CB rada

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
Benjamin
auto: F150+bouda Gladiator
Re: CB rada

#681 Příspěvek od Benjamin » 26 čer 2013 13:25

Ahoj Tomáši,

díky za odpověď.
Anténu mám Sirio Turbo - má 120 cm - obyč. prut. Nakonec si ji nechám.
Umístění asi není ideální úplně, ale rozhodl jsem se pro kapotu na malou konzoli, jako to míval na DII Zbyněk:
viz. foto http://zbynekh.rajce.idnes.cz/Land_Rove ... G_5642.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Bylo mi řečeno, že by anténa neměla mít větší "výkon" než zvládne vysílačka a že by měly být "vykonově" sobě odpovídající.

Nakonec nyní pátrám po vysílačce, která ma oddělitelný display a konektor pro mikrofon zůstává na těle vysílačky.
Nemá někdo takovou??

Díky Benja :Pohoda:
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Jaguar XJ12 Sovereign. NonUK: Ford F-150 obytná nástavba Gladiator XL
www.nomadbear.cz

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#682 Příspěvek od MadTom » 26 čer 2013 14:06

Umístění antény na kapotě ano - ale dej ji víc dopředu - co nejdál od sloupku co je vedle čelního skla. Bude fungovat lépe. Viz třeba antény na vojenských humrech - mají je na předním nárazníku.
Výkon antény versus výkon vysílačky - tady ti někdo něco dobře nakukal. Toto omezení tam samozřejmě je, ale je tam z jediného důvodu - aby se anténa, respektive její části tvořené plastem, neroztekly. To ti ale při výkonu 4W doopravdy nehrozí. Anténa se ani neohřeje. Hrozilo by to při výkonu od 1000W nahoru, ale i tak by anténa musela být udělaná z nějakého slaboučkého drátu.
Výkonově si odpovídající vysílačka a anténa je blbost. Anténa bude fungovat stejně s 0,001W nebo se 100W. Musí být pouze správně nastavená. Ze zkušenosti mohu říct, že nové CB antény co mi prošly rukama byly při dobré montáži výborné a nebylo proč je dolaďovat. Největší problémy dělá zatečená voda v kabelech a vůbec ulámané kabely.
Až budeš zapojovat napájení - doporučuju táhnout dva dráty - tedy plus a mínus až k baterce, nesdílet ani zem s karoserií, ani plus s něčím ostatním v autě. Případně dát do plusu extra relátko, které ti odpojí napájení, když vypneš klíček - pokud by jsi to tak chtěl. Docela se tím omezí rušení, které je si to schopné v autě nabrat a potom špatně poslouchat. A samozřejmě dát pojistku do plusu a druhou do mínusu.
Držák antény musí být v místě upevnění uzemněný na kastli - přímo, ne nějakým slabým drátkem. Rozmysli si akorát, jestli ji dáš na stranu řidiče nebo spolujezdce. U řidiče ti bude víc vadit ve výhledu, u spolujezdce bude víc brnkat o stromy a podobné.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Urgo
tel.: +421917128421
auto: Disco Td5, 2003

#683 Příspěvek od Urgo » 24 lis 2013 21:18

Benjamin píše:Ahoj Tomáši,

díky za odpověď.
Anténu mám Sirio Turbo - má 120 cm - obyč. prut. Nakonec si ji nechám.
Umístění asi není ideální úplně, ale rozhodl jsem se pro kapotu na malou konzoli, jako to míval na DII Zbyněk:
viz. foto http://zbynekh.rajce.idnes.cz/Land_Rove ... G_5642.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Bylo mi řečeno, že by anténa neměla mít větší "výkon" než zvládne vysílačka a že by měly být "vykonově" sobě odpovídající.

Nakonec nyní pátrám po vysílačce, která ma oddělitelný display a konektor pro mikrofon zůstává na těle vysílačky.
Nemá někdo takovou??

