Putování po Slovensku

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jekub

Putování po Slovensku

#1 Příspěvek od Jekub » 08 čer 2011 02:54

Ahoj,

je to trochu blbý téma, ale chtěl bych se poradit. Máme za sebou náročnej týden, ve čtvrtek jsem si konečně dostudoval, a tak jsme se s Evičkou v sobotu vzali. Pak následovala asi klasická několika denní horečka návštěv a cestování a dneska v noci jsem konečně začal počítat kolik dní jsme si vyhradili na svatební cestu a vyšlo mi, že nám přebývají 3-5 dní, kdy se budeme přesouvat z Košic zpět do Kutný Hory (po 5ti dnech ve Vysokých Tatrách). Tak tu sedím nad internetem, popíjím víno a vymýšlím jak to dobře využít. Nemůžeme si dovolit zbytečně drahý ubytování (max. 500,- na noc na osobu, nebo tak nějak), jsme spíš na hory a panoramata (ale to není nijak zásadní) a máme s sebou auto. Bereme stan i celtu, takže není problém někde zastavit v campu, nebo dokonce někam vyšlápnout jen s batohem a vyspat se pod stromem, ale auto není moje a nerad bych aby přišlo ke škodě.

Scháním teda tip, 1) kam by se dalo vyrazit na cestě z Košic zpět, primárně Slovensko, ale i Morava by šla (ikdyž tu si schovávám do budoucna) 2) kde se o auto nebát a kde radši ani nezastavovat, 3) kde se dá přespat aniž by nás naháněla lesní stráž s Brucem Willisem za to že šlapeme po mechu a samozřejmě za 4) kde je to pěkný a kde to stojí za prd..

Díky moc, ještě musim přiznat, že na cestu vyrážíme už ve čtvrtek, měli jsme to tak našláplý, že jsem cestu moc neřešil a tak narychlo hledám možnosti :blush (ale budu mít ještě pár dní přístup k internetu, takže není nutný to rozlousknout do 24h, ikdyž pro balení je to šikovnější).

kamca
Kontaktovat uživatele:

Re: Putování po Slovensku

#2 Příspěvek od kamca » 08 čer 2011 07:43

ja bych volil Slovensky raj...projit Suchou Belou , vylezt na Havrani Skalu, popripade Dobsinska Ladova jaskyna...auto muzes zaparkovat bez obav a prespat nadivoko v nem taky :D
A gratuluji :heart :inlove

visby
auto: Disco 2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od visby » 08 čer 2011 08:04

ak si este nebol, tak sa zastavte v jasnej (pri liptovskom mikulasi), je tam demanovska jaskyna a pekny vyhlad z chopka dole. ubytko je vcelku dobre v hotely ski na zahradkach.
dalsia moznost je terchova, vratna a chleb, kde je tiez krasny vyhlad na vsetky strany. pripadne ak sa uz bude dat, tak pozriet na rozsutce (tazsia tura, ale stoji za to). v terchovej je rovno kemp, ak si dobre spominam. a hlavne je tam super pizzeria!;-)
taktiez slovensky raj, presne to co kamca spominal. tu je zopar info: http://www.slovenskyraj.sk/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;. su tam aj pekne tury aj je co vidiet a da sa kempovat priamo pri priehrade v dedinke Dedinky;-)

milan.ke
auto: exD1, F1 TD4

#4 Příspěvek od milan.ke » 08 čer 2011 09:20

tiez sa priklanam k slovenskemu raju. prespavat zvykneme v smizanoch, to je dedina hned vedla Sp. Novej Vsi. Takmer kazdy druhy rodinny dom je upraveny na penzion, ceny su (aspon pred dvoma rokmi boli) prijemne a domaci su vzdy ochotni a ustretovi (a parkovanie vo dvore RD)

co sa tyka jedla, za ruzomberkom po lavej strane, salas krajinka...odporucam.

Tomas K (tkala)

#5 Příspěvek od Tomas K (tkala) » 08 čer 2011 09:30

Slovenský ráj je supr, doporučuju. Jen s tím parkováním na divoko bych to nepřeháněl. U penzionů v pohodě, ale nechat tam auto přes noc někde na ulici, to bych nedělal.

Tom

visby
auto: Disco 2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od visby » 08 čer 2011 09:46

milan.ke píše:co sa tyka jedla, za ruzomberkom po lavej strane, salas krajinka...odporucam.
krajinka je super!

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#7 Příspěvek od Acon » 08 čer 2011 14:35

Tomas K (tkala) píše:Slovenský ráj je supr, doporučuju. Jen s tím parkováním na divoko bych to nepřeháněl. U penzionů v pohodě, ale nechat tam auto přes noc někde na ulici, to bych nedělal.

