Hupcuk/pakovy navijak

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Zpráva
Autor
ondrush
tel.: 776026642
auto: DiscoII TD5 2003

Hupcuk/pakovy navijak

#1 Příspěvek od ondrush » 17 pro 2012 13:19

Ahoj, otec by rad na pracu okolo chalupy hupcuk, nieco taketo http://eshop.svetluska.cz/navijak-pakovy-4t/d-70686/" onclick="window.open(this.href);return false; a ked sa to uz bude kupovat, nech je to nieco, s cim sa da vyprostit auto. Ma niekto s podobnymi vecami skusenosti? Hlavne asi, ako je to pouzitelne na vyprostovanie, ci to ma vobec zmysel a podobne... Aky silny by bol vhodny?

Tiez s tym suvisi dalsia vec, chcelo by to asi stromovu kurtu a nejaku kurtu/lano na tahanie - co je najvhodnejsie, ake dlzky, ake sily? Nemam s vyprostovanim ziadne skusenosti (resp. teda, bud som sa vyhrabal s pomocou malej vojenskej lopatky a veci, co som ponachadzal v okoli, alebo sa zhanat traktor), takze vhodnu dlzku lana moc odhadnut neviem.

Pripadne, ak by niekto mal navrh, kde vsetko naraz zohnat v okoli Brna do konca tohto tyzdna, aby som s tym stihol vianoce, bolo by to super :) ak ale nic, aspon rady, co hladat, by pomohli.
Martin Ondrušek, flákání všeho druhu
profesionální flákač a prokrastinátor

petmic
auto: D2

Re: Hupcuk/pakovy navijak

#2 Příspěvek od petmic » 17 pro 2012 13:45

myslim ze na vyprostovanie Discovery to ma trochu malu nosnost.
if it ain't broke, don't fix it

lumberjack
tel.: 732 808 469
auto: Defender TD5 110 HT

#3 Příspěvek od lumberjack » 17 pro 2012 14:10

S vyprošťováním hupcukem mám docela dost zkušeností, víc než bych chtěl :-) Ten co máš v odkaze je čína, takže máslo a mě jeden takovej při používání málem zmrzačil. Ráčna se normálně rozpadla a v tahu to všechno ruplo. Rozhodně nechápu, jak si můžou dovolit napsat, že je to na 4t. Ale na popotažení auta z bahna nebo natažení pletiva na plot stačí. Já koupil starší řetězový brano a je to vážně nesrovnatelnej rozdíl. Neměl sem nikdy peníze na naviják na auto, takže je to mnohem mnohem pracnější :-D laciná verze na vyproštění. Kolikrát se stačí popostrčit jen o metr, dva. Kurty, popruhy a jiný věci se nechaji sehnat v jakymkoliv e-shopu vázací techniky za rozumný peníze. Stačí ti většinou nějaký s menší pevností. Já mám zelený (už nevim na kolik je to přesně kil,je to podle barev rozdělený) a stahával sem s nima i pověšený stromy a bez problému. Kupoval sem si Pewagy, můžeš koupit i velmi drahý s nápisem ARB, ale službu udělaji stejnou. Ten hupcuk doporučuju řetězovej, je nesrovnatelně lepší (taky holt těžší) Na jakou zátěž už si musíš vybrat sám, ale je to univerzální pomocník. Novej je docela drahej, ale nabízeji se hodně po inzerátech starší...
Přílohy
příklad brano 1500.jpg

komin
tel.: 0904543118
auto: LR Defender 110 Td5
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od komin » 17 pro 2012 14:19

A co tak Hi-lift plus ta vyprostovacia suprava: http://www.youtube.com/watch?v=I-8gFSOTxxA" onclick="window.open(this.href);return false;
LR DEFENDER 110 SW

ondrush

#5 Příspěvek od ondrush » 17 pro 2012 15:26

dik vsetkym. Ten highlift + vyprostovaci sada vyzera super, ma s tym niekto aj osobne skusenosti? kde by sa take nieco dalo pripadne zohnat? fakt ma to zaujalo, vyzera to byt momentalne najlepsie riesenie

komin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od komin » 17 pro 2012 15:30

Hi lift maju vsade..... Tu sadu ma napr. Toomich
LR DEFENDER 110 SW

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#7 Příspěvek od Acon » 17 pro 2012 16:30

Niečo podobné používame okolo chalupy aj my. Kým nebol naviják na aute tak 2x som to využil aj na potiahnutie aut az krízového bodu, no je to drina. Ak by som uvažoval naozaj len na také popotiahnutie o 2-4m, nie z bahna, tak radšej by som kúpil nejaký 2t naviják ktorý sa dá kúpiť tak do 200€ a ťahal by som cez kladku. Z tohoto človeka rýchlo prejde nadšenie.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

komin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od komin » 17 pro 2012 17:39

