Chrčení při prokluzu kol

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Zpráva
Autor
Bobeš
tel.: 602193358
auto: free 1,8 r.v.99
Kontaktovat uživatele:

Chrčení při prokluzu kol

#1 Příspěvek od Bobeš » 19 úno 2010 21:21

Zdravím všechny,
jsem poměrně novým příznivcem Freelanderů a zkušenosti nemám žádné. Koupil jsem si před časem i já jednoho fešáka (r.v.99 v benzínu 1,8) a nyní když je sníh jsem začal odhalovat chybičky, které při koupi nabyly patrné :(
Bohužel jsem zde pročetl snad celý fórum a nenašel potřebnou informaci – můžete mi tedy někdo z vás zkušených poradit?

Když mi ve sněhu proklouznou kola ozve se chrčení a rozsvítí se TC (auto skoro nejede). To samé se děje, i když použiji HDC a sjíždím kopec – kola dobržďují normálně, ale chrčí to strašně.

Navíc jsem předevčírem zůstal vyset v závěji a když jsem se pokoušel vyhrabat, zabíralo mi pouze přední pravé kolo a zadní levé kolo?! Myslel jsem, že tyto auta mají stálý pohon 4x4.

Děkuji předem všem za radu, i když jsem smířen s tím, že auto půjde asi do …

zbynek
tel.: 724258113
auto: DII 99
Kontaktovat uživatele:

Re: Chrčení při prokluzu kol

#2 Příspěvek od zbynek » 19 úno 2010 21:32

:mrgreen: :mrgreen: hlavně klídek, kolegové z Free ti jistě vysvětlí o co se jedná, myslím že můžeš být v klidu.
Všechno má svůj čas........

tagr
auto: Freelander 2004
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od tagr » 19 úno 2010 21:54

:Pohoda: tak to začalo zabírat TC - tedy 4x4 , ale aby to šlo musíš držet otáčky motoru aspoň na 2500 otáčkách( alespon u mne to tak je - 2003 TD 4 automat ) :D to chrčení je jak se ti přibrždují kola a hadají se brzdy ( přibrždují jednotlivá kola ) s diferákama :) , to je v pořádku . pokud se zahrabeš tak to nechce panikařit , skusit to rozhoupat a pak držet plyn aby ti to TC svítilo pak se pomalu budeš sunout dopředu, nebo si sedneš ještě hloubš :D to záleží i na tvém umění řidiče :( , jo sních je někdy mrška :D
Učím se a snažím se dostat ,,DRÁČKA" dál tak FREE A VŠEM ostatním LAND ROVERŮM šťasné ježdění. 6x6 je sen ,ale i ty se někdy splní.

Bobeš
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Bobeš » 19 úno 2010 22:09

Díky - trochu se mi ulevilo :D
Je fakt, že při sepnutí ABS je to chrčení dost podobný.

Jediný co mi nějak nejde pořád do hlavy, je to proč mi nezabíraly všechny čtyři kola - zkoušel jsem to rozhoupat, zkoušel jsem otočit přední kola a o otáčkách ani nemluvím - ty byly dost vysoko. Stejně mi hrabaly jen kola úhlopříčně - až jsem se zahrabal... ...nakonec musel přijet kamarád a vytáhnout mě Suzukou (potupa) :?

tagr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od tagr » 19 úno 2010 22:44

:) ono je to docela citlivé, a hlavně to nechce zase moc , ani málo :(, to chce klid :) a praxi a možná tedy kontrolu všeho. Nejlepší je to ted ještě na snehu - mekém podkladu vyzkoušet, někdekde se nezahrabeš po břicho a zkoušet a učit se :) Já jak mám automat a disel , to mám asi trochu jednoduší , protože tolik neprotáčím kola jako asi ty s benzínem , ale nevím to by chtělo aby se ti ozval někdo s benzínem :)
Učím se a snažím se dostat ,,DRÁČKA" dál tak FREE A VŠEM ostatním LAND ROVERŮM šťasné ježdění. 6x6 je sen ,ale i ty se někdy splní.

