Tak ja s automatem nemam zkusenost zadnou. Jen s manualem. Nikdo tady nezminil riziko, ze se posere spojka, coz jaksi u automatu tolik nehrozi. Ja jel treba bez spojky ze zminovaneho islandu (tehdy jeste golfem) a dosat se s autem bez spojky do druheho patra trajektu...
K manualu a razeni v defovi, kde mi sla spojka ztuha i podle znalcu (mysleno jeste vice ztuha nez obvykle v defech chodiva), je to pro levou nohu fakt peklo. Preskakat zacpu nejake asijske aglomerace (popojizdeni treba par hodin doslovo po metru), to me fakt braly upony slach nad kolenem. Zminil bych ale mozna jeden z mala kladu manualni prevodovky, totiz, ze jsem presvedcen, ze se s ni da dosahnout nizsi spotreby, coz se nekdy, v odlehlych krajinach muze hodit. Ona je nizsi spotreba kupodivu vyhodna bezohledu na to, kolik ma clovek kanistru nafty na strese, obcas usetreny litr az dva na sto km muzou znamenat dost...
Posledni poznamku mam k tomu, ze jsem jen se kvuli razeni obcas poutal. Kdyz uz teda clovek jede na pohodu a bez skakani nejaky ten vylet a tam precejen do neceho skoci a treba brodi, nebo nejaky usek bere trochu dynamicteji, tak pro presne ! (a rychle) rizeni a razeni, je potreba trefovat presne pedaly a najit vzdy okamzite radici paku a to nemusi byt v letu uplne samozrejmost. Tak jsem obcas vydechl, vmackl se do sedacky, zaseknul pas a pak teprve vyrazil a to v podstate jen proto, aby nasel radici paku na tom miste kde byva obvykle... Na tohle muze byt automat o dost pohodlnejsi, ale zkusenost s nim fakt nemam.