Tom
:shock: Do SK Raja chodievam pravidelne. Mal by som niečo vedieť?
pokial neparkuješ nikde v cigánskej osade, tak s parkovyním by som si hlavu nelámal. Len pozor na CHKO, za takými tabulami určite neparkovať. A SK Raj je celý CHKO, takže len asfaltky.

To Jekub. Neviem či máte chuť aj motať sa bez auta, alebo sa len presunúť do romantického penziónu a užívať si posvadobnú romantiku :wink: ale:
1/ SK Raj by som neobišiel. Sú tam penzióny, kde sa dá 2ojka za rozumnú cenu. Od priehrady k Mlynkám je pod cestou taký pekný penzión, myslím, že sa volá Encián. Dobrá kuchyňa keď som tam bol s milenkou :lol: teraz už s manželkou :roll: tak 2ojka so sprchou bola za 800Sk. Teraz je mimo sezóny... V Dedinkách je tiežnejaký penziónik za ešte rozumnejší peniaz. V Dedinkách je lanovka, ktorá ak nie je práve odstavená, Vás vyvezia asi 2km do hôr a späť je to nenáročná turistika peknou prírodou späť. Na opačnej strane je malá romantická dedinka Palcmanská Maša tam je Hotel RAJ. Tam som bol niekoľko krát, len teraz netuším ako je to s cenou.

2/ Orava. Zvolil by som výletnú trasu z SK Raja do Brezna a potom smer Čertovica - Liptovský Mikuláš. Potom ponad Liprovskú Maru vedie krásny úsek bez premávky po celkom kvalitnej ceste a nádhernou panorámou smerom do Zuberca. V Zuberci (resp nad ním) je skanzen Oravskej dediny. Niekde by som si tam niečo zahrizol nasmeroval to do Oravíc. Tam ubytko a rochnenie v aqaparku. Pokračovanie cesty by som nasmeroval na Oravskú priehradu nech je na čo pozerať, potom smer Oravský Podzámok, ak ste na hrady, terba si to ísť pozrieť, no je to prehliadk atak na 2-3h. Potom Dolný Kubín-Terchová a v Terchovej by som nevynechal ľahkú prechádzku úplne krásnou dolinou Vrátna.

Myslím, že 3-4 dni sa mojim typom dajú zabiť celkom fajn.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Sajmon
tel.: 0918334337
auto: DiscoveryII

#8 Příspěvek od Sajmon » 08 čer 2011 15:04

Ahoj,keď pôjdeš z Brezna na Čertovicu odboč smer Mýto pod Ďumbierom ,potom na Tále-Trangoška-Srdiečko.Na Trangoške odstav a pešo smer chata M.R.Štefanika,po ceste maš Jaskyňu mrtvych netopirov ,potom Ďumbier..Chopok a dole na Srdiečko a Trangošku.Super panorama,super trasa,len dobré počasie.Ahoj

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#9 Příspěvek od Acon » 08 čer 2011 15:32

Sajmon píše:...po ceste maš Jaskyňu mrtvych netopirov ,potom Ďumbier..Chopok a dole na Srdiečko a Trangošku.Super panorama,super trasa,len dobré počasie.Ahoj
Vidíš, na túto zástavku som zabudol. Ale hlavne že sa navzájom doplníme.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Jekub

#10 Příspěvek od Jekub » 08 čer 2011 18:21

Skvělý, díky za rady, vypadá to na Slovenský ráj :nod

Wojto
auto: D II

#11 Příspěvek od Wojto » 08 čer 2011 19:31

Tip:
SLOVENSKÝ RAJ - Tomášovský výhľad
Nie každý kto blúdi, je stratený...

milan.ke

#12 Příspěvek od milan.ke » 08 čer 2011 20:22

Wojto píše:Tip:
SLOVENSKÝ RAJ - Tomášovský výhľad
no, ak sa vam moc nechce chodit, tak tomasovsky je fajn (aj ked uz by som to potiahol prielomom hornadu aspon po letanovsky mlyn). Ale v raji doporucujem hlavne tiesnavy s rebrikmi: z osady Podlesok (da sa prist autom, platene parkovisko) Suchou Belou ( tiez Piecky alebo Sokol, ale to uz je dost narocna tura) Tiesnavy su jednosmerky, cize treba naplanovat aj cestu spat. Rovnako tak si treba overit priechodnost chodnikov, po dazdoch su tiesnavy casto zatopene a teda zatvorene, odporucam pozriet Vystrahy na stranke horskej sluzby http://www.hzs.sk/" onclick="window.open(this.href);return false; To by asi v strucnosti bolo vsetko... :-)

Jekub

#13 Příspěvek od Jekub » 08 čer 2011 21:49

Díky všem za rady, ráno vyrážíme a nějak se tam potouláme. Uvidíme kam nakonec padnem, však je to jen malej výlet za humna, ale těšíme se jak malý že konečně vyrazíme pryč, byl to náročnej půlrok (dvojí stěhování, hledání prací, vyřizování svatby, státnice...no ale aspoň máme už skoro všechno za sebou a budem si jen užívat :) ) ještě jednou díky!