zbynek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od zbynek » 19 úno 2010 22:57

:mrgreen: Ty Bobeš: 4x4 neznamená že přestávají existovat diferenciály, aby se ti na takovém povrchu točili všechny kola, musel by jsi mít uzávěrky předního a zadního diferenciálu, což Free samozřejmě v základu nemá, vlastně málokteré offroad auto má uzávěrky v základu. DII bohužel také ne.

tagr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tagr » 19 úno 2010 23:09

to máš pravdu když zabírají všechny 4 tak to pozná a je to jen chvilku - stačí když se to hne a .... ,
:Pohoda:
ale mně to hrabe 4x4 třeba 20 metrů - tedy aspon podle kontrolky TC a pak se zase vypne a pokud prohrábnu zapne ...
No nevím kde má chybu, nebo jak to zjistil, ono se to musí dostat prostě pod zadek :)

Hunter
auto: Free I Td4 AT
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Hunter » 19 úno 2010 23:49

Pozor TC neznamena, ze se zapoji pohon 4x4, Free jede 4x4 porad :idea: Chrci to proto, ze ABS pribrzduje jednotliva kola dle prokluzu, ne ze se hadaji brzdy s diferakama. No a v dusledku to znamena, ze mozna kratkodobe se protoci vsechna kola nebo alespon 3 najednou, coz samozrejme muze pomoct - supluje to velice lehce uzaverku diferaku. Ale do klasicke uzaverky to ma daleko, resp. se to s ni ani beda srovnavat. V tom pocasi, jake bylo - opravdu hodne snehu a zmzly, mel, co ja vim, problemy kazdy, ted, jak se ze snehu stava mokra brecka, to bude lepsi, ale jak pise Tagr, nesednout si na bricho, ale jiz by nemel byt problem se vyhrabat. Me stacilo vjet do hlubokeho snehu, kola si udelala v tom snehu vanicku a z ni nebylo prakticky mozne se vyhoupnout, musela zacit pomahat lopata :) Ale o tom se tu pise jinde.
Free Td4 2004 HSE automat

Bobeš
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Bobeš » 20 úno 2010 07:57

Tak já vám tedy nevím - budu to muset zkusit - nemůžu sice do moc velkého terénu, protože mi chybí kryt motoru a když tam vidím ten olejový filtr, jak je první na ráně - docela mám strach i vjet do závěje.

Jak píše Hunter, když se mi rozsvítí kontrola trakce, tak mi nezaberou všechny kola - spíš se to chová jako kdyby to přestalo zabírat úplně. Možná mám i něco s jednotkou ABS - při startu mě to kope do brzdového pedálu, kontrolka při otočení klíčku a nastartování nezhasne (zhasne až po pár metrech jízdy - na zpátečku nezhasne vůbec).

S tou lopatou je to dobrý nápad - tu jsem sebou neměl (nenapadlo by mě, že zapadnu v centru města jen při parkování) :D

zbynek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od zbynek » 20 úno 2010 08:38

:P lopata je povinná výbava offauta :lol:

tagr
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od tagr » 20 úno 2010 09:23

No vypadá to na kontrolu SPODKU a ANO LOPATA JE POVINNÁ :ty jeden...: :D :D :D

Tommy77

#12 Příspěvek od Tommy77 » 20 úno 2010 13:56

ABS kontrolka se vypina automaticky pri urcite rychlosti, patnact, dvacet km v hodine, presne nevim...na zpatecku jedes pomalu, proto se ti nevypne, je to normalni, dela me to taky....na stk se taky jednou divili, ale neni to chyba... :idea:

Bobeš
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Bobeš » 20 úno 2010 17:21

Asi máte všichni pravdu - moc brzy jsem podlehl tomu, že je auto v háji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dneska jsem to byl zkusit a opět jsem se zahrabal - jenže - vzpomněl jsem si na tento web a nevzdal to :lol:
Nakonec jsem se z toho dostal a dost pomohlo, když jsem zažadil HDC - zabralo 4x4 a jelo to :D - na to jsem tehdy nějak zapomněl

