LR Discovery neštartuje - Chyba motora/elektrika HELP!!!

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
faisceau
tel.: +421918707701
auto: LR Discovery Td5

LR Discovery neštartuje - Chyba motora/elektrika HELP!!!

#1 Příspěvek od faisceau » 08 čer 2013 22:07

Nazdar chalani,

môj traktor ma zase prekvapil. Začalo to nevinným vybitím batérie. Robil to už aj pred tým, že za týždeň batériu vyšľahal do tla, tak som sa povenoval všetkým hrubým káblom, odšrouboval, vyčistil kontaktolom, prišrouboval a ... zdalo sa to byť v poriadku. Z času na čas sa mi zablokoval, že točím, točím, motor nenaskočí (akoby nevzoplo palivo, alebo čo). Po odpojení batérie a znovupripojený zase naskočil na brnk.
Tentokrát mi stihol batériu vyšľahať už behom dvoch dní na biednych 7,1V.

Tak som kúpil druhú batériu, pripojil..... a začalo sa dymiť z kábelových zväzkov pri poistkovej skrini v motorovom priestore. Tak som to rozobral, skontroloval, či tam nedochádza k neželanému dotyku s kostrou - všetko v poriadku.
Znovu som pripojil batériu, nedymilo, fajn. Sadnem, otočím kľúč, počkám, kým zbehne štartovacia sekvencia a .... EJHA, nová kontrolka sa objavila, že žhavenie, ale aj tá zhasla, no hneď začala svietiť chyba motora spolu su zubatými kontrolkami S a M režimu prevodovky. Točím, a nechytí.
V motorovom priestore so znovu odpojil batériu, pripojil a cvaklo relátko žhavenia (kľúče som mal vo vrecku, nie v spínačke). Opakovanými pripájaniami relátko žhavenia cvakalo..... sadnem, štartujem a spod palubovky pod volantom z poistkovej skrine šľahali iskry.... Otvorím, niekto tam dobastlil káblik vyvedený zo spínačky s 10A poistkou a vedúci bohvie kam. Od poistky sa však uvolnil konektor na kábliku vedúcom od spínačky a ten veselo plieskal o kostru (úplne živý). Tak sme ho zasunuli na miesto, ale stav naďalej pretrváva, t.j. pri štartovacej sekvencii vyhodí chybu motora, pri štartovaní točí jedna báseň....ale nenaskočí.

Skúste mi niekto poradiť, čo s tým, alebo lepšie - nie je okolo žiliny niekto, kto by sa tomu vedel pozrieť na zúbok? Auto je Kysuckom Novom Meste.
LR Discovery II Td5

vladob8
tel.: +421905582959
auto: D2 Td5

Re: LR Discovery neštartuje - Chyba motora/elektrika HELP!!!

#2 Příspěvek od vladob8 » 08 čer 2013 23:21

Tolko si tu toho popisal ze radit ti nieco je cista "ducharina", hlavne ma zaujalo "a začalo sa dymiť z kábelových zväzkov pri poistkovej skrini v motorovom priestore", "spod palubovky pod volantom z poistkovej skrine šľahali iskry" Moze to byt cokolvek, predrata izolacia nejakeho kablu a sporadisky skrat na kostru? Ja by som presiel vsetkymi kablami a hladal kde slahali tie iskry. Vela zdaru.
Zdravim Vlado.
Discovery II Td5, r.2000, manual, SLS, ACE, 2" lift, winch, At2 265/75R16
Sharan 2011 2,0TDi 4motion

faisceau

#3 Příspěvek od faisceau » 09 čer 2013 00:26

Zväzky som prešiel, nikde ani len náznak, že by niečo nebolo OK.....by som tomu, čo tam dorábal elektriku, ruky dolámal.....kurňa!!! Ale verím, že nejaký zmysel to malo, len čo mi umrelo? (zvykol som si, že LR je ako žena: má svoju logiku...)
LR Discovery II Td5

vladob8
tel.: +421905582959
auto: D2 Td5

#4 Příspěvek od vladob8 » 09 čer 2013 00:59

Suhlas ale cim menej je rozvrtana tym lepsie sa to riesi. Mne nedofukovala bedrova opierka v sedadle ked som vypustal OK ale napustanie - prc poistka. Myslel som ze je vadny motorcek kompresoru. Rozobral som cely sedak, vsetko ako nove az na jedno miesto kde sa kablovy zvazok suchal o kasnu a jeden zivy kabel bol obcas na kostre... banalita.
Na tvojom mieste by som isiel po vsetkych kabkoch v tebou spominanych priestoroch...
Zdravim Vlado.
Discovery II Td5, r.2000, manual, SLS, ACE, 2" lift, winch, At2 265/75R16
Sharan 2011 2,0TDi 4motion

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#5 Příspěvek od MadTom » 09 čer 2013 08:53

