Zkušenost s převozem koně do Velké Británie

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
Martin_Černý
tel.: 728013652
auto: D2,P38,DEF a tak
Kontaktovat uživatele:

Zkušenost s převozem koně do Velké Británie

#1 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 19:23

Ahoj,
Máte někdo zkušenost s přepravou koně do Anglie? Co je potřeba kromě průkazu koně a doprovodné osoby, jako třeba karanténa atd.?
Nechceme využívat dopravce, kamarádka tam chce v budoucnu převézt svou klisnu a my bychom to využili jako dovolenou a poznávačku Skotska :Pohoda:

Díky za jakékoliv informace :yes

dava
auto: DII Td5 v origoši

Re: Zkušenost s převozem koně do Velké Británie

#2 Příspěvek od dava » 05 led 2014 19:34

No, je to na území EU, takže veterina v pohodě, ale pokud nemáš status dopravce plus vše co k tomu náleží zajištěný, tak smůla. S ohledem na povolený rychlosti a povinný pauzy je to min. 20 hodin jízdy, jako soukromník jen tak s vozejkem neexistuje.

Podle mě je to teda blbost, tahat koně po evropě jen tak , navíc by měli jet dva.

Tady nějaký moudra v kostce : http://www.hyje.cz/hyje/15853/

cenu do GB odhaduju tak na 60 litrů...
No road? No problem...
LR užívej s klidem a rozvahou Angličana, jinak tě dostane do blázince

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 19:51

Dekuju za info, proto shanim informace, abych si vytvořil představu. Jeli bychom az do Aberdeenu ve Skotsku, celkem asi 2200 km.

Odesláno z mého HUAWEI Y300-0151 pomocí Tapatalk

dava

#4 Příspěvek od dava » 05 led 2014 19:54

Domluvte se s někým kdo poveze koně na závody, do GB se jezdí a pokud mají místo v kamionu, rádi vám ho svezou a v klidu. Zlevní se jim náklady na akci. Můžu se poptat. V GB si po odpočinku už přepravu na místo zajistíte sami. Jinak pakárna.
Můžu rozhodit sítě, jestli někdo nepojede, ale až začátkem sezony, teď asi nic.
No road? No problem...

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 20:18

Zase tak brzy nepojedeme ;-) V únoru tam letí kamarádka, tak nejdříve červenec srpen, září.
Díky za informace, to jsem nečekal :-) V případě aktuálnosti se ozvu s předstihem.

dava

#6 Příspěvek od dava » 05 led 2014 20:43

Martin_Černý píše:Zase tak brzy nepojedeme ;-) V únoru tam letí kamarádka, tak nejdříve červenec srpen, září.
Díky za informace, to jsem nečekal :-) V případě aktuálnosti se ozvu s předstihem.

No problem, ale s velkým předstihem je víc šancí na rozumnou cenu atd. , musí se vyřídit dost věcí , není to problém , ale lepší v klídku. Akce se plánují za chvíli, taky čím se pojede a kterej s kterým atd.
No road? No problem...

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 20:48

Určite, díky moc. Napadlo me vzít sebou i naší kobylu, ale ta by zase jela sama zpět. Prostě blbost, kun není pes. Dekuju.

mason
auto: Def110td5 automat

#8 Příspěvek od mason » 05 led 2014 21:38

Zdravim. Tech papiru neni potreba zase az tak moc. Health certifikaty ti vystavi krajska veterinarni zprava tesne pred odjezdem. Samozrejmosti jsou s sebou papiry od koni, ridicak te spravne skupiny, zkusenosti s konikama atd. Mnohem vetsi problem vidim ve vlastnictvi prukazu zpusobilosti k preprave zivych zvirat. To je v EU potreba i na akvarijni rybky a cokoliv ziveho do terarka. Uz jsem slysel o docela velkych pokutach v radech tisicu eur. Navic pocitej na 2200 km minimalne 2 dny, tzn nekde mit dopredu zajistene staje na prespani. Drahy kone se doporucuji po 800 nechat orazit, tzn. 2x prespani. Zalezi na teplotach atd. Pokud muzu poradit tak bych se poptal po nejake spolujizde nebo po profesionalnich prepravcich. Na vetsi vzdalenosti je samozrejmost klimatizace v kamionech, aby to konici lip zvladali. Zavodnim konim se na miste davaji kapacky, aby se lip zotavili a podobne. Taky zalezi na konich jak jsou zvykli cestovat nebo ne. Vylet 2200 km uz neni legrace. Pokud bys potreboval, taky muzu potom poradit nebo zkusit nekoho sehnat. Drzim palce.