Tak pre niekoho kto nema navijak je to super a ako kompromisna nahrada za zadny navijak tiez lepsie ako z drotom do oka :mrgreen:
LR DEFENDER 110 SW

lumberjack

#9 Příspěvek od lumberjack » 17 pro 2012 17:46

Ta hi-lift sada vypadá pěkně. Mě to přijde teda docela drahý, za něco, co si můžeš vyrobit sám. No ale motor z auta se s tim bude vyndavat blbě a prase o zabíječce s tim taky popvěsíš celkem obtížně :-D

habakuk
auto: Discovery II

#10 Příspěvek od habakuk » 17 pro 2012 17:52

ondrush píše: Pripadne, ak by niekto mal navrh, kde vsetko naraz zohnat v okoli Brna do konca tohto tyzdna, aby som s tym stihol vianoce, bolo by to super :) ak ale nic, aspon rady, co hladat, by pomohli.
Napiš nebo zavolej tady na foru Land Jirkovi je od Boskovic a kurtny a šekle má za moc pěkný peníze.
D II Td5 manuál + 2'' Lift a nějaký ty drobný úpravy
D II Td5 automat a nějaký ty drobný úpravy

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#11 Příspěvek od MadTom » 17 pro 2012 18:03

Oproti řetězovýmu hupcuku má High-lift velmi malej krok, jehož většina se ještě spotřebuje na napnutí lana nebo kurty. Navíc většina navijáků a jednoduchých "hup cuků" není určena na zvedání, ale pouze na vodorovné tahání. Narozdíl od pořádnýho řetezovýho hupcuku. On ten rozdíl je patrnej na praví pohled - ta čínská věc s lankem váží asi 3kg, 3,2tunovej řetězovej hupcuk asi 40kg a háky na jeho koncích jsou jak z malýho jeřábu.
Na vytahování auta jadnoznačně naviják, dnes už tak drahej není, nebo hupcuk co se posunuje po lanu - prodává se to pod značkou Brano. Oba mají to výhodu, že človek neběhá jak veverka s lanama a kladkama a nevymýšlí, jak se někam uvázat a zároveň aby lano bylo co nejvíc napnuté. Prostě to někam natáhne a buď začne navíjem nebo cloumat pákou a ono se to napne. U high-liftu se pohnu reálně o půl metru a musím zkracovat lano - jedinej smysl to má s řetězem, který mi umožní postupné zkracování.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

komin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od komin » 17 pro 2012 19:31

No bez tej retaze si to ani neviem predstavit pouzivat.
LR DEFENDER 110 SW

RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

#13 Příspěvek od RudaK » 17 pro 2012 21:34

Nechci Vám brát vitr z plachet,ale nedovedu si představit tyto věci jako náhradu na vyproštění auta :Sorry: Podle mě velká dřina a skutek utek . Buď si vzít úvěr a koupit naviják ( i starší ) a nebo se nepouštět do žádných větších akcí :ty jeden...:
p.s. on ten naviják vyjde ve finále levnějš ,než traktor ........ no a u Světlušky to je všechno čajna ( co bys taky za ty prachy chtěl )
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#14 Příspěvek od MadTom » 17 pro 2012 21:36

Jo Ruda má pravdu. Jako nouzovka použitelné, ale ten traktor bude nejspíš rychlejší. I s pěší cestou pro něj.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

lumberjack

#15 Příspěvek od lumberjack » 17 pro 2012 23:03

RudaK píše:Nechci Vám brát vitr z plachet,ale nedovedu si představit tyto věci jako náhradu na vyproštění auta :Sorry: Podle mě velká dřina a skutek utek . Buď si vzít úvěr a koupit naviják ( i starší ) a nebo se nepouštět do žádných větších akcí :ty jeden...:
p.s. on ten naviják vyjde ve finále levnějš ,než traktor ........ no a u Světlušky to je všechno čajna ( co bys taky za ty prachy chtěl )
No s tim větrem to nebude zase tak prudký :-). Pokud nejezdíš schválně nějaký extremy, tak ti ten hupcuk pomůže docela dost. Jsou to jen moje praktický zkušenosti. Pokud si to nedovedeš představit, tak asi jen proto, že si to nikdy nedělal. Je to dřina, zapotíš se, ale pokud nejsi ultra magor co se za každou cenu musí zahrabat, tak stačí vážně jen metr , dva popotahnout, což je u mýho hupcuku jedno dvě plný zatáhnutí. Časově je to v pohodě, kor když nejsi v práci a máš dost času. Traktor mám zadarmo, ale musíš holt kolikrát čekat. Naviják možná seženeš dneska levnějc, ale musíš ho do něčeho ukotvit a to zase něco stojí. Neni to nic proti ničemu. Doba je jaká je a peníze topíš všude možně a někdy se nedostává tam, kde bys chtěl. Kdo má peníze si ho pořídí, kdo ne může si pořídit aspoň hupcuk. Hele já bych byl jeden z prvních co by naviják na autě chtěl a asi ho i dost využil :-)
(Když sem měl jednou v mezičase jen felici do lesa, tak sem se tahal asi 30 metrů jen hupcukem, kterej má asi 1,5 metru na zátah. Dělal sem to asi 35 min, zpocenej, naštvanej... Ale pořád to bylo dřív než by přijel traktor, nebo než bych pro něj došel :-) )

