285/75r16 spotřeba
285/75r16 spotřeba
Jaké je spotřeba TD5 110 na těchto gumách, teď mám 265/70 R16, jaký bude rozdíl, oboje jsou AT BF. Zbyl mi z LC 100 a přemýšlím , že je použiji, děkuji moc všem, Martin
- Adam P.
- tel.: 777241654
- auto: defík 130 TD5 2001
Re: 285/75r16 spotřeba
no to se asi tak nedá říct. spotřebu krom gum ovlivňuje spousta dalších věcí. a to dost možná výrazněji, než samotná kola. především co tam máš všechno navěšeno a kolik vážíš. taková zahrádka s pochozím plechem udělá třeba dost. navijáky, pevnostní prahy a nárazníky, klec atp. pak dále spotřebu zvyšují. takže na tvůj dotaz, tak jak jsi ho položil, se dost těžko odpovídá
třeba ti ale pomůže tohle:
můj def 110 TD5, zahrádka (bez pochozího plechu, pouze tyčky), naviják, pevnostní nárazník, kryty podvozku, šnorchl a nějaké další nesmysly venku i uvnitř to měl na skoro AT kolech 235/85 kolem 10 l, stejně tak i na silničních zimákách o stejném rozměru. plus mínus 0,5 l. teď jezdím takové hrubší AT 255/85 a nemám pocit, že by spotřeba nějak dramaticky vzrostla. max. o 0,5 l, ale přes 11 l určitě nejezdím. bavíme se teda o průměrné spotřebě na silnici (okresky, dálnice do 110 km/h). v terénu jsme zase úplně někde jinde
pak taky dost záleží na kolik to foukáš. já na normální ježdění dávám 2,4–2,8 ATM a do terénu to pak upustím dle situace a potřeby. to samozřejmě taky spotřebu hodně ovlivní. podle mě ten rozdíl 265 vs. 285 nebude nic zásadního, max. 0,5 l. ale je to jen můj odhad

můj def 110 TD5, zahrádka (bez pochozího plechu, pouze tyčky), naviják, pevnostní nárazník, kryty podvozku, šnorchl a nějaké další nesmysly venku i uvnitř to měl na skoro AT kolech 235/85 kolem 10 l, stejně tak i na silničních zimákách o stejném rozměru. plus mínus 0,5 l. teď jezdím takové hrubší AT 255/85 a nemám pocit, že by spotřeba nějak dramaticky vzrostla. max. o 0,5 l, ale přes 11 l určitě nejezdím. bavíme se teda o průměrné spotřebě na silnici (okresky, dálnice do 110 km/h). v terénu jsme zase úplně někde jinde

pak taky dost záleží na kolik to foukáš. já na normální ježdění dávám 2,4–2,8 ATM a do terénu to pak upustím dle situace a potřeby. to samozřejmě taky spotřebu hodně ovlivní. podle mě ten rozdíl 265 vs. 285 nebude nic zásadního, max. 0,5 l. ale je to jen můj odhad

defender 130 TD5 2001 a SAAB 9-5 aero 2007 //// EX: defender 110 TD5 2003 a SAAB 9-3 LPT 2000 :)
Re: 285/75r16 spotřeba
Typický rozdiel hmotností pneu v týchto rozmeroch je 4kg, to je podľa mňa jediné s čím treba rátať, rotujúca hmotnosť má na spotrebu najväčší vplyv...... šírka pneu tiež, ale až tak výrazne nie, skôr je to o dezéne a tlakoch, na mäkkom podklade je to dokonca naopak - nižšie tlaky a širšia guma vedia spraviť menšiu spotrebu....
Tie 4kg je ale typický rozdiel podľa tabuliek, ak by si menil MT za AT a hmotnosť by ostala rovnaká alebo išla by aj dole, tak spotreba by nemusela ísť hore vôbec....to ale nie je tvoj prípad
Tak rátaj, že do 1 litra to hore pôjde.
Tie 4kg je ale typický rozdiel podľa tabuliek, ak by si menil MT za AT a hmotnosť by ostala rovnaká alebo išla by aj dole, tak spotreba by nemusela ísť hore vôbec....to ale nie je tvoj prípad

Cesta vedie tadiaľ, kadiaľ sa vydáš.