PS: pevně věřim, že až se vrátim, tak budou všichni ty dědkové prodaný a já budu zas klidně spát :D

milko
tel.: 724397943
auto: Disco 1, 300 TDi,

#14 Příspěvek od milko » 09 čer 2011 21:09

Ahoj.
Gratulujem k štátniciam, ale hlavne k svatbe .
Len chcem podotknúť, že cestou s Košíc sa iste stav V Spišskom Podhradí na Spišskom Hrade( največšie hradisko v strednej Europe).
Potom troch zaboč od Spišskej Novej Vsi( vstupná brána do Slovenského Raja je na Kraji Spišskej a je to Čingov) asi 13 km je Levoča (nevšímaj si spoluobčanov, ktorých budeš na Spiši stretávať na každom kroku) a pozri si tam NA námestí v katedrále največší vyrezávaný drevený oltár na svete od majstra Pavla z Levoče. A potom priamim smerom do Slovenského Raja.
Šťastnú cestu
M.
LR Discovery D 1, 300 TDi, 2 inches lift, BF Goodrich MT KM 2 (285/75/R 16) pevnostný nárazník naviják
Nissan Patrol Y60 4,2D

lumberjack
tel.: 732 808 469
auto: Defender TD5 110 HT

#15 Příspěvek od lumberjack » 23 dub 2012 17:51

Ahoj, oživím toto téma. Po třech letech si dopřeju konečně dovolenou a chci se vydat do Dukelského průsmyku.To místo mně vždy z historického hlediska zajímalo a padl tam prý i jeden můj předek, tak i uctít památku... Když už tam budu, tak se kouknu i na Zemplínskou Šíravu a cestou zpět podle zdejších tipů skouknu i Slovenský ráj. Pak dál cestou zpět bych prý neměl vynechat Goralský dvor a pak možná ještě památník našeho kdysi společného hrdiny, hrdiny mého mládí Jánošíka :D . Zatím to vypadá, že pojedu sám se psem, možná dva lidi a dva psi, ale to záleží na kamarádově manželce :angel
Pojedu Defenderem, protože ani žádný jiný auto nemám, ale nechci jet nějaký offroad, normálně silnice. Spaní vedle auta pod širákem, max. když by pršelo schovat se v boudě Defendera. Auto nechat u cesty a pak pěšky po krásách Slovenska. Z toho plynou mé dotazy: 1) Jak jsou na Slovensku háklivý na spaní "jen tak"? (Nechci dělat žádný ohně a tak, jen se radši vyspím venku někde u zastrčený cesty, než v nějakých kempech) 2) Koukal jsem na mapě, že tam na severu moc dálnice nevede, známku si klidně koupím, to je to nejmenší, jen jestli to třeba vlastně vůbec využiju? 3) Jak moc se řeší pes "navolno" nebo je radši lepší ho mít stále na vodítku, popřípadě musí mít ještě koš? 4) Omluvte mé absolutní ignoranství, ale nejdál na východě sem byl ve Valašském Meziříčí, takže jsem Slovenskem nepolíbenej :blush :D

edgarius
tel.: +421905515434
auto: D2 Td5
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od edgarius » 23 dub 2012 21:51

Ked uz budes na to krajnom vychode, odporucam ti pozriet minimalne Morske Oko vo Vihorlatskych vrchoch (severne od Z. Siravy)
http://www.morskeoko.sirava.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

Plus este uplne severovychodny cip Slovenska - narodny park Poloniny alebo aspon okolie najvacsej zasobarne pitnej vody - v.n. Starina.
http://www.sopsr.sk/nppoloniny/sk/uvod.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://zemplin.info/index.php?option=co ... &Itemid=66" onclick="window.open(this.href);return false;

A moja srdcovka (kedze odtial pochadzam) je Tokajska vinohradnicka oblast. Kto tam raz zavita, toho tam bude tahat stale :-)
http://www.tokajregnum.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
+ moj oblubeny vinar a kamarat
http://www.tokajmacik.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