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#16 Příspěvek od Acon » 18 pro 2012 08:58

on ten hupcuk je v núdzi lepšie ako nič. No 2t naviják, ktorý stojí menej ako 200€ čo u Vás necelých 6000Kč a aj bez kladky vytiahne auto z väčšiny problémov, do ktorých sa človek dostane pri práci v lese. A ak nie tak použiješ kladku. To nehovorím o tom, že si človek pritiahne kmeň a pod. A prasa na zabíjačke to zdvihne počas toho čo do seba kopnem nejaký ten štamprlík na zohriatie.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

teslo

#17 Příspěvek od teslo » 18 pro 2012 09:43

ten napinak plotov v prvom prispevku som sa tiez kedysi snazil pouzit...neuspesne. S autom ani neprdol...resp. rozprdol sam seba...je to velmi nebezpecna hracka.
Len take zamyslenie, pretoze sa v tejto oblasti nevyznam, ale nevychadza kvalitny hupcuk cenovo podobne ako lacnejsi navijak?
K hi-liftu...idealne ked sa pouziva v kombinacii s retazou. Nieje elasticka a co je dolezitejsie je mozne si s nou nastavit spravnu dlzku, aby bolo mozne vyuzit maximalny chod hi-liftu.
Range Rover Classic 3.9V8EFI, plus zopar drobnosti:)
Range Rover P38 2.5TDS

ondrush

#18 Příspěvek od ondrush » 18 pro 2012 11:13

diky za rady. Podla toho, co ste tu pisali, to asi nie je najlepsi napad, ako darcek to nebude a priamo som sa o tom uz zacal bavit s otcom. Nejaky znackovy navijak praveze mame, zohnal sa ako protihondota za nieco ine, povodny plan bol ho nahodit na jeep. Tam sa ale moc nehodi, hlavne, ked tym autom sa denne jazdi do prace a teren zazije mozno dvakrat do roka. Pri tych vasich prispevkoch sa ale doslo k inemu rieseniu - skusit spravit sundavatelnu montaz, najlepsie asi miesto tazneho, ale to uz k tejto teme nepatri. Takze diky za odhovorenie od kupenia kraviny :)

RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

#19 Příspěvek od RudaK » 19 pro 2012 13:16

lumberjack píše: Pokud si to nedovedeš představit, tak asi jen proto, že si to nikdy nedělal.
Bohužel jsem s ním dělal :Sorry: , sice né vyprošťování auta,ale nadřel jsem se taky ..... Myslel jsem to tak,že kdo občas jezdí do lesa,tak je lepší naviják - už jen kvůli využití ( tím ovšem nemyslím těžbu dřeva )
p.s. Pravda je ta,že pokud ten naviják máš,tak se pustíš ještě dál,jak bez něho ..... prostě ho mám i na D III :mrgreen: ,nekravím s ní a už jsem ho použil ( vytažení druhého auta z příkopu,vytahování čehokoli i samotné vytahování sama sebe - naviják s dálkovým bezdrátovým ovládáním nemá chybu ) . Jako perličku jsem vytahoval i starý sací koš ze studny - přes kladku samozřejmě ...a šlo to :yes .
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Tim
tel.: 736287666
auto: Free, Civic, Outback

#20 Příspěvek od Tim » 19 pro 2012 16:52

U mě je průser, že na Friťáka není naviják kam a jak dát (myslím obvyklou cestou), takže já nad tím hupcukem přemýšlím už delší dobu. Vytáhnout s ním auto jde, s dobrým hupcukem to ani není taková dřina a je to lepší, než fuet otravovat traktoristy. Jen pro informaci. U značkového hupcuku se můžete vykašlat na nějakou nosnost, ta je pro sichr podle bezpečnostních směrnic udávaná asi 5x nižší, než ten krám zvládne. Macejky, který dělá výtahy určitě potvrdí, že i když je na výtahu napsáno např. max. 320kg, tak při zátěžových testech musí zvládnout mnohokrát víc, stejné je to u takovéhoto nářadí.

S řetězovým hupcukem Brano 1.7t vytáhnete z bahna Disco jak nic, stačí mít s sebou trubku kvůli větší páce, ať se nedřete jak koně...
No, i'm not on fucking FACEBOOK!!!

Motivační motto pro dnešní den: Vykašli se na motivační motta. Nalej si dobrou whiskey a pust si pořádnej metal!!!

Odpovědět