Začal bych pojistkovou skříní v motorovém prostoru - originál je celá na konektorech - zvrchu jsou káblová oka, zespodu konektory. Takže vyndat, vyndat z ní veškerá relátka a pojistky a komplet jí rozebrat - jde to. A potom zkontrolovat, že v ní není voda nebo jinej čurbes a že všechny kontakty na relátka, pojistky a kabely kontaktují. Ono tam tak nějak není důvod, aby se od tama kouřilo. Následně zkontrolovat kabely, co z ní vedou, jestli nejsou prodřené. Ze silových kabelů zkontrolovat po celé délce - je nutné mít lampu a jít pod auto - kabely k baterce, alternátoru, startéru, žhavičům a uzemnění.
Dle popisu to má někde svod, a proto to tu baterku vybíjí. Následně otestovat funkci relátek - cívku připojit na 12V a přes kontakty zkusit rozsvěčet 12V žárovku - třeba 5W co je do světel, aby se vyloučily ohnilé kontakty uvnitř relátka.
Složit to zpátky bez pojistek a změřit, kolik kterou neosazenou pojistkou v klidu - zavřené dveře, zmáčknutý kontakt kapoty, teče proudu - najít, kde se to vybíjí. A podle toho co se najde, opravit, osadit pojistky, startovat.
Dobré je mít k tomu RAVE - servisní příručka, dá se najít na netu, je sice anglicky, ale jsou tak mimo jiné kompletní barevná schémata a popisy konektorů, včetně jejich fotek a umístění v autě. TD5ke je sice plná elektriky, ale ještě není plná CANu, takže ovládání koncových prvků, jako jsou žárovky a podobně, je dělané přímo drátama a né po sběrnici, takže se dá něco hledat.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

faisceau

#6 Příspěvek od faisceau » 09 čer 2013 13:35

Nemohlo mi to odpáliť riadiacu jednotku motora? Pri štartovaní diagnostika hádzala všetky možné chyby....
LR Discovery II Td5

MadTom

#7 Příspěvek od MadTom » 09 čer 2013 15:32

Možné je samozřejmě všechno, ale elektronika do aut se dělá tak, aby přežila zkraty na zem nebo +12V. To už spíš se mohla někde zasukovat a rozsynchronizovat od jednotky BCU, která jí dělá druhou půlku imobilizéru - potom to sice motorem točí, ale nepustí to ovládání vstřikovačů a tím ani naftu do válců.
Buďto diagnostika, nebo pro začátek aspoň zkusit zamknout a odemknout dálkovým ovladačem.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

faisceau

#8 Příspěvek od faisceau » 19 čer 2013 09:26

Tak, autoelektrikári sa v tom trochu povŕtali, auto naďalej nič, len na diagnostike im to hádže abnormálne hodnoty tlakov vstrekovania, snímač otáčok a vlastne všetko, čo vykazuje nejaké hodnoty si tam búcha čísla, aké chce.
Samo, poistková skriňa v motorovom priestore vyglančená, vŕtalo im v hlavách, skadiaľ sa dostáva olej až k MCU. A že to vzlína cez káble od vstrekov pre nich bolo dosť neuveriteľné. No, uvidíme, či sa niekam pohnú. Slepo závidím, keď vidím Discovery pohybujúci sa na základe vlastného pohonu :-(
LR Discovery II Td5

MadTom

#9 Příspěvek od MadTom » 19 čer 2013 10:11

TD5ka potřebuje pro aspoň nějaký běh motoru pouze čidlo polohy kliky. K tomu je vhodný plynový pedál - aby šli přidat otáčky.
Na druhé straně je potřeba funkční čerpadlo v nádrži, odvzdušněný motor, funkční kabely ke vstřikovačům. A to nejdůležitější - spárovaná řídící jednotka motoru a řídící jednotka BCU - to totiž dělá imobilizér, a pokud řídící jednotka motoru není odimobilizovaná, tak se sice točí startér, ale motor nedostane naftu a nechytne.
Ostatní se dá klidně odpojit, a po rozběhnutí motoru postupně připojovat.
Pokud je olej v řídící jednotce, tak vyčistit, jak jednotku (nejlépe ji rozebrat) tak konektory (na jednotce a na hlavě motoru). Ale z mé zkušenosti ten olej není velkej problém - to by ho tam muselo být doopravdy moc a celá jednotka v něm plavat. Já jsem měl ten červenej konektor plnej oleje několik let a auto jezdilo bez problémů.
Větší problém je špatnej kontakt na drátech, co vedou na vstřikovače - jak u řídící jednotky, tak v konektoru po cestě, nebo přímo v konektoru u vstřikovače. Může se to projevovat jenom za tepla (u ohřátého motoru), kdy se piny v konektorech roztáhnou díky tepelné roztažnosti použitých materiálů.

faisceau

#10 Příspěvek od faisceau » 19 čer 2013 22:46

Ďakujem za tipy,

avšak to, že nejde naštartovať a vyhadzuje mrte chýb sa stalo len po skrate nejakého dorábaného káblika, čo vedie od spínačky bohvie kam (možno chabý pokus niečo obísť)
Áno, imobilizér zlostil, ale vždy sme sa so zelenou potvorou dohodli po odpojení a pripojení batérie, len posledne, znenazdajky, po tom, čo "niečo" totálne vyšľahalo batériu a založil som novú, tam to začalo. Inak normálne chytal na "brnk" aj pri mínusových teplotách.

