Děti bez autosedaček na nouzových sedadlech.

D, TD, TDI, TD5
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kangaroo

Děti bez autosedaček na nouzových sedadlech.

#1 Příspěvek od Kangaroo » 17 lis 2009 16:05

Mám takový dotaz:
Občas vozím kluka na šachové turnaje. Přitom dělám charitu a vozím i jeho kamarády z šachovýho kroužku. Jsou to kluci od 6 do 13 let. Většinou se jich sejde tolik, že mám plnýho defa, tj i nouzový sedačky vzadu. Vždycky když je vezu tak řeším dilema co s dětskými sedačkami. Normálně jsem v autě děti v dětských sedačkách vozil, ale na nouzových sedadlech v defu to celkem nemá smysl, nejdou tam pořádně přidělat(krátké sedáky a jen pási přes bboky) a ještě děti sedí bokem ke směru jízdy. Zatím to řeším tak, že je na těchto sedadlech nepoužívám (pouze dbám, aby se všichni připásali). Nicméně čekám, až mě zastavý nějakej švestkovej blb a bude se po mě vozit. Máte s tím někdo zkušenosti?

huko
auto: exD90, exD2, LR2
Kontaktovat uživatele:

Re: Děti bez autosedaček na nouzových sedadlech.

#2 Příspěvek od huko » 17 lis 2009 17:20

Zákon o silničním provozu stanoví v § 6 mj. toto

(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
a)...
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,
1. dítě mladší tří let,
2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče,

c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě
1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům,
2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,
d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,
e) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost převyšuje 36 kg nebo tělesná výška převyšuje 150 cm, pouze je-li dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,
f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N1 2), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,

Takže to vidím tak, že jsou-li vzadu pásy, musí se dítě těžší než 36 kg nebo vyšší než 150 cm jimi připoutat. Jsou-li vzadu pásy a přepravuješ dítě lehčí než 36 kg a nižší než 150 cm, musí užít sedačku (jak ji tam upevnit už bude asi těžší). Nejsou-li vzadu pásy, tak tam může sedět dítě starší 3 let bez omezení.

Ale vlastní zkušenosti s tím nemám.
http://www.oholse.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

jezbera ivan
tel.: +421 905 712 951
auto: D3 2007 + D4 2012

#3 Příspěvek od jezbera ivan » 17 lis 2009 20:27

Zakon je jedna vec a bezpecnost druha. Ja myslim, ze ak ide o bezpecnost, tak defender a jeho nudzove sedadla s dvojbodovymi pasmi su absolutne nevhodne na prepravu deti. Ani si radsej nepredstavujem co by sa dialo v pripade nehody. Ked, tak tam treba dat tie sedadla co sa montuju od roku 2007 a maju trojbodove bezpecnostne pasy. Tie sa pouzivaju rovnake v D110 tretej rade a v D90 v rade druhej. A keby uz o to slo, viem o jednych komplet aj s pasmi.
Bronz LR Disco 4 TDV6 2012 - Mama's Street Fighter
Blue Evoque 2014 2.2

Luboš M.
tel.: 608 969 607
auto: Defender 110
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Luboš M. » 20 lis 2009 16:10

Zadní sedačky jsem tam raději vyndal, děti mi furt hučeli že chtěj dozadu do kufru a to se mi vůbec nelíbilo.
http://WWW.I-DEFENDER.CZ" onclick="window.open(this.href);return false; vlastní výroba a prodej doplňků na offroady Tel: 608-96 96 07
Miluji život, protože mi dal Land Rover. Miluji Land Rover, protože je to můj život.

Odpovědět