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 22:18

Děkuji, vazim si vašich reakci a informace. Ten kurz ma moje zenuska, dělala si ho před par lety. Ma i B+E a traktor a zkušenosti z konikama ;-) jen Ja mám Land Rover a vyucak automechanika :-D

dava

#10 Příspěvek od dava » 05 led 2014 22:56

JJ, kurz je na 5 let a pak to vybavení trasa atd... Samozřejmě průvodce a řidič můžou být dvě osoby, ale na přepravu tohoto rozsahu to musí být už profesionální firma , úřady to vyžadujou.
Trochu jsem se tím zabýval, ale naznal jsem, že nemá efekt se vybavovat a plnit všechno kvůli několika dlouhým přepravám za rok.
S přívěsem běžnýho typu ani nesplníš podmínky na dálkovou, ideální je přepravník na bázi malýho autobusu s povolenou rychlostí 110 km/h a EU technickou, 2 řidiči abys mohl jet. Ostatní se dá zajistit smluvně , ale zas to stejně něco stojí, takže to jde dělat jedině na kšeft, což je zas sezonní a tudíž nejistý pro malýho dopravce s jedním autem v hodnotě 3 mega a nejmíň jedním zaměstnancem.
No road? No problem...

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 23:13

Jak to tak ctu, tak to není žádná sranda. Ale pro nás by to byla (není to úplně jisté samozřejmě) jednorázová akce se zaplacenou cestou tam i zpět s možnosti se podívat někam, kam bych svým autem jen tak nejel. Je pravda, ze když jsme kobcu vezli ke známému k Plzni na ustájení, tak jsem z te soupravy mel respekt a cestou si všímal nejvíc toho, jak jsou řídící bezohledni a serou na to, ze vezes koně! To jsem nepochopil... Uvidíme jak to bude, každopádně díky moc.

Rover
tel.: 736173373

#12 Příspěvek od Rover » 05 led 2014 23:23

To je docela divočárna, tohoto bych se nepouštěl, obrovská zátěž pro koně, jenom pro to abyste si ho vzali na dovolenou, takováto vzdálenost je mazec a v "hengru" to nedáte. Manželka dělá chiropraxi koní pro špičkové dostihové stáje, které jezdí celoročně na dostihy třeba do Francie cca 1200-1500 km a fakt to není žádná sranda ani pro lidi a ani pro koně se tam v pořádku dopravit. A to mají profi "koňobusy". Osobně bych se nepouštěl do větších akcí na takovouto vzdálenost, amatérsky a ještě přes trajekt.
Country boy...

Martin_Černý
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Martin_Černý » 05 led 2014 23:36

No právě, raději to nechá byt. Jen jsem chtěl znát zkušenost někoho. V žádném případě bych naší Flagy nikam netahal, nemá na to ona ani my. Preju dobrou noc. Uvidíme jak s tou naší kamarádkou vlastně bude ;-) Dík chlapi!

dava

#14 Příspěvek od dava » 05 led 2014 23:53

No, už jen úvaha že pro jednu akci montuju platnej tachograf a GPS záznamovou jednotku a sháním ty další krámy je DRAHÁ, za ty prachy mi tam někdo koníka dodá jako prd.
Ono by to šlo, dnes můžeš dělat přepravy uvnitř EU, takže bys musel jet někam max 8h, tam den dva ustájit a pak novej checklist dál, nechodit nad těch 8 hodin. Což je reálných tak 7 hodin jízdy, x průměrná 70 po dálnici (s vlekem 80, tacho) je cca 500 km jeden úsek.
No road? No problem...

mason

#15 Příspěvek od mason » 06 led 2014 08:05

Tachograf a gps na karegorii konoviti a pro sportovni ucely a jeste ke vsemu soukrome, ne za uplatu, nejsou potreba. Tyhle zarizeni musi mit prepravci, kteri vozi pravidelne, treba na jatka a tak. Ver mi. Uz jsem pak kobyl odvezl.;) Jak rikam, u Martina bych videl nejvetsi problem ten prukaz pruvodce a ridicak "jen" BE. Spoustu konaku, specialne Nemci, vysadili, protoze chteli CE kvuli vaze soupravy. A samozrejme nedostatek zkusenosti s prepravou koni. Nic ve zlem, ale fakt to neni legrace.:)