1./ Pozor na ciernych 'domorodcov' - na vychode je ich koncentracia zvysena
2./ Neviem, odkial budes cestovat, ale dialnicu/rychlostku mas z Bratislavy cez Zilinu vrchom na Presov az do Kosic (az na zopar nedostavanych usekov) pripadne spodkom cez Nitru do Banskej Bystrice
3./ Oblasti, ktore som popisal su brane ako chranene, takze pes radsej na voditku. Donedavna platil 'polovny' zakon, kde polovnik mohol v podstate kedykolvek zastrelit psa na volno. Prebehla novelizacia, ale v akom to je stadiu neviem.
-= Edgarius =-

milan.ke

#17 Příspěvek od milan.ke » 24 dub 2012 10:36

ak Dukelsky priesmyk, tak uz aj muzeum vo svidniku a udolie smrti: http://www.muzeum.sk/default.php?obj=muzeum&ix=vhu_vmsk" onclick="window.open(this.href);return false;

Presiel som to tam pred par rokmi, pravda je taka, ze par nadsencov sa to tam snazi udrziavat (trebars sprievodca na vyhliadkovej vezi je fakt zanietenec, boli tam tiez cerstvo zrekonstruovane bunkre), ale kedze technika je volne ulozena v prirode (napr. Medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika, znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 stredných tankov T-34/85), je poznacena najazdmi pocernych zberacov kovov...

Mimo dukelskeho prieskmyku a vojenskej historie doporucujem este navstevu miestnych drevenych kostolikov
http://www.slovakia.culturalprofiles.net/?id=8254" onclick="window.open(this.href);return false;

este doplnim:
- spanie len tak je rovnake ako u vas, teda pohoda.
- dialnica po presov, potom okresky.
- pes na volno: asi rovnake ako v CR, teda polovnik ma pravo psa na volno zastrelit. Ano, zakon sa novelizoval, ale hlupak so zbranou bude vzdy hlupak so zbranou.

lumberjack

#18 Příspěvek od lumberjack » 24 dub 2012 17:43

Díky. To mořské oko a Poloniny asi nevynechám. Co se týče vína a vinřství, tak jsem absolutní barbar, ale lidi okolo vína jsou všeobecně v pohodě :D
Údolí smrti, jsem měl v plánu. Taky jsem slyšel, že by tam mělo být i na některých místech původní umístění tý techniky, čemu se mi nechtělo moc věřit, teda ale prej je to tak.

Vypadá to teda, že známku si koupím, a pojedu přes ten Prešov. Já mám jen nějakou starou mapu, kde neni ani žádná dálnice v těch místech ještě značená :D , navigaci nemám, ale zeptat se můžu vždycky... Žádnej časovej plán taky nemám, takže mě nic neomezuje a je mi jedno kudy pojedu.

Místních "indiánů" se moc neobávám. Mám československýho vlčáka (takže mu jedu ukázat i jeho zemi původu :D ) a většinou se ho bojí jak čert kříže. A zadržení pachatele jsme už taky několikrát dělali :Pohoda:
Jinak mě zajímalo jak tam máte tu legislativu... Že pes musí mít čip a takový to je jasný. Že si někteří "lovci" rádi vystřelí na cokoliv, co se hýbe je taky pravda. Znám některý i osobně. Já jen že u nás ve městech si to určí město samo a většinou je povinné jen vodítko. Tak třeba jestli u vás není povinný i koš. Předpokládám, že by mě někdo jen upozornil, než by mě pokutoval, ale lidi na mě už volali nejdřív policajty a pak se teprve zajímali jak to vlastně může být a s pitomcem se nedomluvíš...

milan.ke

#19 Příspěvek od milan.ke » 25 dub 2012 11:52

ad dialnica: neviem kedy chces ist , ale :

Diaľničný tunel Branisko bude zatvorený od polnoci 28. apríla do pondelka 7. mája do 24:00. Zároveň od 28. apríla v čase od 00:00 - 06:00 a 07. mája v čase od 16:00 do 24:00 bude uzatvorená celá diaľnica D1 v úseku od križovatky Beharovce po križovatku Fričovce.

lumberjack

#20 Příspěvek od lumberjack » 26 dub 2012 16:50

milan.ke píše:ad dialnica: neviem kedy chces ist , ale :

Diaľničný tunel Branisko bude zatvorený od polnoci 28. apríla do pondelka 7. mája do 24:00. Zároveň od 28. apríla v čase od 00:00 - 06:00 a 07. mája v čase od 16:00 do 24:00 bude uzatvorená celá diaľnica D1 v úseku od križovatky Beharovce po križovatku Fričovce.
Jo to bude ten termín, tak snad se tam nějak vymotám a někam mě to navede... :D

Odpovědět