Díky Benja :Pohoda:
Ahoj Benja, tak akosi sa nakoniec rozhodol s tou vysielačkou? Ktorú si kúpil? Akurat som v štádiu že by som napísal ježiškovi o darček , nejaku vysielačku, pokukujem tíež z odnímatelným displejom a osadením displeja do stopnej konzoly a zvyšok kdesi schovať. Bude to moja prvá vysielačka tak hladám čo najviac informácií.....

Benjamin

#684 Příspěvek od Benjamin » 24 lis 2013 23:56

Urgo píše:Ahoj Benja, tak akosi sa nakoniec rozhodol s tou vysielačkou? Ktorú si kúpil? Akurat som v štádiu že by som napísal ježiškovi o darček , nejaku vysielačku, pokukujem tíež z odnímatelným displejom a osadením displeja do stopnej konzoly a zvyšok kdesi schovať. Bude to moja prvá vysielačka tak hladám čo najviac informácií.....
Ahoj, nakonec jsem se rozhodl pro ALBRECHT AE 6890 a jsem spokojený. U vysílaček s oddělitelným displayem nebylo moc na výběr. Dá se sehnat ještě jedna od TTi, ale Albrecht se mi zamlouval mnohem lépe a myslím, že jsem udělal dobře. Samotné tělo vysílačky mám upevněno uvnitř palubky nad vyklápěcím kastlíkem před spolujezdcem (když ho vyklopíš, nahmatáš uvnitř nahoře dostatek místa) - display mám umístěný nad horním středovým zrcátkem v prostoru, kde jsou jinak tuším tlačítka pro ovládání střešáků (nemám střešáky). V té středový konzoli u stropu mám pak i externí reproduktor. Mikrofon mám vytažený u pravé ruky na palubce. Všechny kabely vyšly na délku tak, jak byly originál v balení, takže myslím ideální ;) Anténu mám nakonec na malé nerezové konzoli vpředu vlevo ve spáře mezi blatníkem a kapotou (původně jsem měl na střeše, ale je mnohem lepší na ni vidět a nemuset ji kontrolovat po každém průjezdu kolem nějaké větve).

Vysílačku používám jen na běžné účely - srazy a vejlety - žádné velké vysílání na dlouhé vzdálenosti jsem ani moc nezkoušel, jsem jenom běžný uživatel, a spokojený. Tak držím palce při výběru :mrk
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Jaguar XJ12 Sovereign. NonUK: Ford F-150 obytná nástavba Gladiator XL
www.nomadbear.cz

visby
auto: Disco 2
Kontaktovat uživatele:

#685 Příspěvek od visby » 25 lis 2013 10:32

ja asi pojdem do http://diesnerfunk.de/product_info.php? ... ts_id=1964, velmi sa mi paci blackbox system - fakt malo usilia na instalaciu;-)

je to ok vysielacka? ci kuknut po niecom inom? aku antenu k tomu (pojde na zahradku/drziak na zliabok)?

Fahrer

#686 Příspěvek od Fahrer » 25 lis 2013 11:01

TTi mě zaujalo a vážně jsem o něm uvažoval. Nakonec se mi ale sešly dvě jiné cb a tak jsem to přestal řešit. Přesto, ty jsi nějak porovnával parametry mezi Albrechtem a TTi nebo jsi spíš volil podle vzhledu a pocitu?

Benjamin

#687 Příspěvek od Benjamin » 27 lis 2013 21:28

Fahrer píše:TTi mě zaujalo a vážně jsem o něm uvažoval. Nakonec se mi ale sešly dvě jiné cb a tak jsem to přestal řešit. Přesto, ty jsi nějak porovnával parametry mezi Albrechtem a TTi nebo jsi spíš volil podle vzhledu a pocitu?
Posílal jsem odkazy na obě kamarádovi, který se celkem vyzná. Nakonec jsem se ale rozhodl hlavně podle vzhledu a pocitu. Věřím, že Albrecht je i renomovanější značka a má nějakou historii, i když na to už se dnes moc nehraje, zvláště ne u elektroniky. Rozhodně ale myslím, že ten display u Albrechta vypadá více "profi" než u TTi - na youtube je dost videí, mrkni, budeš mít lepší představu...
www.nomadbear.cz

Fahrer

#688 Příspěvek od Fahrer » 27 lis 2013 22:04

OK, dík. Já naživo viděl právě jen tu TTi.

