Jak jsem už zmiňoval, celé se to týká i mého Dědka, tedy Series IIA SWB. V8 v RRC zní nádherně a také pěkně jede, ale 132 koní je přece jenom trochu málo. A tak jsem si řekl, že 3,5 litru V8 se dvěma karburátory Zenith-Stromberg a 5-ti kvaltem LT77 by náramně slušel Dědkovi (což se následně ukázalo jako docela náročná konverze -
http://www.landroverforum.cz/forum/view ... sc&start=0) a do RRC bych sehnal jiný motor a převodovku. Rozjel jsem se tedy rovnou do Norwich, kde sídlí firma RPI Engineering, přezdívaná také "Mecca for all V8 enthusiasts" (
http://www.v8engines.com/ ). První, na koho jsem tam narazil, byl Holly, ze všech ladičů Rover V8, ten nejlegendárnější. Ukázal mi pár motorů na dílně, postup jejich výroby, různé modifikace, velikosti apod. a když viděl, že jsem se chytil, odvedl mě rovnou k majiteli firmy Chrisu Crainovi. Ten poté, co poznal, že anglicky rozumím docela dobře, se zhluboka nadechnul a dvě a půl hodiny mě zasvěcoval do tajů oboru zvaného Rover V8. Odbíhal na dílnu, nosil na ukázku součástky, maloval grafy, až z toho všeho vykrystalizovala verze motoru pro mě nejvhodnější. Musím říct, že dlouho jsem se nesetkal s takovým (v dobrém slova smyslu ) pacientem jako je Chris Crane. A v průběhu dalších týdnů jsem se přesvědčil o tom, jak příjemně se spolupracuje s lidmi, pro které je jejich práce mnohem víc, než jen pouhý zdroj obživy (což samozřejmě platí také o Krytenovi, u kterého přestavba mého RRC probíhá). Motor jsem tedy objednal a druhý den vyrazil s RRC po ose na cestu domů. Že jsem dojel dobře, už víte z jiného vlákna, takže teď něco blíž k RPI.
Repase použitých V8 dělají v RPI jenom výjimečně. Těžištěm jejich podnikání je výroba nových motorů Rover V8. Dále se také zabývají konverzemi V8 na LPG. Motory Rover V8 se nedávaly pouze do Roverů a Land / Range Roverů, ale také do Morganů, TVR, Marcosů a v neposlední řadě do závodních Bowler a Tomcat / Land Roverů, takže k mání je mnoho verzí. Bloky pro RPI odlévá ta samá slévárna, která je v době jejich sériové produkce odlévala i pro Rovera, ale dneska se jedná o tzv. Coscast verzi z modifikované slitiny, což společně s "cross-bolted" blokem zamezuje dřívějším problémům s přehříváním. Objednat si můžete short motor (bez hlavy), long neboli stripped (včetně hlavy) nebo kompletní (stačí jenom zapojit a jezdit). Standardně se dělají 4,0 litru/190k nebo 4,6 litru/221k, pro který se nabízí kity (vačka a hlava) Stage 1/245k a Stage 3/286k. Do Bowlerů se obvykle dávají závodní verze 4,0 litru/280k, které Holly připravoval pro všechny loňské Dakarské Bowlery a i pro ty letošní pro Transorientale Rally, kde v první desítce dojely hned tři na druhém, čtvrtém a pátém místě. Kromě standardní nabídky vám také můžou ušít něco na míru, jako třeba 5,2 litru/360k

.
Já jsem si objednal kompletní 4,6 litru Stage 1, protože táhne úžasně od spodu. Krouťák by se měl pohybovat někde okolo 390 - 440Nm. Stage 3 jsou výrazně točivé, takže jejich výkon v Rangiem nevyužijete a hodí se tedy spíš do sporťáků. Vzhledem k tomu, že i původní motor v mém RRC je karburátorový, zvolil jsem verzi se čtyřkomorovým Weberem, která je navíc vhodnější pro plyn. Původní benzinová nádrž půjde pryč a místo ní se usídlí 80 l oválná nádrž na LPG a do blatníku zabudujeme specielně tvarovanou, cca 30-ti litrovou nádrž na benzin z nerezu (obě součástí dodávky RPI), takže kufr mi zůstane celý. K motoru jsem dostal i repasovaný kompresor klimatizace, 4-kvaltový automat ZF s rozvodovkou, kompletní nerezové laděné výfukové potrubí Janspeed včetně svodů a dvě krabice všech nezbytností pro instalaci motoru i LPG. Zajímali jste se o cenu, takže prozradím, že motor včetně zapalování, karburátoru s čističem vzduchu a sacími svody, palivovým čerpadlem, alternátorem, starterem, kladkami a řemeny vyšel na 6.000 liber včetně DPH, což je při dnešním kurzu asi 175.000,-Kč. Plus výfuk, převodovka (použitá) a celý LPG systém.
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol a 1983 two-door Range Rover V8; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE a 2021 Defender 110 SE D250