Jakou baterku?

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

Re: Jakou baterku?

#121 Příspěvek od RudaK » 20 led 2010 07:04

Já myslím,že se Optima dá nabíjet větším proudem než normální baterie ( nehrozí poškození ) .Alternátor to dobije za stejnou dobu ( teda pokud bude slabší baterie,tak asi za kratší ) Výhoda je,že má fungovat v jakékoli poloze - nehrozí klasické vytečení,když se převrátí :wink: A má svitkové desky ( prý nejlepší řešení ),teda asi né jenom ona,proto snese extrémní provoz ( vybrace atd. )Jak sem napsal výše,tak já dal 2x Optima 55Ah a tím sem se dosáhl větší kapacitu než má orig. baterie.Závěr je ten,že jednu baterii odpojím při stání na jakémkoli výletě( záloha na startování,což 55Ah bohatě splní ) a tu druhou mám na veškerý ostatní odběr el. energie .
Ono těch typů se stejnýma vlastnostma je asi víc.Třeba Exide Premium EA1000 -1005 ( tudle,ale slabší sem měl jako přídavnou už dřív ) Já teď zvolil tu Optimu,tak čas ukáže :wink: Ti co ji mají,si nestěžují.
Přílohy
Optima versus  Exide
Optima versus Exide
Optima%20007.JPG (116.89 KiB) Zobrazeno 10378 x
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Miloš II
tel.: سوني اريكسون
auto: لاند روفر ديسكفري 2
Kontaktovat uživatele:

#122 Příspěvek od Miloš II » 20 led 2010 08:16

RudaK píše:Já myslím,že se Optima dá nabíjet větším proudem než normální baterie ( nehrozí poškození ) ...................... Ti co ji mají,si nestěžují.
Kurňa Rudo s tebe se stal asi dobře placenej OPTIMISTAnebo co? :D MilošII
Kgalagadi Transfrontier Park,Central Kalahari Game Reserve,Hurungwe Safari Area,Charara Safari Area,Mana Pools National Park,Chizarira National Park,Namib-Naukluft National Park,Lower Zambezi National Park

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#123 Příspěvek od MadTom » 20 led 2010 08:50

K tomu nabíjení - obecně se tvrdí, že jak rychle se dá naterka vybíjet, tak rychle se dá i nabíjet a ono to s nějakou rezervou i platí. Druhá věc je, kolik proudu je vůbec schopnej alternátor dát - je třeba počítat i s nějakou spotřebou auta, každopádně pokud baterka není úplně mrtvá, ale prostě se normálně startovalo a podobně, tak proud poklesne velice rychle (minuty) na nějakou normální hodnotu, podobnou ostatním spotřebičům v autě (jednotky A) a postupně klesá až skoro k nule.
Jediná nevýhoda všech uzavřených baterií je, že se do nich nedá dolít voda, takže pokud o ni přijdu kvůli přebíjení, tak mám smůlu a k opravě regulátoru alternátoru si přidám ještě brzkou výměnu baterie. Ono je vždy něco za něco.
Jinak pokud se použijí dva akumulátory, chytrá logika a zapojení, že jeden bude pro startování a druhej pro spotřebiče jako topení a podobně a budou pouze společně nabíjené, tak zůstává jenom jeden potenciální problém a to s navijákem - ten je totiž schopnej vzít tolik proudu, že to jedna baterka neustíhá a budou se vybíjet obě. Jinak je úplně jedno jaká ta dvojice bude, musí být ale odpovídající použití - čili pokud chci mít možnost stratovat z obou, tak jedna určitě startovací a druhá aspoň kombinace stratovací/trakční. Před koncem roku jsem v práci měl lidi od Banneru (bereme od nich staniční baterie do zálohovacích zdrojů) tak jsem se na to ptal, výsledek je, že Optima a podobně (s vinutými články) sice dá dost proudu a je hodně omezená kapacitou, na druhou stranu nové stratovací baterie dávají již proud stejný. Druhá věc je, že z vinutých článků nic nepoteče.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Stavros

#124 Příspěvek od Stavros » 20 led 2010 09:22

ja se jenom tak hloupe zeptam, velmi se mi libi ten zlutej zvlastni obal, ale co ma vic proudu na pouziti v aute, optima 75Ah nebo obycejna baterka 110Ah? Cenu optimy temer trojnasobnou sem nepletu.

RudaK

#125 Příspěvek od RudaK » 20 led 2010 13:03

Stavros píše:ja se jenom tak hloupe zeptam, velmi se mi libi ten zlutej zvlastni obal, ale co ma vic proudu na pouziti v aute, optima 75Ah nebo obycejna baterka 110Ah? Cenu optimy temer trojnasobnou sem nepletu.