MCU a BCU menené neboli, nemajú dôvod sa "rozpárovať". A chlapci káblikári vravia, že to nejde ani zresetovať. Asi použijem 2 litre benzínu (liter sa mi zdá málo, je to predsa len väčšia kasňa) a zápalky.

Zatiaľ nemám nové info o postupe prác, chlapci káblikári usilovne študujú schémy z RAVE.... a netvária sa nijako :-(
LR Discovery II Td5

MadTom

#11 Příspěvek od MadTom » 19 čer 2013 23:56

Jednotka motoru a jednotka BCU se samozřejmě dají sesynchronizovat. A pokud to zajiskřilo, je možné, že je to jenom toto. Každopádně jednotka motoru přes diagnostiku řekne, jestli je nebo není imobilizovaná.

faisceau

#12 Příspěvek od faisceau » 22 čer 2013 23:43

Nuž, chalani káblikári nevedia si s tým rady, tak vraj RJ motora je DEATH....
LR Discovery II Td5

Laci DII
tel.: 0903155696
auto: DII TD5 02

#13 Příspěvek od Laci DII » 23 čer 2013 06:30

no neviem... ale ja by som na 99% poslal auto odťahovkou do CZ. na Slovensku nepoznám nikoho kto by sa Landom rozumel tak, ako pár majstrov z Čiech! Boskovice máš o málinko bližšie ako ValMez.
D2 Td5

MadTom

#14 Příspěvek od MadTom » 23 čer 2013 08:06

Prošlo mi rukama několik řídících jednotek do TD5ky, a kromě jedné, která byla napůl zhořelá, šli všechny opravit. Akorát se musí vědět, co se dělá. Ono LR TD5 není VW a většina diagnostik s tím má trošku problém, a většina servisů ty auta prostě nezná, což platí i o některých značkových servisech.

faisceau

#15 Příspěvek od faisceau » 23 čer 2013 14:35

Beriem, LR sú dosť špecifické, aby sme mali radosť z anglických inžinierov. Asi mi naozaj nič iné neostane, len naložiť auto na odťahovku, ale najbližšie to mám do ValMezu (auto je momentálne na kysuciach). Asi skúsim v PO zavolať p. Pešlovi, to bude asi najrozumnejšia cesta. :-(
LR Discovery II Td5

Robo H
tel.: 0904 528 713
auto: LR Disco2 Td5

#16 Příspěvek od Robo H » 24 čer 2013 08:32

Najrozumnejsia cesta je poslat RJ Madtomovi a nehybat zatial s autom. Pokial je chyba v nej tak usetris za dopravu .
LR Disco 2 , 1999 Td5 ; Gaz 69M 1965

Mirda_Disco
tel.: 777325858
auto: Disco II

#17 Příspěvek od Mirda_Disco » 24 čer 2013 14:59

Tak dnes něco podobného. Do práce jsem dojel normálně. Po práci zapnu klíček, nechám pohasnou kontrolky a startuji. Motor točí a neběží. Na budíku od tlaku nafty (mám dodělaný) padá tlak. Tak jsem se pokusil nastartovat ještě 2x a nic. Vydal klíček ze zapalování, několikrát dákou zamknul a otevřel. Klíč do zapalování, třikrát z :grin: apnul a vypnul kontrolky. Sart a hurá domu. Asi se to špatně odemklo ŘJ.
Discovery je jak mladá milenka. Taky potřebuje pravidelnou údržbu a hodně peněz!
Discovery ll TD5 Černá Perla.

faisceau

#18 Příspěvek od faisceau » 24 čer 2013 19:47

Vďaka chalani, zajtra zavolám MadTomovi :-), na dnes je toho už dosť...
LR Discovery II Td5

MarekS

#19 Příspěvek od MarekS » 24 čer 2013 20:11

Mirda_Disco píše:Tak dnes něco podobného. Do práce jsem dojel normálně. Po práci zapnu klíček, nechám pohasnou kontrolky a startuji. Motor točí a neběží. Na budíku od tlaku nafty (mám dodělaný) padá tlak. Tak jsem se pokusil nastartovat ještě 2x a nic. Vydal klíček ze zapalování, několikrát dákou zamknul a otevřel. Klíč do zapalování, třikrát z :grin: apnul a vypnul kontrolky. Sart a hurá domu. Asi se to špatně odemklo ŘJ.

Jen jestli ti nepadá nafta mě to taky trápilo a příznaky stejný ikdyž jak jsem se přesvědčil stejná závada má mnoho někdy příčin prostě LR :D

sentinel
tel.: 00421905690106
auto: LR DISCOVERY II

#20 Příspěvek od sentinel » 03 črc 2013 15:05

Aj mne prestalo auto štartovať. Ale prestalo štartovať až keď som ho statočne prehnal niekoľko km rozbahneným poľom. Po rozobratí a vyčistení štartéra zas všetko funguje ako má.

Odpovědět