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#16 Příspěvek od MadTom » 06 led 2014 08:22

Nechci vozit kone, ale zaujala me informace, ze BE ridicak nemcum nestaci. Muzete to prosim rozvest proc? Jedine co me napada je prekroceni povolene vahy dle TP vozidla nebo dle RP, ale tak hloupej snad nikdo neni.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

spata
tel.: 775664455
auto: RANGE ROVER P38 TDS

#17 Příspěvek od spata » 06 led 2014 09:44

Take mne zarazil tachograf a skupina řidičaku,myslim že vahově by to vyjit mělo.Spata
LAND ROVER JE AUTOMOBIL,OSTATNI JE POUZE DOPRAVNÍ PROSTŘEDEK. A ŘÍKÁM MU ARISTOKRAT,DĚLA MU TO DOBŘE.

mason

#18 Příspěvek od mason » 06 led 2014 10:58

Vim stopro, ze s tim nemci problem meli. Ja mam RP komplet, vcetne CE a DE a udrzuju si i profesak, ktery pro tyto ucely neni potreba, ale jistota je jistota a pri kontrole se hned divaji jinak. Myslim, ze jim vadilo, ze byla celkova hmotnost soupravy pres 3500 kg. Prives pro dva kone ma celkovou 2000 kg a auto za kterym to jde tahnout ma min 2000-2500 kg. Prazdne Vito melo 2300, Multivany a vetsina off, ktere maji toto povolene na kouli jsou na tom podobne. Vse pres 3500 celkova hnotnost jizdni soupravy. V legislative okolo tahani privesu jsou dodnes zmatky ve vykladu i u nas, takze ja to resim timto zpusobem.:)

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#19 Příspěvek od MadTom » 06 led 2014 11:02

Zkus o tom zjistit něco víc, protože pokud by měli problém s tím, že souprava má celkovou přes 3500kg a řidič má pouze ŘP skupin B+E, tak to E (tedy "velký vozík") ke skupině B postrádá jakýkoliv smysl. Pokud by měl ale řidič pouze B, tak tomu rozumím, i těm zmatkům, tedy spíš nepřesnostem, v předpisech.
Ono když vemu Def 130, kterej má celkovou 3500kg a na kouli dalších 3500kg, tak to vypadá všechno trošku jinak, než stará škoda 120 a 400kg vozík.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

dava

#20 Příspěvek od dava » 06 led 2014 15:14

Je to složitý, ale souprava s vlekem na 2 koně má celkovou kolem 5 tun, (2750 má DiscoveryII Td5, celková vleku kolem 2 tun je minimum, protože dospělej WB má kolem 500 až 700 kilo a 800 prázdnej vlek je taková bída, plus voda a další co tam musí být) tady to máš: http://www.autoklub.cz/dokument/1752-zm ... -2013.html

Povahu vlastnictví v EU určují podle toho, jakej právní vztah k nákladu na místě doložíš, pokud neprokážeš že se jedná o tvůj náklad nebo pronajatý, je to přeprava pro cizí a bez náležitých dokumentů neoprávněná.
Takže abys mohl jet jako fyzická osoba, musíš mít nějakej papír na koně, že je tvůj nebo pronajatý, pozor, průkaz koně neosvědčuje vlastnictví podle platných zákonů.

Osvobození od tacho je pro privátní sektor vždy národním předpisem a platí na daném území a pro občany dané země. Kategorie přepravníku je nákladní, často i auta (N1/G třeba...). Osvobození od tacho nad 3,5 celkové se většinou týká pouze obytných aut (i proto jsem zmiňoval výhodu kamionu na bázi busu, typovaného jako obytný/speciální).
Konkretně němci celkem tolerují cizincům nákl. přívěs bez tacho, pokud doložíš soukr povahu, ale národní předpis donedávna byl jen 3,5 tuny celkové, to nevím jestli stále je.
V Německu je B řidičák do 3500 celkové vč. přívěsu, B-E není. Pro vyšší celkovou váhu je třeba C x +E atd
No road? No problem...

Odpovědět