Diť to dočti :shock: nové baterky ( tím je myšleno typově :wink: ) dávají stejně.Tak že nová jakákoli 110Ah je silnější než Optima 75Ah :P Aspoň já to tak pochopil :mrgreen:
k těm Optimám - je to stiling a za ten se platí a odměnou je,že seš optimisticky naladěnéj jak já :mrgreen:

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#126 Příspěvek od MadTom » 20 led 2010 13:30

U každé starvovací baterie se udává proud, kterej je schopná dodat. Je na to docela přesnej popis jak se to testuje. Problém je, že ten předpis není jenom jeden a né vždy je jasné, dle čeho to bylo testované. Potom je to jako srovnávat janba s hruškama, protože rozdíl v těch hodnotách je značnej.
A ještě jedna věc - méně seriózní výrobci si tuto hodnotu buďto vycucají z prstu, nebo ji jejich marketing přislušně doladí - efekt je stejnej.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Steve
auto: D.I manuál 1997

#127 Příspěvek od Steve » 20 led 2010 17:48

A ještě jedna věc - méně seriózní výrobci si tuto hodnotu buďto vycucají z prstu, nebo ji jejich marketing přislušně doladí - efekt je stejnej.

Ono nakupovat u méně seriózních výrobců se tak jako tak nevyplácí.
A může tam být startovací proud (to je to číslo cca od 600 nahoru) třeba 1000A.
Baterka dostává nejvíc na prdel v zimě. A zůstat někde v mrazu třeba na chalupě nebo na dovolené někde na parkovišti bez možnosti nastartovat je na hoxxx.
Ušetřené love za nejistotu s nastartováním za to nestojí.
Jak jsem psal dříve, do mojí D.I se vejde jen menší baterka (do délky 285mm) a tak nejvyšší sehnatelná a levá (ne levná) baterka je max. do asi 74Ah. Výběrem prošly Varta, Banner a Exide. Samozřejmě by tam byla Optima, kdyby nebyla tak čertovsky drahá.
Dvě baterky paralelně jsou dobrá varianta, ale musí to být dobře elektricky dořešeno, jinak se dostaví problémy, nestačí je jen paralelně spojit a zapomenout....
Discovery je životní styl.

DanoDEF
auto: 110 SW

#128 Příspěvek od DanoDEF » 20 led 2010 18:14

Steve píše: ... nestačí je jen paralelně spojit a zapomenout....
... mam 6 rokov uplne na tvrdo paralelne 110 + 82 Ah baterky roznych vyrobcov a ziadny problem.
LR Defender Td5 110SW po "prestavbe" a pred "prestavbou".

Míla Lenďák

#129 Příspěvek od Míla Lenďák » 20 led 2010 20:27

Díky všem za názory, ikdyž jsem se nic konkrétního mé otázky nedozvěděl. Jde mi o to, že baterku 110Ah, aby rozměrově sedla bez mordování kaslíku v autě neseženu (délka musí být do 33cm). Rozhodně tam také není místo na dvě paraelní baterky. Takže moc na výběr toho není:buď mužu dát BANNER(100Ah,740A) s nižším startovacím proudem a kapacitou než byla originál(110Ah,800A), nebo EXIDE(100Ah,900A + asi by bylo nutno prodloužit kabel -polu) v cen. relaci kolem 5000,- , nebo právě tu ještě o něco dražší OPTIMU, která má sice "jen" 75Ah, ale startovací proud 975A! + údajně řadu dalších nezanedbatelných výhod jako výrazně vyšší životnost díky odolnosti vybracím, vyšší cyklickou životnost, minimální samovybíjení, nižší hranici vybití na 10,5V, rychlejší dobíjení, vyšší napětí o 0,5V oproti klasické baterii(při stejné zátěži), atd. S OPTIMOU nemám žádné praktické zkušenost, tak se snažím tady někoho, kdo ji používá v provozu vyptat, jak je spokojený ve srovnání s klasickou baterií, kterou tam měl třeba dříve. Zda zhruba dvojnásobná cena za pořízení oproti BANNERu se opravdu vyplatí?

OC
Kontaktovat uživatele:

#130 Příspěvek od OC » 20 led 2010 23:06

OC ~ http://www.ocs.cz/oc/RangeRover.html
Insured at Steyr&Mannlicher
Ostatně soudím, že registrace zbraní musí být zrušena: http://ocs.cz/Guns/halbrook/registrace.html

Jarys

#131 Příspěvek od Jarys » 20 úno 2010 13:19

Loni jsem řešil baterku a neříkám, že se mi zadařilo přesně jak jsem si to představoval. Jedna Optima 75A je podle mě málo za jakoukoli 110ku. Řezat kolem motoru tak, abych tam dostal dvě se mi nechtělo. Tak jsem na konec koupil originál za tuším 5200,- Neříkám, že je to nějaká super baterka, ale do auta je určená a v terénu jí dávám docela na prdel a po roce mi po týdnu stání v horách kde zrovna proběhlý extrémní mrazy normálně nastartovala.
Disco mi zachránilo život

MOPADŽI
auto: Def,Def a Def+Disco
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od MOPADŽI » 21 úno 2010 18:36