Tommy77

#14 Příspěvek od Tommy77 » 20 úno 2010 18:38

Pozor, HDC-hill descent control-ti pomaha na prvni stupen, nebo na zpatecku pri jizde z kopce, treba kdyz jedes s plnym vozikem, tak to zapnes a na nic neslapes, auto ti to plynule sjede samo...pri tom, kdyz se nekde zahrabes, tak by ti to pomoci nemelo....jestli se pletu, tak me nekdo opravte, jinak by to byla novinka i pro mne... :hmm:

Vaněk

#15 Příspěvek od Vaněk » 20 úno 2010 19:35

Jo , bude nás asi víc, co máme tohle seznamování za sebou.Doporučuji návod - někde tady je.

Jinak buď v klidu , to co píšeš ,jak se auto chová, je zcela v pořádku . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Maxsel
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Maxsel » 20 úno 2010 20:10

Nechtělo se mi sem dlouhosáhle popisovat to, co už tu několikrát je, ale asi to bez toho nejde...

TC - (traction kontrol, protiprokluz) je systém, který autu pomáhá, pokud některé z kol ztratí záběr (sníh, bahno, křížení atd..). Funguje automaticky (nejde vypnout) a v principu nahrazuje uzávěrku difu. Pokud se tedy jedno z kol dostane do vzduchu nebo ztratí záběr, systém ho začne brzdit (to je to vrčení), aby se část výkonu přenesla i na druhé zatížené kolo a auto se pohlo. To samé i na druhé nápravě. V tu chvíli je třeba držet otáčky motoru a neubírat, nebo spíše ještě přidat. Systému to chvíli trvá a pokud se v tu chvíli ubere plyn auto ztratí sílu, kterou v tu chvíli potřebuje. Nesmí se to ale s výkonem přehnat, aby něco neodešlo, protože systém ASR kolo brzdí rázově a celý hnací systém zatěžuje škubáním.

HDC - je systém na kontrolované sjíždění kopců a tedy automatickay kontroluje rychlost při jízdě z kopce. Aktivuje se ručně stlačením žlutého spínače na řadící páce a stažením plastového krytu směrem dolů. Jde použít poze pro rychl. stupně jedna a zpátečku.

Funkci ABS snad není třeba popisovat, tak snad jen, že se automaticky aktivuje až po překročení rychlosti 8km/h a snímače ABS u kol využívají i dva výše zmíněné systémy.
Naposledy upravil(a) Maxsel dne 17 úno 2015 13:06, celkem upraveno 1 x.
Discovery 4 TDV6 HSE
Discovery 2 TD5

http://www.youtube.com/maxselcz

moon13

#17 Příspěvek od moon13 » 20 úno 2010 20:30

Hunter píše:Pozor TC neznamena, ze se zapoji pohon 4x4, Free jede 4x4 porad :idea: Chrci to proto, ze ABS pribrzduje jednotliva kola dle prokluzu, ne ze se hadaji brzdy s diferakama. No a v dusledku to znamena, ze mozna kratkodobe se protoci vsechna kola nebo alespon 3 najednou, coz samozrejme muze pomoct - supluje to velice lehce uzaverku diferaku. Ale do klasicke uzaverky to ma daleko, resp. se to s ni ani beda srovnavat. V tom pocasi, jake bylo - opravdu hodne snehu a zmzly, mel, co ja vim, problemy kazdy, ted, jak se ze snehu stava mokra brecka, to bude lepsi, ale jak pise Tagr, nesednout si na bricho, ale jiz by nemel byt problem se vyhrabat. Me stacilo vjet do hlubokeho snehu, kola si udelala v tom snehu vanicku a z ni nebylo prakticky mozne se vyhoupnout, musela zacit pomahat lopata :) Ale o tom se tu pise jinde.
Chtěl jsem právě napsat, že TC je Traction Control ( kontrola trakce ) jestli se nepletu :Sorry:
Jak bylo napsáno:
Traction Control (kontrola trakce) Tento systém kontroluje smyk hnacích kol. Porovnáváním rychlostí obou hnacích kol detekuje smyk, jakmile hodnota rozdílu přesáhne prahovou hodnotu. Systém dostane zpět situaci pod kontrolu tak, že vyvine brzdný moment na kolo ve smyku, tím se zvýší tlak v odpovídající části brzdového obvodu. To umožňuje, aby diferenciál přenesl moment na kolo s přilnavostí, vozidlo se tak vrátí do normálních podmínek.
Ex: Free II 2,2 TD4, Disco II 4,0 V8, Disco III 2,7 TDV6