Benjamin

#689 Příspěvek od Benjamin » 28 lis 2013 07:48

Fahrer píše:OK, dík. Já naživo viděl právě jen tu TTi.
Já zas jen svýho Albrechta, ale z videí jsem nabyl ten dojem, že vypadá líp :grin:
www.nomadbear.cz

ondrush
tel.: 776026642
auto: DiscoII TD5 2003

#690 Příspěvek od ondrush » 06 led 2014 18:44

taka techinicka k CB: antenny konektor od vysielacky moze byt www.ges.cz/cz/pl-259-nk-GES06700370.html ? pripadne ma niekto nejaku radu co a najlepsie aj kde v brne zohnat?

kupil som z aukra allamat 296 s antenou, koaxial od anteny (RG 58 A/U) je na strane k vysielacke zrezany a nemam k tomu konektor, hladam co kupit, nech sa s tym mozem konecne hrat (citim sa jak decko na vianoce s autickom, ku ktoremu neboli baterky)
Martin Ondrušek, flákání všeho druhu
profesionální flákač a prokrastinátor

MadTom

#691 Příspěvek od MadTom » 06 led 2014 18:48

Jo je to možnost.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

mr-tomas
auto: Def 110 300Tdi

#692 Příspěvek od mr-tomas » 06 led 2014 19:12

Nemá někdo zkušenost s touto vysílačkou? http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/cb-vy ... wiliam-asc Zápasím s prostorem a toto mi přijde jako dobrá varianta. Krabici někam zašiju a nechám koukat jenom mikrofon.
Deformační zóna Defendera je vozidlo stojící před ním.

jourin
Kontaktovat uživatele:

#693 Příspěvek od jourin » 06 led 2014 21:44

mam tuhle v D3 a spokojenost
http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/cb-vy ... h-cb-am-fm

jen se to hure ovlada nez pres klasicky knofliky :-)

mr-tomas

#694 Příspěvek od mr-tomas » 06 led 2014 21:54

To byl také jeden z kandidátů, ale přišlo mi že má ten President více funkcí.

PavelU
tel.: +420 603716996
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

#695 Příspěvek od PavelU » 06 led 2014 22:23

jourin píše:mam tuhle v D3 a spokojenost
http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/cb-vy ... h-cb-am-fm

jen se to hure ovlada nez pres klasicky knofliky :-)
Jak je ten mikrofon těžký :?: A když ho bereš do ruky, musíš si dávat pozor aby jsi něco nepřeladil nebo je to v pohodě... :?:
LAND ROVER náhradní díly, doplňky a offroad příslušenství. Distributor dílů ALLMAKES, TERRAFIRMA, BRITPART, BEARMACH, ALLISPORT
Kontakt: E-SHOP http://www.litep4x4.cz ** E-MAIL info@litep4x4.cz ** MOBIL (+420) 603716996 ** FACEBOOK - facebook.com/litep4x4

