Příspěvek
od MadTom » 09 zář 2024 10:08
S tím prostorem kterej zvedák zabere je to celkem peklo. I když mám garáž pro 2 auta, tak to prostě zavazí. Existují zvedáky, co se dají odvézt jako paleťák.
A druhá věc - k čemu to budeš montovat - nějaká betonová patka. Dvousloupové zvedáky existují buď jako samostatné sloupy, každý extra kotvený do betonu několika kotvami, nebo ve verzi, co má dole na podlaze konstukci a teprve k ní se přidělávají vlastní sloupy. Tahle konstrukce je podstatně větší než jenom placky pod sloupy, takže to celé zatížení výrazně lépe roznese a stačí tomu jednen šroub v každém rohu (místo předepsaným M16 jsem dal M20 - už pro ten pocit).
Další drobnost je, jestli šroubový nebo hydraulický. U hydrauliky je nutné vždy zajet kousek dolů, aby si to sedlo na zámky, šroubový se dá posouvat "skoro po milimetrech". Pro domácí použití podle mě není potřeba řešit živostnost.
Já mám starší šroubový s konstrukcí na podlaze a už zase uvažuju, jak to upravit, abych odšrouboval 4 šroubky a celej zvedák odsunul někam na bok, aby nezavazel. Zvítězí nejspíš lenost, protože to co funguje, do toho se nesahá.
Jestli to budeš mít venku, tak doporučuju nějaké zakrytí proti dešti. Pokud použitý šorubový, tak zkontrolovat stav matic a šroubů, aby jsi se nedivil při případné výměně, že novej zvedák byl stejně drahej. A vůbec, pokud nebudeš mít nějakou super nabídku, tak bych novej zvedák vůbec nezavrhoval.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo