun » 19 říj 2011 20:08

Vysvetlenie je asi take,že ked beži motor tak ukazovatel teploty ukazuje OK.Ale po jazde ked zastavim a motor vypnem.Tak voda v hadiciach uplne vrie a stava sa ,ze voda z nadržky uplne zmizne.A mechanik mi vravel ze ked povoli odvzdušnovak na chladeni ide z neho para a mala by ist voda.A to sa opakuje po viacnasobných odvzdusneniach a doliatí vody do systemu.A to sa dialo aj so starym aj s novým termostatom.Ako nahle sa termostat vyhodil voda sa uz nestraca ,z odvzdusnovaka ide voda,voda v hadiciach nevrie a netrha s nimi.Toto vsetko sa zacalo diať po tom co sa vymenilo tesnenie pod hlavou,hlava sa tlakovala, zrovnavala a davali sa nove šroby do hlavy.
Uz neviem ao presnejsie popisať čo sa tam deje respektive udialo.

Fojcek
auto: Free Td4

#13 Příspěvek od Fojcek » 19 říj 2011 20:13

Já bych to viděl na těsnění pod hlavou. Řekl bych, že buďto vadné těsnění, nebo poškozený blok, pokud jsou hlavy otlakované a přebroušené...

zalab
tel.: 0907813134
auto: Freelander 1999

#14 Příspěvek od zalab » 19 říj 2011 21:34

Možnosti tejto poruchy som už popisoval.Ja si to vysvetlujem nasledovne:Ak motor nemá termostat,jeho pracovná teplota v tomto počasí môže byť 50°C. To je ešte nizka teplota aby sa nejáká prasklina alebo štrbina medzi tesnením a vložkou roztiahla natolko aby cez ňu unikal kompresný tlak do chladiaceho systému.Ako náhle dáš termostat, teplota v motore stúpne na 90°C a vtedy sa začne toto teátro.A voda ti mizne preto že ju motor požiera cez tú istú štrbinu alebo prasklinu cez ktorú ju aj tlakuje.
Ak nerozumieš niektorým pojmom pýtaj sa.
A tesnenie pod hlavou si menil prečo? Domnieval si sa že problém je vtom ?A pre istotu si dal zrovnať a odtlakovať hlavu?
http://www.renova.edb.sk" onclick="window.open(this.href);return false;

Acon

#15 Příspěvek od Acon » 19 říj 2011 21:45

colqhoun píše:Vysvetlenie je asi take,že ked beži motor tak ukazovatel teploty ukazuje OK.Ale po jazde ked zastavim a motor vypnem.Tak voda v hadiciach uplne vrie .... .... ked povoli odvzdušnovak na chladeni ide z neho para a mala by ist voda.....
Otázka je, či naozaj vrie, resp ide z toho para, alebo natlakovaný vzduch. Ak Ti teplomer ukazuje 90st vrieť určite nevrie. Máš uzavretý, pretlakový chl. systém a voda Ti začína vrieť pri cca 116st a nie 100 ako pri atmosférickom tlaku. Takže to čo popisuješ je systém natlakovaný motorom. Že sa tak nedeje bez termostatu môže byť tým, že pri nižšej teplote sa prasklina neroztiahne natoľko aby došlo k úniku tlaku zo spalovacieho priestoru. V servisoch by mali mať identifikátor výfukových plynov v chladiacom okruhu. Ten by mohol potvrdiť, alebo vylúčiť teóriu o prasknutom bloku a pod.
Ak to bude niečo iné, bude to rarita. Ja som mal podobnú na Disco. Menil som tesnenie, víčko na nádržke,kontroloval čerpadlo, nakoniec som kúpil termostat napriek tomu že ten môj bol zjavne OK a pri jeho výmene sme zistili, že niekto pred tým ako som to kúpil, menil chladič a termostat dal opačne. Na Disco má tvar písmena Y a tie 2 výstupy boli prehodené. A všetci to identifikovali ako prasknutú hlavu. Takže, možno aj u Teba pôjde o nejaký paranormálny jav, ale asi nie :wink:

Odpovědět