moon13

#18 Příspěvek od moon13 » 20 úno 2010 20:31

Maxsel píše:Nechtělo se mi sem dlouhosáhle popisovat to, co už tu několikrát je, ale asi to bez toho nejde...
TC - (antiprokluz) je systém, který autu pomáhá, pokud některé z kol ztratí záběr (sníh, bahno, křížení atd..). Funguje automaticky (nejde vypnout) a v principu nahrazuje uzávěrku difu. Pokud se tedy jedno z kol dostane do vzduchu nebo ztratí záběr, systém ho začne brzdit (to je to vrčení), aby se část výkonu přenesla i na druhé zatížené kolo a auto se pohlo. To samé i na druhé nápravě. V tu chvíli je třeba držet otáčky motoru a neubírat, nebo spíše ještě přidat. Systému to chvíli trvá a pokud se v tu chvíli ubere plyn auto ztratí sílu, kterou v tu chvíli potřebuje. Nesmí se to ale s výkonem přehnat, aby něco neodešlo, protože systém ASR kolo brzdí rázově a celý hnací systém zatěžuje škubáním.
:ty jeden...: :wink:
Ex: Free II 2,2 TD4, Disco II 4,0 V8, Disco III 2,7 TDV6

tagr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od tagr » 20 úno 2010 21:14

ABS kontrolka se vypina automaticky pri urcite rychlosti, patnact, dvacet km v hodine, presne nevim...na zpatecku jedes pomalu, proto se ti nevypne, je to normalni, dela me to taky....na stk se taky jednou divili, ale neni to chyba...

Kolem TC jste tedy pánové popsali vše do detailu :D , ale jinak ta kontrolka ABS by měla zhasnout sama po naběhnutí systému, ne až po dosažení rychlosti. To že systém abs se aktivuje až po nějaké menší rychlosti je v pořádku , ale kontrolka je pouze že proběhla kontrola a nebyla zjištěna závada, pokud svítí i po rozjezdu asi je někde něco ... Takže by se to mělo zkontrolovat. Pak je tedy možné že TC funguje i trochu ,,jinak" - nebo hůř než by mělo??????

:hmm: Možná že jde jen o kontakt někde v systému a jak se kola hnout tak se to teprve sepne a kontrola zhasne ? Je to jen muj názor a zkušenost , já osobně by jsem to prolez pročistil kontakty a pak se by se snad vidělo :)

Bobeš
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Bobeš » 20 úno 2010 21:27

Vím co je HDC - přečetl jsem si návod :mrgreen:
...uvíznul jsem v kopci a na jedničku jsem se začal hrabat pomalu dopředu - pak jsem se začal zahrabávat a tak jsem zkusil i zapnout HDC - a nejspíše to pomohlo, pomalu jsem se posouval dál... ...lopatu jsem nemusel použít :D :D :D
ABS jsem teď jak to namrzlo zkoušel a funguje normálně - ta kontrolka je divná (vždy se říkalo, jakmile kontrolka po nastartování nezhasne, tak signalizuje poruchu), ale vše funguje - tak to vezmu jako jednu z dalších zvláštností Freelandera :mrgreen:

Odpovědět