Zkušenost se žlutými Optimami mám asi takovéto - mám je v Def 110 2x75 již čtyři roky a viděl jsem je jenom když se tam montovali a potom,když se měnila sedadla. Vůbec tedy nevím, co to je mít problém s baterkou...
Za čtyři roky, jsem ani jednou neměl problém se startováním, nikdy se mě nevybili, nikdy jsem je nedobíjel atd. a to svítím, webastuji vodníkem i vzduchákem, navijákuji atd. ...
Čas a Land Rover, nezastavíš... www.mopadzi4x4.eu

RudaK

#133 Příspěvek od RudaK » 22 úno 2010 07:24

MOPADŽI píše:Zkušenost se žlutými Optimami mám asi takovéto - mám je v Def 110 2x75 již čtyři roky a viděl jsem je jenom když se tam montovali a potom,když se měnila sedadla. Vůbec tedy nevím, co to je mít problém s baterkou...
Za čtyři roky, jsem ani jednou neměl problém se startováním, nikdy se mě nevybili, nikdy jsem je nedobíjel atd. a to svítím, webastuji vodníkem i vzduchákem, navijákuji atd. ...

A TO SE VYPLATÍ - další optimálně dobře naladěný člověk :D

Tonny
auto: Def 110

#134 Příspěvek od Tonny » 25 úno 2010 20:52

RudaK píše:
MOPADŽI píše:Zkušenost se žlutými Optimami mám asi takovéto - mám je v Def 110 2x75 již čtyři roky a viděl jsem je jenom když se tam montovali a potom,když se měnila sedadla. Vůbec tedy nevím, co to je mít problém s baterkou...

A TO SE VYPLATÍ - další optimálně dobře naladěný člověk :D
taky jsem se plácnul přes kapsu a koupil žlutou 75 a spokojenost... -18°C a naskočila hnedka :-)
Def 110 ???, RR 3,6 TDV8, EX D2 TD5, EX Def 90 300TDi, EX Disco 300TDi
https://nove.landroverforum.cz/forum/vi ... hp?t=29054

matuss.by
tel.: +421902178808
auto: Discovery II, 2003

#135 Příspěvek od matuss.by » 07 úno 2012 15:48

Ahoj ... po týždňovom každodennom nabíjaní baterky som nakoniec dnes kúpil novú ... problém je v tom, že +a- sú bližšie ku mne a nedočiahnu mi káble :( ... na kúpu som použil vyhľadávač ako je na druhej strane tohoto vlákna. dajú sa nejak napojiť tie káble a predĺžiť?
V tom rozmere a výkone sa vraj tá baterka nerobí tak ako by som potreboval ... :hmm:
matuss :cool

masar
tel.: 773968639
auto: D2 Td5

#136 Příspěvek od masar » 07 úno 2012 21:05

Varta určitě děla 95Ah se správným umístěním pólů i rozměry, vybíral jsem jí loni tátovi. Zkus vyměnit :yes
Land Rover Discovery 2 Td5

matuss.by
tel.: +421902178808
auto: Discovery II, 2003

#137 Příspěvek od matuss.by » 07 úno 2012 21:13

Ja som bral 110ku .... :|
matuss :cool

Navi
auto: Range Rover

#138 Příspěvek od Navi » 09 úno 2012 20:12

Dnes jsem kupoval baterii Varta G8
Je to 95Ah, 830A a levá (má plus vlevo) a stála 2450,-
Pak jde ještě sehnat Exide 100Ah, asi 850A, taky levá a ta stojí nějak 3300,-
No a nakonec jsem našel ještě jednu vhodnou Banner. Ale k té se strašně blbě přidělávají kabely, protože má ty kolíky zapuštěné.
Range Rover P38 2,5DSE r.v.98

nico
tel.: 00421905390514
auto: LD Discovery 2

#139 Příspěvek od nico » 05 lis 2014 19:57

Oživim trocha tuto temu otazkou.... Mam v td5 110ah bateriu Lucas LX 31 MF, ktora je odporucana pre caravany.... Co sa mna tyka, som absolutne spokojny, po precitani tychto stranok sa vsak zamyslam nad tym, ci nie su baterie urcene pre caravany a pod. (kde je odber hocijakych spotrebicov zrejme vacsi ako v beznom aute) schodnejsou cestou pre nase auta.
Nevyznam sa v elektrike, zn. Lucas u nas tiez nie je asi zastupena a nikto sa k nej ani nevyjadroval, nuz ma napadla tato uvaha, cenovo je totiz perfektna, tak by ma zaujimalo, aky mate na toto nazor. :)

RudaK

#140 Příspěvek od RudaK » 05 lis 2014 22:24

nico píše: Nevyznam sa v elektrike, zn. Lucas u nas tiez nie je asi zastupena a nikto sa k nej ani nevyjadroval, nuz ma napadla tato uvaha, cenovo je totiz perfektna, tak by ma zaujimalo, aky mate na toto nazor. :)
No jestli jseš optimálně naladěn ze zn. " Lukas " , tak nepotřebuješ Optimu ..... :Sorry: Já bych to řekl asi tak. Pokud to jezdí,tak co je potřeba víc :Pohoda:

Odpovědět