cyril
tel.: iphone
auto: D4,110,130,90,F2,107

#696 Příspěvek od cyril » 06 led 2014 22:31

Určitě bych ti Tome vysílačku s těžkám majkem s volbami a displejem nedoporučoval. Včera jsme se vrátili z Tuniska a kdybych měl počítat, kolikrát jsem s ním za tu dobu říznul o kubíka, kolikrát mi spadnul mezi sedačky, kolikrát jsem ho hledal mezi bagetami, vodami a já nevím čím ještě, asi bych se nedopočítal. Za sebe doporučuji co nejjednodušší vysílačku, s mikrofonem bez jediného knoflíku. Mám v autech 4 vysílačky a zatím se potvrdilo, že čím jednoduší jsou, tím líp amatérovi, mezi které se počítám, fungujou. Jestli si teda nepotrpíš na technický prasečiny. Já s vysílačkou pouze přijímám a vysílám. Dokonce jsem si z Tdi vyndal i kamna/zesilovač. Kdyby ho měli všichni, tak by to asi smysl mělo. Ale jinak moc ne.
P.s. V Defenderech mám vysílačky zvenku na zadní straně kubíka. Sklapování sedačky na spaní nevadí a dětem při sezení na nohy taky ne. A nepletou se, ani když sedí v zadní řadě někdo dospělej uprostřed.

MadTom

#697 Příspěvek od MadTom » 06 led 2014 22:44

Cyrile, to co jsi napsal má hodně do sebe. Ještě když je to celé v pořádku a bez vaklů a potrhaných kabelů a ulámaných antén, je docela velká šance že to bude fungovat a dovoláme se.
Nejčastější závady jsou ulámané a zatečené dráty k anténám, špatně nastavená vysílačka chybou obsluhy a ulámaný kabel od mikrofonu.

Na druhou stranu - montoval jsem několik CBček s ovládáním pouze na mikrofonu kamarádům do osobních aut a všem to zatím funguje. Důvodem bylo, že klasiské CBčko nebylo kam zamontovat, a už vůbec ne tak, aby byl aspoň blbě vidět displej. A něco podobného se používá i u profesionálních radiostanic, akorát tam ten ovládací mikrofon je stejně velkej, jako klasickej mikrofon.

A zesilovač je dobrá věc, ale pro plné využití je potřeba, aby byl na obou stranách. Já když jsem trošku přidal na výkonu, tak ostatní mě sice slyšeli, ale já je už ne, ale i to stačilo, aby na mě počkali. Což byl účel.

mr-tomas

#698 Příspěvek od mr-tomas » 06 led 2014 22:52

Obyč vysílačku mám, ale nevím kam s ní. Na cubika jí dávat nechci, protože bude za A: okopaná, a za B: další lákadlo pro zloděje. Přecijem žijeme v Čechách. Proto jsem hledal něco z oddělitelným displejem, nebo s ovládáním na mikrofonu. Ty tlačítka by měli jít zamknout, takže by náhodné přepínání nemělo hrozit. Kdybych neměl to blbé střešní okno, tak bych jí dal nahoru do konzole, ale ta nejde dohromady právě s tím oknem. Ještě mám variantu konzole od Corsetti, ale zatím jsem jí u nikoho nenašel že by se prodávala. http://www.davide-corsetti.com/prodotti ... id_cat1=12

jourin
Kontaktovat uživatele:

#699 Příspěvek od jourin » 07 led 2014 00:46

Hele to me nenapadlo vazit :-) ale pocitove to rozhodne tezky neni, preladeni nehrozi, maximalne o jeden stupen zmenis hlasitost kdyz na to blbe sahnes, coz neni zadna tragedie :-)

Jet s tim vysilat na nejaky zavody, tak mi z toho ovladani asi praskne hlava, ale na komunikaci aut v kolene je to uplne super.

gibson
tel.: +421907201052
auto: DI 300, mini, vw t2

#700 Příspěvek od gibson » 27 kvě 2014 19:04

neporadi niekto?
velmi sa v tom nevyznam a chcem vediet ci potrebujem tu "drahsiu"...
o antene tiez nemam ani paru aku, vacsinou jazdim v lese takze by to chcelo asi nieco pruzne
obzeram tieto 2
http://www.intek-radios.com/index.php?C ... &lang_r=EN
http://www.intek-radios.com/index.php?C ... &lang_r=EN
dik za rady ;)
DI 300Tdi - pojazdne
mini 1300 98' - zhnity bruchoplaz ultimate!
D90 300Tdi - EX
VW T2 77' - Rusty
http://www.gibsonsg.rajce.idnes.cz http://www.fedorsecurity.sk

Odpovědět